Menig huishouden zal het zich in aanloop naar kerst afvragen: wat is de meest duurzame kerstboom? Ook aan onze keukentafel passeerde dit vraagstuk. In het volle besef dat de meest duurzame kerstboom, helemáál geen boom is. Net zoals helemaal geen auto, helemaal geen vlees of helemaal geen vliegvakantie de meest duurzame opties zijn. Maar een boom moest er komen, vanwege de gezelligheid, was onze conclusie. Het werd er een van kunststof. Maar niet zomaar één. Bijna niet van echt te onderscheiden zo mooi, behalve als je eraan gaat snuffelen.

Achteraf bleek het de juiste keuze te zijn. Niet omdat die plastic boom aantoonbaar duurzamer is; eigenlijk is het ondoenlijk om dat verschil in cijfers uit te drukken. Je hebt het namelijk over twee compleet verschillende dingen. Voordat een neppe of echte boom daadwerkelijk de titel kerstboom mag dragen, hebben ze totaal verschillende routes afgelegd. En als ze na de feestdagen ontsierd worden, kennen ze andere eindbestemmingen. Van composteringsterrein tot zolder. Het zijn beide kerstbomen geweest, maar dat is dan ook de enige overeenkomst.

Wie toch aan het rekenen slaat, komt al snel tot de conclusie dat de verschillen in milieulast óf heel dicht bij elkaar liggen óf juist enorm uiteenlopen. Het hangt er maar net vanaf welke bomen je precies vergelijkt. Een bio-huurboom van je lokale kweker, die je terug plant om verder te laten groeien zodat ‘ie volgend jaar weer opgetuigd kan worden (wat niet altijd lukt), heeft een andere impact dan een boom van een kerstbomenakker 500 kilometer verderop waar kunstmest en pesticiden voor zijn gebruikt. Bij kunstbomen is dat verschil niet anders. De kwaliteit, het aantal jaren als kerstpronkstuk en wat er na 10 jaar trouwe dienst met de boom gebeurt, maken nogal wat uit. Het is appels met peren vergelijken.

“De impact van welke kerstboom dan ook valt in het niet bij de big 5: de auto, gas & elektra, vlees, vliegen en elektrische apparaten.”

Piet Sprengers

Duurzaamheidsexpert ASN Bank

Wel kan na al dat gereken met gemak een heel andere conclusie worden getrokken. De duurzaamheid van welke kerstboom dan ook valt in het niet bij de big five van de duurzaamheid: de auto, gas & elektra, vlees, vliegen en het gebruik van apparaten. Elke maatregel die je op een van deze gebieden neemt om er structureel minder of niets van te gebruiken, levert véél meer op dan wat je met je kerstboom kunt besparen. Wat voor boom je ook hebt. Natuurlijk telt elke stap in de goede richting, maar het is bij dit soort discussies goed om te beseffen dat sommige stappen aantoonbaar veel meer effect hebben dan anderen.

In ons huishouden gaf dat rekenen dus niet de doorslag. Gezelligheid wél. Het grootste voordeel van onze kunstkerstboom? Vanaf nu hoeven we niet meer jaarlijks de duurzamekerstboomstress te ervaren. We zitten er tenslotte voor jaren aan vast. En dat voelt goed. Want hoe langer we deze boom gebruiken, hoe duurzamer hij wordt.