Bingewatchen voor een betere wereld: het kan! Dankzij het gratis streamingplatform WaterBear. Dit ‘groene’ neefje van Netflix staat tjokvol films en documentaires over natuur, klimaat en duurzaamheid. Wij tippen onze vijf favorieten. Popcorn klaar? Bingen maar.
Word je graag ontroerd, geïnspireerd én gemotiveerd tot actie? Dan bevat WaterBear de ideale cocktail. Alle films en documentaires op dit platform gaan over onderwerpen geïnspireerd op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Kortom: over een duurzame toekomst voor onze aarde. Uitgekeken? Dan nodigt het platform uit tot actie. Zo kun je bijvoorbeeld in contact komen met natuurorganisaties, door je aan te melden als vrijwilliger. WaterBear werkt samen met meer dan honderd goede doelen, waaronder het Wereld Natuur Fonds, Greenpeace en de Jane Goodall Foundation.
Deze snoepwinkel aan kijkvoer heb je te danken aan de Amerikaans-Duitse producer Ellen Windemuth, die sinds dertig jaar in Nederland woont. Ze is onder andere uitvoerend producent van de documentaire My Octopus Teacher. In 2020 richtte ze streamingplatform WaterBear op. Vernoemd naar het microscopisch kleine beerdiertje dat overal om ons heen leeft en extreme omstandigheden kan overleven.
Met WaterBear wil Ellen Windemuth iedereen de tools geven om iets te doen voor een betere wereld. En dat helemaal gratis. WaterBears grootste inkomstenbron komt van duurzame sponsors, voornamelijk ngo’s.
Klaar om op een wereldverbeterende ontdekkingstocht te gaan? Dit zijn onze vijf favoriete documentaires op WaterBear.
Eve
De zon schittert door de boomblaadjes terwijl de 9-jarige Eve hoog in de takken klautert. Later zie je haar door de appelboomgaard banjeren met haar oudere zus. Ze bekogelen elkaar met appels en voeren wat blaadjes aan de geiten. Waar Eve eerst ‘in een normaal huis, in een normaal dorp, in een normale wereld’ woonde, leven zij en haar familieleden sinds kort in één van de oudste off-grid gemeenschappen van Engeland.
Eve vindt het fantastisch. Ze is zelfs zoveel van de natuur gaan houden, dat ze nu klimaatactivist is. Tijdens een protestactie van Extinction Rebellion in Londen speecht ze op een geïmproviseerde tafel. Vrij en vol bravoure, ze zou zo een Britse verwant van Pippi Langkous kunnen zijn.
Voor één ding is Eve bang: haar nieuwe school. Wat zullen haar klasgenoten ervan vinden dat ze in het bos woont? En de natuur haar grootste passie is? Spoiler alert: Eve ontroert niet alleen ons, ze weet vele andere harten te veroveren.
Eve woont in één van de oudste off-grid communities van Engeland
Watson
‘Vanaf nu is alles wat ik in mijn leven doe voor hen.’ Deze woorden sprak de Canadese milieuactivist Paul Watson vlak nadat een walvis voor zijn ogen stierf. Het was de begintijd van Greenpeace, waar hij één van de oprichters van is. Archiefbeelden uit eind jaren ‘60 laten zien hoe de ‘Greenpeace Five Mission’ zich tussen een walvisjager en een paar walvissen opwerpt. Tevergeefs. Een kort moment kijkt de geraakte walvis Paul recht aan, daarna zinkt hij naar de bodem.
Al veertig jaar zet Paul Watson zich in om het leven in de oceanen te beschermen. Niet zelden riskeerde hij daarbij zijn leven. Hij verliet Greenpeace (omdat hij hun geweldloze methoden niet doeltreffend vond) en richtte de Sea Shepherd Conservation Society op. Deze groep gaat de confrontatie aan met illegale visserij, walvisjacht en andere bedreigingen voor het maritieme ecosysteem.
Naast schrijnende shots van zeehondenknuppelaars, illegale vissers en walvisjagers, toont ‘Watson’ adembenemende beelden van walvissen en ander onderwaterleven. De film laat zien dat oceanen onmisbaar zijn voor onze planeet. Watson: 'Ik denk niet dat mensen kunnen overleven in een wereld zonder vis.'
Paul Watson wijdde zijn hele leven aan het beschermen van oceanen
Cocaine hippos
Bij de nalatenschap van Pablo Escobar denk je misschien niet direct aan nijlpaarden. De Colombiaanse drugsbaron importeerde in de jaren ‘80 vier nijlpaarden vanuit Afrika voor in zijn privédierentuin. Na Escobars dood, meer dan 25 jaar geleden, braken de dieren uit en plantten zich voort. Inmiddels zit Colombia met een heuse nijlpaardenplaag. In totaal zouden er nu 150 nijlpaarden in het land leven.
