Ben jij ook zo verslaafd aan podcasts? En ben je op zoek naar nieuw luistermateriaal? Dan zijn deze inspirerende podcasts over duurzaamheid misschien wel iets voor jou!

1. Systeem op de schop

Systeem op de schop is de wekelijkse podcast van Social Enterprise, waarin Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop in gesprek gaan met ondernemers over systeemverandering. Hoe kunnen ondernemers echt bijdragen aan een betere wereld? Deze podcast serie gaat voorbij de standaardverhalen en gaat op zoek naar nieuwe inzichten.

2. Mothers of Invention

Comedian Meave Higgins en voormalig president van Ierland Mary Robinson bespreken in hun podcast Mothers of Invention de grootste klimaatuitdagingen met veel humor. In de serie laten ze vrouwen van over de hele wereld aan het woord die werken aan duurzame oplossingen. Zo vertelt Marianne Minnesma van Urgenda in aflevering 1 over de unieke rechtzaak die zij voerden (en wonnen!) tegen de Nederlandse overheid. De podcas telt al drie seizoenen dus je kunt even vooruit!

3. Het Groene Hart Van

In de podcastserie Het groene hart van interviewt Jelle Derckx bekende en minder bekende Nederlanders over hun drive om de wereld mooier en groener te maken. De gasten worden gevraagd naar hoe zij duurzaamheid toepassen in hun dagelijkse leven. Waar gaat hun groene hart sneller van kloppen en tegen welke struikelpunten lopen zij aan? Deze podcastserie geeft je bordenvol inspiratie om ook zelf duurzamer te gaan leven.

Foto: Fausto Garcia

4. The Sustainability Agenda

The Sustainablity Agenda is een wekelijkse podcast waarin de grootse duurzaamheidsvraagstukken aan bod komen. Grote namen zoals Kate Raworth, schrijfster van de Donut Economie, en Paul Hawken, co-founder van Project Drawdown, worden geïnterviewd over hun kijk op duurzaamheid en wat er kan en moet veranderen om de wereld een leefbare plek te houden.

5. De Rudi & Freddie Show

In deze podcast uit de koker van de Correspondent bespreken Rutger Bregman (Rudi) en Jesse Frederiks (Freddie) actuele politieke en economische ontwikkelingen. Niet elke aflevering gaat over een duurzaamheidsissue maar vaak genoeg wel. Zo bespreken ze waarom klimaatverandering kan worden gezien als een slome pandemie, waarom er eigenlijk nog geen statiegeld op kleding zit en waarom klimaatbescherming wordt gezien als 'links'. Luisteren dus!

6. De Energie Gasten

De jongens van De Energie Gasten maken al even geen nieuwe afleveringen meer maar er je kunt de oude nog beluisteren. Timo en Peter volgen de wereldwijde overgang naar duurzame energie op de voet. In de podcast worden verschillende gasten geïnterviewd over de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van duurzaamheid. Onderwerpen variëren van warmtepompen tot Tiny Houses. Zelf zijn de makers van de podcast ook energieprofessionals.

7. The Sustainable Jungle

De makers van The Sustainable Jungle Podcast reizen rond om inspirerende gasten te interviewen die een positieve en duurzame bijdrage aan de wereld leveren. Van ondernemers tot activisten en ecologen. Door hun hoopvolle verhalen te delen willen ze de liefde voor de natuur en onze planeet overbrengen. Mooie podcast voor als je al het slechte nieuws en cynisme in de wereld even zat bent.

Foto: The Sustainable Jungle

8. Climate One

Climate One brengt top denkers en doeners van over de hele wereld samen om te discussiëren over een duurzame toekomst. Verschillende gasten komen aan bod, waaronder ook een van Amerika's bekendste activisten: Erin Brokovich. Met deze podcast wil Climate One leiders inspireren om te strijden voor een duurzame toekomst.