Heb jij nog geen idee wat je tijdens de kerst op tafel gaat zetten? Wij helpen je een handje. Met 5 plantaardige recepten van 5 Nederlandse foodbloggers. Kom maar door Quirine, Sanne, Trai, Dennis en Dalí!

Voorgerecht 

Thaise pompoensoep met koriander en gehakte pinda's 

Quirine van The Vegan Effect is gek op pompoen. En voor het zware hak- en snijwerk heeft ze een truc bedacht: zet de hele pompoen op zo'n 220 graden 10-15 minuten in de oven. Daarna is het een pompoenenschil. 

Quirine maakt haar pompoensoep af met koriander, gehakte pinda's en bosui. Foto: The Vegan Effect

Thaise pompoensoep met koriander en gehakte pinda's

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten (voor 4 pers.)

  • 1 pompoen van circa 1 kilo
  • Kokosmelk, 400 ml
  • Groentebouillon, 400 ml
  • 1 rode ui of 2 ajalotjes
  • Knoflook, 2 teentjes
  • Gember, stukje van 2 cm
  • Rode peper
  • Kokosolie, 1 el
  • Limoen
  • Citroengras, 1 stengel
  • Peper, naar smaak

Toppings:

  • Koriander
  • Gehakte pinda’s
  • Bosui

Bereiding

  1. Bereid de pompoen zoals ik hierboven heb beschreven. Snijd het doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd de pompoen in blokjes. Zet dit apart.
  2. Snipper de ui, snijd de rode peper (verwijder de pitjes) in reepjes, snijd het citroengras doormidden, de gember in blokjes en pers de knoflook. Verwarm in een grote soeppan de kokosolie. Voeg hier de gesneden ingrediënten aan toe en fruit dit voor een paar minuten.
  3. Maak ondertussen de groentebouillon door water te koken. Voeg dit samen met de blokjes pompoen en de kokosmelk toe. Laat dit voor ongeveer 15 minuten koken. Prik met je vork in de pompoen om te kijken of het gaar is.
  4. Tijd om de pompoensoep te pureren. Haal eerst het citroengras eruit. Pureer de soep tot een romige geheel. Knijp de limoen boven de pan uit en roer goed door. Breng eventueel op smaak wat met peper.
  5. Dien de soep op en serveer met de verschillende toppings.

Quirine, eigenaresse The Vegan Effect, is ruim 8 jaar vegan. Op haar website en op Instagram laat ze zien hoe ze deze levensstijl omarmt en ze inspireert jou om (vaker) dierlijke producten te laten staan. Haar recepten zijn verrassend, vol van smaak, altijd plantaardig én vaak geschikt voor het hele gezin. 

Foto: The Vegan Effect

Tussengerecht 

Geroosterde bietjes en rode ui op een bedje van tahin met pistachenootjes 

Dit feestelijke gerechtje met bietjes en rode ui uit de oven, whipped tahin, een dille-komkommersausje en gekruide pistachenootjes is zó klaar en kan niet mislukken. Ook kun je alles van tevoren al bereiden als je wilt. Dan haal je het een uur voor het diner uit de koelkast; opwarmen hoeft niet. Omdat je het niet hoeft te verwarmen is dit 'duo biet & ui' dus ideaal als voor- of tussengerecht te serveren. 

Foto: Smullen met Sanne

Geroosterde bietjes en rode ui op een bedje van tahin met pistachenootjes 

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten (voor 4 pers.) 

  • 3 kleine of 2 grote rauwe rode bietjes
  • 1 rode ui
  • 4 eetlepels tahin 
  • Een halve citroen 
  • Klein stukje komkommer 
  • Bosje dille
  • 3 el neutrale olie, bijv zonnebloemolie
  • 1 el agavesiroop 
  • 30 gr gepelde, gezouten pistachenoten 
  • Kruiden: 1/2 tl komijn, 1/2 tl korianderpoeder, 1/4 tl chilipoeder
  • Zout en peper
  • Ovenschaal of bakplaat, hakmolentje 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de bietjes en snijd ze in dunne partjes. Schil ook de rode ui en snijd in partjes. Doe de bietjes en ui in een ovenschaal, besprenkel met een eetlepel olie, de agavesiroop en wat zout en peper. Hussel even om en zet 25 minuten in de oven.

