Denk je aan kerst, dan denk je aan gezelligheid en samenzijn. Helaas is dat niet voor iedereen zo. Gelukkig kun je ervoor zorgen dat mensen die alleen zijn of het minder goed hebben dan jij net zo van de feestdagen kunnen genieten. En wel op deze 6 manieren!

Hang kerstversiering op

Je kunt de hele maand december als vrijwilliger helpen bij de Warme Winter Weken van NL Cares. Tijdens deze weken zijn er allerlei activiteiten waar jij eenmalig een handje kunt helpen. Kerststukjes knutselen, een zorginstelling versieren of samen bingoën. Of wat dacht je van samen met een oudere een winterwandeling maken? Of koken voor de buurt! Er is echt genoeg te doen. En het mooie? Het levert voor íedereen een leuke, gezellige middag op.

Van kerstversiering ophangen tot een bingoavond organiseren: bezorg een ander een mooie kerst

Schrijf een brief, verander een leven

Op veel plekken in de wereld leven mensen niet zo vrij als wij in Nederland. Mensen belanden onterecht in de gevangenis omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, of worden mishandeld om wie ze zijn en waar ze in geloven. Jij kunt voor deze mensen opkomen. Hoe? Met de Write for Rights-actie van Amnesty International. Onderteken of schrijf een brief aan een minister, president of Mark Zuckerberg met de vraag een einde te maken aan onrecht. Heeft dat nut? Zeker! Ieder jaar komen er activisten vrij of worden daders berecht. Schrijf je mee?

Brieven schrijven werkt, blijkt uit de doorlopende successen die Amnesty boekt.

Stuur een kerstkaart

Veel ouderen brengen de feestdagen alleen door: rond kerst zitten er 200.000 alleen thuis. Gelukkig kun je ervoor zorgen dat deze mensen zich iets minder alleen voelen: stuur ze een kerstkaart. Het Nationaal Ouderenfonds, Kidsweek en PostNL organiseren samen De Grote Kerstkaartenactie. Samen willen ze zoveel mogelijk ouderen een warme kerstwens bezorgen. Kies een mooie kerstkaart uit, schrijf een warm berichtje en stuur je kaart uiterlijk 15 december naar het Ouderenfonds. Ben je te laat? Stop je kerstkaart dan in de brievenbus bij een oudere in jouw buurt.

Een échte kerstkaart ontvangen heeft veel betekenis voor mensen.

Geef gelijkheid cadeau

Wereldwijd strijden mensen voor gelijkheid. Ze zetten zich in tegen onrecht en klimaatverandering, of komen op voor eerlijke lonen en het recht zichzelf te kunnen zijn. Met de cadeaukaarten van Oxfam Novib schaar je je achter deze helden. De ontvanger krijgt een (toffe!) kaart met jouw persoonlijke kerstboodschap, de opbrengst van de kaart gaat naar één van de vele wereldwijde gelijkheidsprojecten van Oxfam. Een betekenisvol cadeau dus, waarmee je liefde geeft aan de ontvanger én een steentje bijdraagt aan een eerlijkere wereld. Je maakt hier niet een, maar véél meer mensen mee blij! 

Doneer je D.E punten aan de Voedselbank

Niet iedereen kan zomaar ‘even een bakkie’ doen. Meer dan een miljoen mensen in ons land leven onder de armoedegrens, en voor hen is koffie een luxe. Daar brengt De Voedselbank verandering in, en jij kunt helpen. Haal je wel eens koffie van D.E of thee van Pickwick in huis? Dan ben je vast bekend met de waardepunten op de verpakking van deze producten. Spaar de punten, lever ze in bij Blokker, en schenk ze via je online D.E-account aan De Voedselbank. Misschien heeft je opa/tante/oom ook nog wel een stapel punten liggen. Elke 1.000 punten staat voor €5 en Douwe Egberts verhoogt jouw schenking met 20 procent. Zo kan iedereen genieten van een kopje zwart goud. Easy does it!

Doneer jouw D.E Punten en zorg voor een lekker bakkie voor een ander

Geef een uurtje aan een ander

Heb je een uurtje over? Geef het dan aan een ander! Misschien vind je wekelijks vrijwilligerswerk een te grote stap, maar heb je wel tijd voor een kleine actie. ASN Bank en de Volksbank roepen je met de actie Uurtje voor elkaar op om in deze tijd iets kleins te doen. Je geeft zelf aan waar je goed in bent: klussen, koken, helpen leren, of creatief zijn bijvoorbeeld, en het platform vindt de perfecte match voor jou, in jouw buurt. Kook een kerstmaaltijd voor iemand, draai een uurtje mee in de kringloopwinkel of leer iemand piano spelen. Zo maak je iemand blij met wat jij leuk vindt om te doen.