Kerst draait om gezelligheid en samenzijn. Maar hoe zorg je ervoor dat ouderen, daklozen en eenzame mensen net zo veel van de feestdagen kunnen genieten als de rest van Nederland? Robert ten Brink wist het doeltreffend te verwoorden: "Niemand mag met kerst alleen zijn." En jij kan daarbij helpen!

Flexibel vrijwilligerswerk

Feestdagen vier je samen. Daarom wil NL Cares in de hele maand december zo veel mogelijk enthousiastelingen mobiliseren om vrijwilligerswerk te doen, zodat iedereen een fijne kerst heeft. Tijdens de Warme Winter Weken zijn er allerlei activiteiten waar je als vrijwilliger een handje kan helpen. Bijvoorbeeld meehelpen in de dak- en thuislozen opvang, wandelen met eenzame ouderen of een handje helpen bij de voedselbank. Bekijk hier alle Warme Winter activiteiten per stad!

Een mooie Kerst te bezorgen

Van kerstversiering ophangen tot een bingoavond organiseren, je kunt van alles doen om een ander een mooie Kerst te bezorgen.

Geef een uurtje

Heb je een uurtje over? Geef het dan aan een ander! Met ASN Bank en Volksbank roepen we iedereen op om in deze tijd iets kleins te doen. Misschien vind je vrijwilligerswerk een te grote stap, maar heb je wel tijd voor een kleine actie. Doe mee met de actie Uurtje voor elkaar en steun een goed doel in een uurtje dat je over hebt. Hier vind je ook nog 10 makkelijke ideeën om in deze maand in actie te komen en mensen blij te maken.   

Klim in de pen voor mensenrechten

Op veel plekken in de wereld zijn mensen niet zo vrij als wij in Nederland. Zo belanden er jonge mensen in de gevangenis die opkomen voor de rechten van anderen of worden ze mishandeld om wie ze zijn en wat ze geloven. Door mee te doen met Write for Rights van Amnesty International kun je opkomen voor de rechten van deze mensen. Simpelweg door een brief te ondertekenen of een kaartje te sturen. Een kleine moeite voor een belangrijke zaak!

Brieven schrijven

Brieven schrijven werkt, blijkt uit de doorlopende successen die Amnesty boekt.

Stuur een kaartje naar eenzame ouderen

Veel ouderen brengen de feestdagen alleen door: met de kerst zitten er 200.000 ouderen alleen thuis. Door deze mensen een kaartje te sturen voelen zij zich een beetje minder alleen. Het Nationaal Ouderenfonds, Kidsweek en PostNL organiseren daarom samen de Grote Kerstkaartenactie. Je kunt meedoen door vóór 16 december een mooie kerstgroet op te sturen naar het Nationaal Ouderenfonds.

Een échte kerstkaart

Een échte kerstkaart ontvangen heeft veel betekenis voor mensen.

Help in 5 minuten de voedselbank

Donaties aan de Voedselbank zijn natuurlijk het hele jaar door welkom maar in december worden er  speciale acties op touw gezet: 

  • Doneer bijvoorbeeld je Douwe Egberts waardepunten aan de Voedselbank. 
  • Help de voorraad aan te vullen door voedingsmiddelen te doneren. Helaas is er geen overzicht van alle donatieplekken in Nederland, maar deze december staan er bijvoorbeeld kratten in de Ekoplaza en Albert Heijns in Den Haag, Amstelveen en Leiden. Kijk op de sociale media van jou lokale voedselbank of bekijk het online
  • Wil je in minder dan 5 minuten de Voedselbank steunen? Koop dan een Soupalicious bij de Albert Heijn. 1 kom voor jou is automatisch ook 1 kom soep voor de voedselbank bij jou in de buurt. En je gaat ook nog eens verspilling tegen, de heerlijke soepen worden gemaakt van hoogwaardige reststromen.

Cadeaus die geven

Ook met de cadeaus die je geeft of vraagt kan je de kerstgedachte uitdragen. Zo kun je bij Greenpeace NIKS kopen, een doos met helemaal niks. Of  geef een doosje ‘Wereldvrede’ van Amnesty International. In beide gevallen gaat de opbrengst naar de activiteiten van deze goede doelen. Ook bij OxfamNovib kun je terecht voor een alternatief kerstcadeau. Geef bijvoorbeeld een geit cadeau aan een gezin in Niger of schoolspullen aan kinderen in Ugandese vluchtelingenkampen.

NIKS van Greenpeace

Met NIKS van Greenpeace geef je juist heel veel