Een kerstboom die terug de natuur in gaat
Als je toch echt graag een levende boom in huis haalt, dan zijn huren, leasen en adopteren goede opties. Na de kerst breng je de boom terug en wordt ‘ie weer in de natuur geplant.
Hoe werkt dat eigenlijk, een kerstboom huren, leasen of adopteren?
- Potgekweekt: een lokale kweker of kerstboomboer kweekt de kerstbomen in (herbruikbare) potten om de wortels compact en compleet te hebben als de boom verplaatst wordt. Zo leeft de boom langer als ‘ie uit logeren gaat, doordat ‘ie water en voedingstoffen goed kan opnemen.
- Takken zonder troep: deze kerstbomen worden gekweekt zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
- Huren of leasen: vlak voor kerst kun je bij uitgiftepunten een boompje komen ophalen. Bij sommige locaties mag je er zelf een uitkiezen.
- Statiegeld: in de meeste gevallen betaal je statiegeld, dat krijg je terug als je de kerstboom na de feestdagen weer inlevert.
- Verzorging: geef je kerstboom water, zet ‘m op een niet te warme plek en breng ‘m het liefst na 3 weken weer terug. Dit vergroot zijn overlevingskans in de natuur. Zo'n 90% van de bomen overleeft de huurperiode. Huurbomen worden 3 tot 5 keer verhuurd als kerstboom.
- Adopteren: Gehecht geraakt aan je boom? Vaak heeft iedere boom een unieke code, die je op jouw naam kunt laten zetten. Zo haal je volgend jaar gewoon weer hetzelfde kerstboompje in huis.
- Terug in de natuur: de bomen gaan na de feestdagen terug de grond in – vaak met pot en al. Het hele jaar door krijgen ze water en voeding, zodat ze nog een paar kerstseizoenen meekunnen.
Hier huur, lease of adopteer je een kerstboom
Duurzame Kerstbomen
Kerstbomenkweker Robert Kroeze gooide na 30 jaar kerstbomen verhandelen het roer om. Dat kerstbomen na de feestdagen massaal werden weggegooid, vond hij maar niks. Via Duurzame Kerstbomen ‘verhuurt’ hij nu kerstbomen. Na de kerst leveren klanten hun boom weer in en krijgen ze hun statiegeld terug. De bomen met kluit (Servische sparren) gaan dan met pensioen: ze worden geplant op een landgoed in Terschuur.
Je kunt hier ook terecht voor de populaire Nordman-kerstboom. Zonder kluit, want Nordmannen hebben lange, dikke wortels, die het oogsten zelden in hun geheel overleven. Voor iedere verkochte Nordmann plant Duurzame Kerstbomen twee jonge boompjes terug. Ingeleverde Nordmann-bomen worden verwerkt tot compost en houtsnippers.
Uitgiftepunten in: Achterveld, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Driebergen, Hilversum, Soest, Utrecht en Zeist.
BeterBoompje
BeterBoompje kweekt op duurzame manier kerstboompjes met kluit – de blauwgroene Picea Omorika-spar – in hun Kerstbomenbos in Leusden. Omdat het aanbod aan duurzame kluit-boompjes letterlijk nog moet groeien, biedt BeterBoompje ook de Nordmann zonder kluit aan als tussenoplossing. Ter compensatie planten ze voor iedere Nordmann twee herbruikbare adoptieboomstekjes aan in het Kerstbomenbos.
Online kun je verschillende maten kerstbomen bestellen, in december haal je jouw boompje op bij één van de 23 pick-up points, of je laat ‘m thuisbezorgen (heel Nederland). Na de feestdagen breng je de boom terug en wordt ‘ie teruggeplant in het Kerstbomenbos.
Pick-up points in: Amsterdam, Antwerpen, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Rotterdam, Ede, Eindhoven, Gouda, Haarlem, Leiden, Utrecht en Dille & Kamille-winkels.