Kerst draait om gezelligheid en samenzijn. Maar hoe zorg je ervoor dat eenzame mensen of mensen die het minder goed hebben dan jij net zo van de feestdagen kunnen genieten als de rest van Nederland? Dat doe je op deze 6 manieren. Want, zoals Robert ten Brink het elke kerstavond weer treffend verwoordt, ‘niemand mag met kerst alleen zijn!’

Pak kersttasjes in

NL Cares mobiliseert de hele maand december zoveel mogelijk enthousiastelingen voor kerstactiviteiten. Tijdens de Warme Winter Weken zijn er allerlei manieren waarop je als vrijwilliger eenmalig een handje kan helpen. Kerststukjes knutselen, een zorginstelling versieren of samen bingoën. Zo zorg je ervoor dat iederéén een fijne kerst heeft. Ook leuk: op de WinterFair in de Hallen in Amsterdam, waar eenzame ouderen langs gezellige kerstkraampjes kunnen struinen, kun je helpen met het klaarmaken van goodiebags. Zo kunnen de ouderen nog lang nagenieten van een gezellige dag.

Een mooie kerst bezorgen

Van kerstversiering ophangen tot een bingoavond organiseren: bezorg een ander een mooie kerst

Klim in de pen

Op veel plekken in de wereld leven mensen niet zo vrij als wij in Nederland. Mensen belanden onterecht in de gevangenis omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, of worden mishandeld om wie ze zijn en waar ze in geloven. Door mee te doen met Write for Rights van Amnesty International kun je opkomen voor de rechten van deze mensen. Hoe? Onderteken een brief of stuur er zelf eentje naar een koning, minister of president met de vraag een einde te maken aan onrecht. Heeft dat nut? Zeker! Ieder jaar komen er activisten vrij of worden daders berecht. Dit jaar richt de actie zich op mensen die zijn opgepakt omdat ze vreedzaam gebruikmaakten van hun recht om te demonstreren. Ze hebben niets misdaan, maar worden toch gestraft. Schrijf je mee?

Brieven schrijven

Brieven schrijven werkt, blijkt uit de doorlopende successen die Amnesty boekt.

Draai een plaatje

Met Missie 538 zamelt Radio 538 geld in voor het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Hier worden kinderen met kanker behandeld. In de week voor kerst kun je als luisteraar in de ruil voor een donatie een nummer bij het radiostation aanvragen. Vorig jaar was de actie een enorm succes, in nog geen twaalf uur tijd werd het dubbele van het streefbedrag opgehaald. Daar gaan ze dit jaar weer voor! Bedenk dus alvast welk plaatje jij wil aanvragen, en laat tussen 19 en 23 december van je horen.

Missie 538

Vraag een plaatje aan voor het Prinses Máxima Centrum

Stuur een kerstkaart

Veel ouderen brengen de feestdagen alleen door: rond kerst zitten er 200.000 ouderen alleen thuis. Hoe kun je zorgen dat deze mensen zich minder alleen voelen, al is het maar een beetje? Door ze een kerstkaart te sturen. Net Nationaal Ouderenfonds, Kidsweek en PostNL organiseren samen De Grote Kerstkaartenactie. Samen willen ze zoveel mogelijk ouderen een warme kerstwens bezorgen. Kies een mooie kerstkaart uit, schrijf een warm berichtje en stuur je kaart uiterlijk 18 december naar het Ouderenfonds. Ben je te laat? Stop je kerstkaart dan in de brievenbus bij een oudere in jouw buurt.

Een échte kerstkaart

Een échte kerstkaart ontvangen heeft veel betekenis voor mensen.

Doneer je D.E. Punten aan De Voedselbank

Niet iedereen kan zomaar ‘even een bakkie’ doen. Meer dan een miljoen mensen in ons land leeft onder de armoedegrens, en voor hen is koffie een luxe. Daar brengt De Voedselbank verandering in. Zij verstrekken dagelijks voedselpakketten aan deze mensen, en willen daar graag koffie aan toevoegen. Jij kunt ze daarbij helpen. Haal je wel eens koffie van D.E of thee van Pickwick in huis? Dan ben je vast bekend met de waardepunten op de verpakking van deze producten. Spaar de punten, lever ze in bij Blokker, en schenk ze via je online D.E-account aan De Voedselbank. Elke 1.000 punten staat voor €5 en Douwe Egberts verhoogt jouw schenking met 20 procent. Zo kan iedereen genieten van een kopje zwart goud. Easy does it!

D.E Punten

Doneer jouw D.E Punten en zorg voor een lekker bakkie voor een ander

Maak een verschil met je handtekening

In december dag in dag uit ellenlange uren werken, zonder pauze? Wij kunnen ons het niet voorstellen, maar voor de makers van onze kleding is kerst helaas niet anders dan andere dagen. Met een simpele actie kun je het verschil voor deze mensen maken. Teken het burgerinitiatief dat ASN Bank afgelopen zomer is gestart om een leefbaar loon voor kledingmakers af te dwingen. Met een leefbaar loon kunnen deze mensen wél normale uren werken en verdienen ze genoeg om zichzelf en hun gezin eten en een dak boven het hoofd te bieden. Teken ook!

Burgerinitiatief ASN Bank

Maak met je handtekening het verschil voor kledingmakers