We kunnen er niet meer omheen: de herfst is gearriveerd. En hoewel we misschien niet met een kop warme chocolademelk in ons favoriete restaurant kunnen zitten, kunnen we het wél binnen gezellig maken met duurzame kaarsjes, lekkere duurzame pantoffels en… een herfstdocumentaire. Wij selecteerden onze favoriete duurzame documentaires om tijdens een regenachtige zondag te bingewatchen.

Kiss The Ground

De documentaire Kiss The Ground staat sinds kort op Netflix en is nu al een hit. De documentaire is ingesproken door Woody Harrelson, die (letterlijk) tot de bodem uitzoekt hoe het staat met onze (landbouw)grond. Het belang van biodiversiteit, pesticiden, monoculturen en geïndustrialiseerde landbouw komen in vogelvlucht voorbij, afgewisseld met inspirerende voorbeelden van hoe we wél onze grond moeten behandelen. Her en der vind je ook een celebrity zoals Jason Mraz die in een zonnige omgeving tussen de verse groenten en fruit loopt, zodat je niet gedemotiveerd raakt. Echt een eye-opener!

Te zien op Netflix

The Social Dilemma

Ook deze documentaire vind je op Netflix. Heb je geen account? Dan kun je 30 dagen gratis proefkijken. De documentaire The Social Dilemma gaat over de invloed die ons social mediagebruik heeft op ons dagelijks leven. Spoiler alert: die is een stúk venuftiger en groter dan je misschien denkt. Daarnaast wordt in de documentaire uitgelegd hoe de algoritmes van social media zoals Facebook en YouTube er voor kunnen zorgen dat er meer wereldwijde polarisatie plaatsvindt. 

Te zien op Netflix

Op Volle Retouren

Deze docu-aflevering van NPO Tegenlicht laat zien wat de impact is van ons online koop- en retourgedrag. Wat voor invloed heeft de “Voor 23.00 besteld, morgen in huis”- mentaliteit eigenlijk op ons milieu? En wat gebeurt er met alle pakketten die we retourneren? De docu laat je het échte prijskaartje van ons retourgedrag zien. Confronterend, maar daarom zeker niet minder belangrijk. Bekijk Op Volle Retouren hier.

A life on our planet 

In deze nieuwste documentaire van sir David Attenborough wordt duidelijk hóé snel ons klimaat aan het veranderen is. Niet alleen qua CO2-niveaus maar ook het verlies aan biodiversiteit en wildernis. Sir. Attenborough vertelt over zijn leven en laat daarbij zien hoe in één mensenleven (hij is nu 93 jaar) ont-zet-tend veel is veranderd. Gelukkig besteedt hij ook nog wat aandacht aan hoe we dit de komende jaren kunnen voorkomen en de schade kunnen beperken. Afgewisseld met de bekende prachtige beelden van de natuur op onze aarde is dit een echte watch&learn docu. 

Te zien op Netflix

My Octopus Teacher

Als je (niet) van het zeeleven houdt is deze documentaire een must-watch. Na deze documentaire kijk je anders naar al die gekke en mysterieuze beesten onder water, waaronder octopussen. De documentaire gaat over de bijzondere band tussen een filmmaker (Craig Foster) die elke dag de oceaan in duikt om te leren van ‘zijn’ octopus. Dat levert niet alleen mooie beelden op, maar ook wijze levenslessen. De filmmaker merkt dat daardoor zijn relatie met dieren én mensen veranderde. “Je bent onderdeel van deze aarde, geen bezoeker”, is de grootste les die hij leerde tijdens zijn bijzondere reis. Niet voor niets krijgt deze ontroerende docu een 8,4 op IMDB. 

Te zien op Netflix

Down To Earth With Zac Efron

Zin in iets luchtigers? Dan is de docuserie Down To Earth with Zac Efron een aanradertje. Hij stond al in onze lijst met bingewaardige documentaires en dat komt vooral omdat de serie gewoon héél lekker wegkijkt. Acteur Zac Efron reist met wellnessexpert Darin Olien de hele wereld over om op zoek te gaan naar dé manieren om gezond en duurzaam te leven. Van duurzame energiewinning tot drinkbaar kraanwater: de afleveringen zijn gevarieerd, grappig én herkenbaar. 

Te zien op Netflix