In deze documentaire zie je de ‘cocaine hippos’ prinsheerlijk ronddobberen op de Magdalena, de belangrijkste rivier van Colombia. Terwijl zij zich van geen kwaad bewust zijn, maken de mensen in hun omgeving zich behoorlijk druk om hun aanwezigheid. De nijlpaarden brengen schade toe aan het ecosysteem en ze vallen steeds vaker mensen aan.
De overheid wilde de dieren afschieten, maar dierenactivisten staken daar een stokje voor. Veel mensen zijn van de nijlpaarden gaan houden. Zoals Magdalena Torres: ‘We hebben het nooit zo gepland om tegenover een meer te wonen waar nijlpaarden naartoe komen om te bevallen’, geeft ze toe. ‘Maar ik geloof dat we van ze zijn gaan houden.’ De exotische dieren brengen nu ook toerisme naar het gebied.
De nieuwste poging om Escobars erfenis in te dammen: tientallen nijlpaarden zijn verscheept naar Mexico en India. Deze actie kost Colombia zo’n 3,2 miljoen euro. Of het probleem daarmee is opgelost, is nog maar de vraag…
Colombia kampt met een nijlpaardenplaag: de nalatenschap van drugsbaron Pablo Escobar
The Black Mermaid
‘Ik zal de angst die ik had om te verdrinken nooit vergeten.’ Als klein meisje kreeg de Zuid-Afrikaanse Zandile Ndhlovu te horen dat ze zo ver mogelijk weg moest blijven van diepe wateren. Dat was het domein van duistere wezens, zoals een slang die mensen opslokt.
Tegelijkertijd vindt één van de grootste natuurspektakels op aarde plaats in haar land: de Sardine Run. Ieder jaar trekken tussen mei en juli miljoenen sardines langs de Zuid-Afrikaanse kust. Gevolgd door sardine-liefhebbers zoals dolfijnen, haaien en walvissen. ‘De sardine run was een fenomeen waar ik al jaren over hoorde, de hele wereld reisde hier naartoe om dit spektakel te zien’, vertelt Zandile, turend over de oceaan vanaf de rand van een bootje. ‘Ik vroeg me af of ik ooit de mogelijkheid zou krijgen om deze wilde wereld met eigen ogen te zien.’
Inmiddels lijkt Zandile zélf onderdeel van de Sardine Run, zoals ze tussen een school dolfijnen door het water glijdt. Ze overwon haar angst voor diepe wateren en viel als een blok voor deze nieuwe wereld. Die inderdaad magisch blijkt, maar niet op de duistere manier zoals in de volksverhalen. Als de eerste zwarte vrouwelijke freediving-instructeur van Zuid-Afrika wil ze mensen van kleur meenemen in deze wondere onderwaterwereld.
Dan rijst er een walvis hoog boven het water uit en doet met een klap het water meters hoog opspatten. Zandile glundert: ‘Voor het eerst in mijn leven voel ik me thuis.’
Zandile wil mensen van kleur meenemen in de wondere onderwaterwereld
The Rooftop Revolution
Boven onze hoofden vindt een groene revolutie plaats. In Nederland hebben we zo’n 400 vierkante kilometers aan plat dak. Een oppervlakte ter grootte van zo’n 60.000 voetbalvelden. Deze daken zijn de ideale plekken voor groene ‘levende’ daken. ‘Wij willen natuur naar het dak brengen om onze steden leefbaarder en toekomstbestendig te maken’, vertelt Jan Henk Tigelaar, oprichter van Rooftop Revolution. Een beweging die van daken een multifunctioneel groen daklandschap maakt.
Groene daken helpen oververhitte steden af te koelen, wekken energie op met zonnepanelen en windturbines en bieden ruimte voor natuur en mens. De korte documentaire ‘The Rooftop Revolution’ laat het nut, de noodzaak en de mogelijkheden van een groen daklandschap zien. Zo zien we een dakpark bovenop een ziekenhuis en slimme daken die regenwater bufferen. Rotterdam heeft zelfs een stadsboerderij in de lucht: de Dakakker. Hier verbouwt dakboer Wouter Bauman groente, fruit, eetbare bloemen en kruiden voor lokale horeca. Ook zoemen er bijen en scharrelen er kippen op het dak.
En levende daken ontstaan niet alleen in Nederland: ook in New York, Bangkok, Peking, de Rooftop Revolution is overal.
In hartje Rotterdam ligt een heuse dakakker van 1000 m2
Kijken voor het klimaat
Geïnspireerd geraakt? Maak een gratis account aan op WaterBear en stream deze en andere duurzame documentaires via de website van het platform of download de app via de App Store of Android Store. Nog meer moois: voor ieder nieuw lid plant WaterBear een boom. Zie je dat het kan, al bingewatchend de wereld verbeteren?
Alle beelden in dit artikel zijn van WaterBear