Deck The Halls With Boughs Of Holly? Nee, dek de tafel met goede producten! Want met een duurzaam gedekte tafel heb je meteen een leuke conversation starter én doe je gelijk iets goeds voor de feestdagen. Van kaarsen tot servetten en van servies tot versieringen. Met deze eerlijke producten kleed je de feesttafel duurzaam aan.

Duurzame kaarsen voor het kerstdiner 

Kaarsen op tafel geven een heerlijke sfeer. Maar wist je dat de meeste (diner)kaarsen gemaakt zijn van paraffine? Dit is een aardolieproduct, en bij het branden kunnen verontreinigende stoffen zoals tolueen en benzine vrijkomen. Die stoffen kunnen soms irritatie aan de luchtwegen veroorzaken of allergische reacties uitlokken. Niet echt de vibe die je tijdens je kerstdiner wilt. 

Kies daarom voor duurzame kaarsen van bijvoorbeeld sojawas, bijenwas of plantaardige wassen zoals raapzaad of koolzaad. Deze grondstoffen zijn biologisch afbreekbaar, hernieuwbaar én veilig en gezond om te branden. Het Limburgse bedrijf BrassiCandles maakt duurzame kaarsen in allerlei soorten en maten. En ook bij Waschbär vind je een ruim aanbod. Een mooie led-kaars kan natuurlijk ook en is een extra veilige optie als er kinderen aan tafel zitten of als je kat aan het tafelkleed hangt. 

Maak je feesttafel écht gezellig met een aantal duurzame kaarsen. Beeld: BrassiCandles.

Duurzame tafelkleden van bijzondere stoffen

Dat echte chique gevoel van een mooi gedekte tafel creëer je met een tafelkleed. Kies voor een tafelkleed van biologisch katoen en linnen. Dat geeft een luxe uitstraling én hiermee support je eerlijke handel en duurzame landbouwpraktijken. Het Nederlandse Raw Materials maakt tafelkleden van upcycled denim. Of investeer in een prachtig linnen exemplaar van Timeless Linen. 

Mag het allemaal wat losser? Gebruik dan een overgebleven rol FSC-(inpak)papier om over de tafel uit te spreiden en maak er (samen met je gasten) leuke tekeningen op. Het papier gooi je na gebruik in de papierbak (tenzij er vet- of etensresten aan zitten). 

Kleed je tafel aan met een tafelkleed van upcycled denim. Beeld: Raw Materials.

Servetten met een statement 

Bij ieder diner wordt wel eens wat gemorst. Servetten zijn dus onmisbaar op je feesttafel. Natuurlijk kun je kiezen voor papieren servetten, maar deze belanden na één keer gebruik in de prullenbak. Stoffen servetten kun je keer op keer wassen en hergebruiken. Je kunt heel eenvoudig en budget proof zelf servetten maken, van stukken stof uit de kringloop. 

Bij bijvoorbeeld Dille en Kamille, Enschede Textielstad, en op kerstmarkten vind je herbruikbare linnen en katoenen servetten.  Ook leuk: verwerk je bestek in een placemat! Zo heb je meteen een leuk cadeau om aan je gasten mee te geven. En servetringen? Die maak je door een rozemarijntakje in een kransje te vouwen. 

Vintage servies 

Nog zo’n item dat écht niet duur hoeft te zijn om te shinen op je feesttafel: servies. Vintage servies vind je vaak bij (kerst)markten, brocantes, in kringloopwinkels of op Marktplaats (soms zelfs gratis). Combineer je bestaande servies met vintage vondsten om een unieke, eclectische uitstraling te creëren. Met het servies kun je eindeloos variëren. Van gestapelde borden en kommetjes maak je een unieke etagère of kandelaar

Struin je plaatselijke kringloopwinkel eens af voor vintage servies.

Natuurlijk kun je ook je standaard (witte) servies een make-over geven met verf Of investeren in duurzaam en eerlijk servies. Studio Perspective, De Wereldwinkel, The Table en Mento hebben mooie handgemaakte keramieken borden, drinkglazen van oude wijnflessen, serveerplateaus en schotels. Extra leuk: vraag het servies als kerstcadeau en laat iedereen zijn of haar ‘eigen’ exemplaar meenemen! 

DIY tafeldecoratie als finishing touch

Vergeet goedkope plastic kerstdecoratie: maak je tafel feestelijk met duurzame versieringen! Laat je inspireren door de natuur en gebruik dennenappels, hulsttakken en/of gedroogde citrusvruchten voor de aankleding van je tafel. Ook kaneel, cranberries en steranijs doen het goed als natuurlijke decoratie. Voor een kersttintje verf je lelijke kerstballen of keramieken kersthuisjes uit de kringloop. Mix je verf met een beetje baking soda. Zo krijgt het een matte, rustiekere uitstraling. Van koffiefilters maak je toffe kerststerren en met oud karton en een krijtstift kun je je eigen gingerbread naambordjes creëren. Wees creatief! 

Knutsel je eigen tafeldecoratie in elkaar met denneappels, hulst of citrusvruchten.

Al deze kleine veranderingen maken nét dat ene verschil. Geef tijdens de feestdagen niet alleen om de ander, maar ook een beetje om de aarde. Natuurlijk kun je ook prima aan tafel schuiven zonder alle toeters en bellen. Want de belangrijkste factor voor een gezellig kerstdiner is en blijft toch de gezelligheid. Happy Holidays!