Heb je goede voornemens voor 2024? Wie wat duurzamer wil leven hóeft niet te wachten tot 1 januari. Je kunt op oudjaarsavond al beginnen! Net zo feestelijk, maar met minder milieu-impact. Met deze tips vier je oudjaar sowieso goed.

1. 12 uur zónder knallen

Het is een wat ongezellige boodschap, maar vuurwerk is een grote vervuiler. De knallers zijn een bron van fijnstof, giftige zware metalen, plastic en CO₂, en bovendien zorgt het voor veel overlast bij mens en dier. De meest duurzame optie is daarom om géén vuurwerk af te steken. Wil je er om twaalf uur wel een momentje van maken? Met kleurpoeder (dat vaak gewoon eetbaar is!) of biologisch afbreekbare knalconfetti kun je net zo goed feestelijk het nieuwe jaar inluiden. Of maak er een glow in the dark party van en maak je eigen lichtshow.

Vier het nieuwe jaar met kleurpoeder

2. Bak of koop plantaardige oliebollen

In veel oliebollen zit melk of ei, en sommige oliebollen worden gebakken in dierlijk vet. Niet per se de beste keuze voor het milieu. De duurzaamste optie is daarom een volledige plantaardige oliebol. Gelukkig wordt tegenwoordig in veel oliebollenkramen een vegan bol gebakken. Ga je oliebollen inslaan? Check op deze lijst of de kraam vegan oliebollen verkoopt, of vraag het zelf even. Zelf bakken kan natuurlijk ook, net zoals kiezen voor biologische ingrediënten.

Leuk én lekker: bak zelf vegan oliebollen

3. Drink biologische of vegan champagne

Bij het maken van champagne worden, net als bij wijn, veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Gelukkig zijn er in de Champagnestreek al een paar kleine biologische wijngaarden te vinden. Zij telen de druiven zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Online zijn er verschillende aanbieders van biologische champagne. Erg goedkoop zijn de flessen niet, dus wil je een betaalbaarder alternatief, dan kun je natuurlijk ook gaan voor een andere biologische bubbel als prosecco of riesling. 

Als je dan toch champagne aan het uitzoeken bent, let dan ook eens op het ‘vegan’-certificaat op het etiket. Champagne is standaard namelijk niet écht vegan. Het wordt gemaakt met behulp van dierlijke ingrediënten als gelatine of visslijm. Die ingrediënten worden er uiteindelijk ook weer uitgespoeld, maar zijn dus wel gebruikt in het productieproces. Bij vegan champagnes gebeurt dat niet.

Proosten doe je met een biologische en/of vegan champagne

4. Versier je huis zero-waste

Eén van de belangrijkste manieren om je milieu-impact te verkleinen is door minder spullen te kopen. Volgens Milieu Centraal bestaat 12% van de CO₂-uitstoot van een huishouden uit spullen en kleding. Voor feestjes schaffen we vaak veel wegwerpmateriaal aan, dat allemaal geproduceerd, vervoerd en ook weer verbrand of gerecycled moet worden. Even plat gezegd: de winkels liggen aan het eind van het jaar vol met wegwerptroep voor oud & nieuw: glitters, slingers en lampjes voor eenmalig gebruik. Kies liever voor decoraties die herbruikbaar zijn. Denk aan stoffen of herbruikbare slingers, herbruikbare raamdecoraties of DIY-decoraties. Dan kun je ze ook ná 1 januari nog gebruiken.

Slingers die herbruikbaar zijn kun je ook ná 1 januari nog gebruiken

5. Draag een tweedehands outfit

Hetzelfde geldt natuurlijk voor je outfit. In plaats van dat grappige, goedkope glitterjurkje of die 2024-sterren-stropdas die snel weer in de prullenbak belanden te kopen, kun je beter je bestaande garderobe gebruiken. Saai? Welnee! Maak je outfit feestelijk met die ene glittersjaal die je nog in de kast hebt liggen, of pimp 'm met leuke tweedehands accessoires. En wie weet heeft je vriend of vriendin nog wel iets speciaals in de kast liggen. Wil je toch iets nieuws aanschaffen? Kies dan iets uit wat je nog veel vaker zult dragen.

Schaf géén goedkoop glitterjurkje aan maar kijk eens naar wat er nog in je kast (of die van je vrienden) ligt

Bonustip voor het nieuwe jaar 

In het kader van minder kopen: een mooi voornemen voor 2024 is ontspullen. Minder kopen, een opgeruimd huis (en hoofd) en een vollere portemonnee. Er is online veel informatie te vinden over minimalistisch leven en ook veel leuke podcasts geven je tips en tricks om gelukkiger te worden met minder spullen.

Gelukkig nieuwjaar!