2. Hak de pistachenootjes samen met de komijn, koriander en het chilipoeder in de hakmolen grof. Doe in een bakje.

3. Snijd de komkommer in de lengte, haal de zaadjes eruit en doe in de hakmolen. Snijd de bovenkant van een bosje dille en doe samen met 2 el olie, het sap van een kwart citroen en een snuf zout erbij in de hakmolen. Mix tot je een gladde groene saus hebt. Doe dit ook in een bakje en spoel de hakmolen goed om.

4. Mix nu in de hakmolen de tahin, 50ml water, een snuf zout en het sap van het andere citroen-kwartje tot een romige saus. 

5. Haal de bietjes en ui uit de oven. Doe een lepel tahinsaus op een bordje en smeer uit. Leg hier de partjes biet en op en stop er een paar stukjes ui tussen. Lepel de komkommer-dillesaus eroverheen en bestrooi met de pistachenootjes. 

 

Op werkdagen optimaliseert Sanne als digital marketeer de website en app van ASN Bank. In haar vrije tijd houdt ze van uitgebreid koken en eten met vrienden. Ze deelt regelmatig recepten via haar Instagram account Smullen met Sanne. Ben je nieuwsgierig naar haar gerechten? Volg Sanne op Insta. 

Foto: Smullen met Sanne

Hoofdgerecht 

Jackfruit filet met cranberrysaus

'Jack wie?' Kook je zelden plantaardig dan is de kans groot  dat je jackfruit nog niet kent. Voor liefhebbers van plantaardig eten is het een bekende vrucht die 9 van de 10 keer uit een blikje komt. Het voordeel van jonge jackfruit is dat het een neutrale smaak heeft met een vleesachtige textuur en dat het heel veel smaak kan opnemen. Bij het recept lees je meer over jackfruit. 

Dit recept is een van vele recepten uit het Dubbel-Diervriendelijk Kerstmenu van Trai en Plant-based Dennis. De opbrengst van hun bundel gaat naar stichting Melief. Een stichting die verwaarloosde dieren een nieuw bestaan geeft. Bestel deze smaakvolle, dubbel-diervriendelijke receptenbundel nu voor € 10 in de shop.  

Foto: Trai Vegan

Jackfruit filet met cranberrysaus

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten (voor 4 pers.)

>>Jackfruit 

  • Twee blikken jonge jackfruit in water (bijv bij Asian Foodlovers of je plaatselijke toko) 
  • 1-2 theelepels gehakt- of kipkruiden (Verstegen) 
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder 
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 8 rijstvellen 

>>Glazuur 

  • 2 eetlepels (glutenvrije) ketjap manis 
  • 2 eetlepels zonnebloemolie 
  • 1 eetlepel (glutenvrije) sojasaus 
  • 1-2 eetlepels agave- of ahornsiroop 
  • 1 theelepel marmite (of glutenvrij  > met 2 theelepels vegan worcerstershire sauce) 
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder 
  • 1/2 theelepel uienpoeder

>> Cranberrysuaus

  • 175 gram gewelde gedroogde cranberries 
  • het resterende sap 
  • 3 eetlepels sinaasappelsap
  • 1 kaneelstokje 
  • klein snufje zout 

 

Bereiding

  1. Wel de cranberries in een kom met heet water. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Spoel de jackfruit goed af en “pluk” deze met je vingers zodat je mooie draadjes overhoudt. Harde stukjes kun je fijn snijden. Breng de jackfruit vervolgens in koud water aan de kook en spoel goed af. Herhaal indien de jackfruit nog een blikkerige of zure smaak heeft.
  3. Meng in een kom de jackfruit met de kruiden. Dip de rijstvellen circa 5 seconden in warm water en leg deze op een platte ondergrond. Verdeel ¼ deel van de jackfruit in het midden van het rijstvel. Vouw deze dicht in een filet vorm. Wel nog een rijstvel en vouw deze ook over de filet heen*. Zorg ervoor dat de dichtgevouwen kanten aan dezelfde kant zitten. Herhaal dit tot je vier filets hebt**.
  4. Verwarm een flinke laag olie in een koekenpan en bak hier de filets aan beide kanten enigszins goudbruin.
  5. Maak het glazuurlaagje: meng ingrediënten in een kom. Leg de jackfruit filets in een ovenschalen smeer ze in met de glaze. Giet de rest van de glaze in de ovenschaal. Bak circa 12minuten in de oven.
  6.  Maak de cranberrysaus: meng in een kleine steelpan alle ingrediënten en breng deze aan de kook. Verwijder voor het pureren het kaneelstokje. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Is je cranberrysaus te dik? Voeg dan wat meer sinaasappelsap toe.
  7. Serveer de jackfruit filets bovenop de cranberrysaus.
     

