Het is geen geheim dat we in Nederland het liefst reizen op onze fiets! Gemiddeld brengen we zo'n 100 uur per jaar op onze tweewieler door en ons land telt maar liefst 23 miljoen fietsen. Daarmee zijn we het enige land ter wereld met meer fietsen dan inwoners! Steeds vaker ruilen we onze geliefde tweewieler in voor een lekker snelle elektrische variant.

Waar de e-bike vroeger werd gezien als een apparaat voor 50-plussers, is hij tegenwoordig ook populair onder jongere generaties. Wereldwijd verschijnen er steeds meer plannen voor extra fietsroutes en zelfs fietssnelwegen. Ideaal voor de elektrische speed-pedelecs, want die kunnen maar liefst 45 km per uur. 

Wanneer is een elektrische fiets echt duurzaam?

In principe is de e-bike een normale fiets waar elektrische onderdelen aan zijn toegevoegd. De fiets wordt aangedreven met een elektrische accu en stoot daardoor bijna geen CO2 uit. Super dus! De productie van deze accu zelf is helaas niet erg milieuvriendelijk. De elektrische accu wordt gemaakt van schaarse materialen en de productie kost erg veel energie. De meeste accu's verliezen na 5 à 6 jaar hun kracht en capaciteit en moeten dan vervangen worden. Deze uitgeputte accu's kan tot op heden niet goed gerecycled worden en verdwijnen dus in de verbrandingsoven.

Of een e-bike echt duurzaam is, hangt daarmee dus af van hoe je de fiets gebruikt. Gebruik je een e-bike als alternatief voor de auto, dan bespaar je veel CO2-uitstoot. Zo is volgens de Fietsersbond elke kilometer afgelegd op een elektrische fiets 50 keer schoner dan een autokilometer. Als de elektrische fiets alleen je normale fiets vervangt en je nog steeds korte ritten maakt met de auto, is de duurzame winst onzeker.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de fiets lang meegaat. Dat de accu na ongeveer 5 jaar versleten is, zou namelijk niet tot gevolg moeten hebben dat je de hele fiets wegdoet. Duurzame e-bikes bestaan dus uit onderdelen die bij slijtage makkelijk kunnen worden vervangen. Met deze tips van Milieucentrum zorg je er in ieder geval voor dat je zo spaarzaam mogelijk omgaat met je elektrische fiets.

Eén van de tijdloze E-bikes van Santos. Foto: Santos

E-bikes met modulaire accu's van Santos

De elektrische fietsen van het Nederlandse Santos onderscheiden zich van andere e-bikes met hun modulaire systeem. Santos e-bikes zitten zo in elkaar dat alle onderdelen makkelijk te vervangen zijn bij schade of slijtage. Zo is de accu van de fiets bij het achterwiel geplaatst, in plaats van hem te integreren met het middenstuk van de fiets. Deze veelvoorkomende 'middenmotor' is moeilijk te vervangen, waardoor de gebruiker eerder besluit tot weggooien in plaats van reparatie. De aandrijving van de Santos accu is extra zuinig door de speciale riemaandrijving, die de fietsketting vervangt. 

Santos kenmerkt zich daarnaast door eerlijke, Hollandse ambacht. Santos e-bikes worden niet aan de lopende band gemaakt, maar door monteurs aan hun eigen werkbank. Santos werkt vraaggestuurd en maakt alleen fietsen op aanvraag om onnodige uitstoot en afval te voorkomen. Je kunt jouw eigen Santos e-bike samenstellen via de website.

Bouw je eigen elektrische fiets met CyTronex 

Wat nou als je geen nieuwe fiets wil aanschaffen, omdat je nog een prima fiets hebt staan? CyTronex biedt een oplossing! Met hun C1 conversie-kit maak je van jouw 'gewone' fiets een heuse e-bike! Op de website van CyTronex vind je de verschillende kits, die op een groot aantal soorten fietsen passen. 

De kits van CyTronex kun je zelf bestellen en vervolgens ofwel zelf monteren of meenemen naar de dichtstbijzijnde fietsenmaker. De kit verandert niets aan de manier waarop je fiets fietst als het systeem uitstaat. Als je wat extra power zoekt, klik je gewoon op de aanknop! De kits van CyTronex zijn vanaf 1.000 euro te bestellen via de website.

De elektrische fietsen van VanMoof hebben een futuristisch design. Foto: VanMoof

Onverwoestbare e-bikes van VanMoof 

De elektrische fietsen van VanMoof zien er niet alleen futuristisch uit, ze werken ook met een modern staaltje techniek. Door hun fietsen steeds sterker én slimmer te maken, gaan de VanMoof e-bikes heel lang mee. "We don't do disposable" zegt VanMoof op hun website. Om de wegwerpeconomie tegen te gaan, hebben ze al hun e-bikes verbonden met een app voor je mobiele telefoon. Via de app ben je verbonden met Bike Doctors, die monitoren wanneer je fiets toe is aan een volgende APK-beurt. Met deze technieken zorgt VanMoof dat hun e-bikes heel lang mee gaan. Schaf je naast je fiets ook het Peace of Mind pakket aan, dan is je fiets via een geïntegreerde technologie automatisch beschermd tegen diefstal. Ook dát is duurzaam!

Via de website van VanMoof kun je een testrit boeken in één van de Brand Stores of vanaf 2.498 euro een elektrische fiets bestellen.