Ben je opgegroeid met de Amerikaanse tv-serie The Love Boat? Dan is het misschien even slikken om te horen dat cruiseschepen een verre van rooskleurige impact op het milieu & onze luchtkwaliteit hebben.

De populariteit van cruiseboten is tijdens de coronagolf flink afgenomen. Toch brachten in 2021 maar liefst 14 miljoen mensen hun vakantie door op een cruiseboot. Nog steeds vormen cruiseschepen een grote bedreiging voor het leefmilieu van mens en dier.

Grootse schepen hebben grootse milieu-impact

Het grootse cruisechip ter wereld, Symphony of the Seas, kan een kleine 7.000 mensen vervoeren. Het telt maar liefst 22 restaurants, 24 zwembaden, een schaatsbaan (!) en een park met 20.000 tropische planten. Om dit drijvende dorp/entertainment park te laten draaien verbruikt het schip per dag zo'n 303.000 liter diesel.

Maar dit schip is geen uitzondering, er komen steeds meer grote cruiseschepen en deze stoten net zoveel ongezonde zwaveldioxide uit als miljoenen auto's, blijkt uit onderzoek. Volgens de Britse krant The Guardian stoot een groot cruiseschip bijna net zoveel CO₂ uit als 84.000 auto's.

Cruisen levert grote bijdrage aan de opwarming van de aarde

Het CBS berekende dat een gemiddelde cruisepassagier zo'n 225kg CO₂ per dag uitstoot. Na drie dagen cruisen heb je net zoveel CO₂-uitstoot veroorzaakt als 1 jaar lang vlees eten. En daar moet je dan nog bij optellen dat je eerst nog naar de haven moet reizen waar het cruiseschip ligt. Dat gebeurt meestal per vliegtuig en levert dus weer extra CO₂-uitstoot op.

Amsterdam & Rotterdam vervuild door cruiseschepen

In Nederland liggen er regelmatig grote cruiseschepen in de terminals van Amsterdam en Rotterdam. En ook als een cruiseschip ligt aangemeerd stoot het nog vervuilende stoffen uit. In Amsterdam en Rotterdam kan een cruiseschip namelijk haar energie niet van het lokale energienetwerk halen, walstroom genoemd, maar moet zij hiervoor haar dieselmotor laten draaien.

Het Rotterdamse havenbedrijf laat weten dat er dit jaar zo'n tachtig cruiseschepen worden verwacht in Rotterdam. Geen goed nieuws voor een stad met de meest vervuilde lucht van Nederland.

Zo ga je groen op vakantie

Gelukkig hoef je niet op een cruise om een onvergetelijke vakantie te hebben. Zo zijn deze droombestemmingen dichterbij dan je denkt.  Kies je liever voor een Nederlandse bestemming? Deze geweldige tiny houses zijn te huur.