Tips van Trai

Let erop dat je de goede jackfruit koopt. Je hebt jonge jackfruit in water nodig. Probeer aan shredded jackfruit te komen. Scheelt plukken en fijnsnijden. Mits de stukken mooi fijn zijn.

Door de jackfruit in koud water aan de kook te brengen, verliest het de ietwat blikkerige zure smaak. Het plukken, koken en kruiden van de jackfruit kun je van tevoren al doen. 

*vouw de rijstvellen goed dicht. Je gebruikt dus 2 vellen per filet, dit zorgt er hopelijk voor dat de vellen niet openbarsten tijdens het bakken. Heb je na de eerste keer dichtvouwen veel rijstvel over? Knip het overtollige deel dan weg. Doe indien nodig hetzelfde bij de tweede rijstvel.

**als je tijd hebt, koel de gevormde filets circa 30 minuten onafgedekt in de koeling. De rijstvellen drogen hierdoor wat uit en dat scheelt gespetter tijdens het bakken.

Traiënne (Trai) houdt niet van stilzitten. Ze leert jong en oud in haar eigen kookstudio (in het Utrechtse Bunnik) hoe ze lekker plantaardig kunnen koken zonder iets te missen in smaak of voedingsstoffen. Op Instagram kun je haar volgen voor de lekkerste recepten.

Foto: Trai Vegan

Bijgerecht

Geroosterde spitskool met bonendip 

Plant-based Dennis is een fan van dit bijgerecht en van spitskool. Want dit spitse zusje levert meer vitamine C dan haar zusje, de witte kool. Je kunt zijn bijgerecht prima 1 of 2 dagen van te voren maken. En dan voor het diner even opwarmen in de (magnetron)oven. 

Foto: Trai.vegan & Plant-based Dennis

Geroosterde spitskool met bonendip

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten (voor 4 pers.)

  • 1 sjalot
  • 1 hele knoflookbol
  • 1 spitskool
  • 2 eetlepels vegan boter (ca. 30 gram)
  • 1 blik limabonen (uitlekgewicht 250 gram)
  • sap van ½ citroen
  • olijfolie (om te bakken)
  • peper + zout (naar smaak)
  • En bovenop... handje grof gehakte gerookte amandelen én een handje gedroogde cranberries
     

Bereiding 

  1. Verwarm een oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Halveer de sjalotten in de lengte en snijd het topje van de knoflookbol eraf. Laat de knoflook bol verder heel. Wikkel de gehalveerde sjalot en een hele knoflookbol samen met wat olijfolie en wat zout in aluminiumfolie.
  3. Verwarm in een koekenpan wat olijfolie. Snijd de spitskool over de lengte in vier stukken en bak deze aan beide kanten bruin. Plaats deze daarna samen met knoflook en sjalot de bakplaat. Besprenkel nog wat olie, peper en zout over de spitskool en bak deze circa 25-30 minuten of tot gaar in de oven.
  4. Laat daarna de boter in de koekenpan smelten. Spoel de limabonen af en laat deze uitlekken.
  5. Gebruik een staafmixer om de limabonen samen met de gesmolten boter, sjalot, citroensap en 4-6 geroosterde knoflooktenen te blenderen. Breng op smaak met flink wat peper en zout. Proef en pas naar smaak aan.
  6. Smeer een laag van de bonendip op een bord en besprenkel met de olijfolie. Plaats de geroosterde kool op de bonendip en bestrooi met gerookte amandelen en cranberries.

Tips van Dennis

  • De kool en de bonendip kun je 1-2 dagen van tevoren maken en afgedekt bewaren in de koeling.
  • De limaboon, ook wel boterboon, is zacht en romig van smaak. Je kan deze eventueel vervangen met witte bonen of cannellini bonen. Wat je ook gebruikt, zorg ervoor dat de bonendip goed op smaak is!
  • Je kan meerdere bollen knoflook op deze manier roosteren in de oven. Het is overal lekker bij. Maak van het restant een heerlijke knoflook- kruidenboter bijvoorbeeld!
  • En je bent niet gek hoor, op de foto zie je inderdaad geroosterde decoreer amandelen in plaats van gerookte amandelen. We waren die vergeten in te kopen!

Dennis Vink is bioloog met een specialisatie in dierenwelzijn. Als Plantbased Dennis deelt hij op social media vegan recepten, restaurant- en product-tips, informatie en allerlei andere inspiratie om de switch naar veganisme voor iedereen zo leuk, lekker, makkelijk mogelijk te maken. Volg Dennis op Insta

Foto: Plant-based Dennis

Dessert 

Chocolade lava cake met een vleugje sinaasappel

Deze chocolade lava cake met sinaasappel is goddelijk! Dalí heeft dit dit recept verschillende keren geprobeerd en na een aantal testrondes – één van de voordelen van haar werk – kwam ze uiteindelijk op deze versie uit. De combinatie van chocolade met sinaasappel en kaneel maakt dit dessert extra lekker. Smaken die perfect bij de de kerstdagen passen. 

Foto: Zonderzooi.nl

Chocolade lava cake met een vleugje sinaasappel

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten (voor 4 pers.) 

  • 100 gram (glutenvrije) havermout of havermeel 
  • 50 gram amandelmeel 
  • 70 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 60 gram milde olijfolie (geen extra vierge olijfolie)
  • 160 ml plantaardige melk
  • 80 gram banaan
  • 1 sinaasappel
  • 40 gram pure chocolade 70%
  • Paar snufjes zout

 

Nodig

Rasp
Keukenmachine (of sterke blender)
4 ovenschaaltjes (ramekins) van 9 cm doorsnee

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet daarna de vormpjes in met olijfolie.

2. Doe de havermout in een keukenmachine en maal fijn tot havermeel. Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan havermeel. Let op: havermeel is niet glutenvrij. 

3. Rasp één theelepel van de schil van de sinaasappel met een fijne rasp.

4. Doe het havermeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, kaneel, cacaopoeder, bakpoeder en zout samen in een keukenmachine en maal fijn. Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan een sterke blender.

5. Voeg daarna de olijfolie, plantaardige melk, 1 theelepel sinaasappelrasp en banaan toe en maal nogmaals goed fijn.

6. Verdeel het beslag over de ingevette ovenschaaltjes. Leg bovenop elk schaaltje een vierkantje van 10 gram pure chocolade, zoals op de foto. Druk dit er goed in met je vingers tot ongeveer halverwege en en zorg dat het chocolade beslag er weer overheen valt. Anders kan je het altijd nog een beetje terugvouwen met je vingers. 

7. Bak de chocolade lava cakes 15-17 minuten in de voorverwarmde oven en laat ze daarna 10 minuten afkoelen.

8. Snijd met een mes langs de zijkanten van het vormpje. Leg er een klein bordje bovenop, draai om en laat het cakeje voorzichtig op het bord vallen. Je kan er even tegenaan kloppen als het cakeje niet gelijk naar beneden valt. Doe daarna wat cacaopoeder in een fijne zeef en bestrooi de chocolade lava cake met cacaopoeder.

Dalí, eigenaresse van Zonderzooi, werkt als holistisch foodcoach en helpt vrouwen om weer heerlijk in hun vel te zitten en meer balans te vinden. Haar recepten zijn vegan, vol van smaak en altijd makkelijk om te maken. Volg Dalí op Instagram.

Foto: zonderzooi.com

Kerst op je eigen manier

Eet je al lang plantaardig en diervriendelijk dan vind je het misschien leuk om meerdere recepten te maken. Ben je tijdens de Kerst verknocht aan je stukje vlees? Even goede vrienden. Je kunt je vleesgerecht natuurlijk ook prima combineren met een van de voor- of bijgerechten op deze pagina. Gewoon om eens te ervaren hoe smaakvol plantaardig kan zijn. Wat je ook gaat doen. Fijne feestdagen en we zien elkaar hopelijk weer in het nieuwe jaar.