We willen het liefst allemaal iets van de wereld zien. Maar dan wel zonder moeder aarde (teveel) schade toe te brengen. Hoe je dat doet? Nou bijvoorbeeld door voor deze droombestemmingen dichterbij te kiezen. Wij spraken met Ireen Verduijn van Natuur & Milieu, een ware expert op het gebied van duurzamere bucketlist bestemmingen.

Wereldse alternatieven

Kamperen in Nederland is natuurlijk ook altijd leuk, maar dat heb je misschien op een gegeven moment wel een beetje gezien. Ireen helpt ons aan de mooiste vakantiebestemmingen waarvoor je niet naar de andere kant van de wereld hoeft. En dat doe je dan bij voorkeur met de trein, met meerdere mensen in een auto of met de bus. Want door dichterbij huis op vakantie te gaan - en het vliegtuig over te slaan - bespaar je flink op je CO2 uitstoot!

No Fiji, Go Scilly!

Voor een bounty-eiland de wereld over? Nee hoor, niet nodig! In het zuidwestelijkste puntje van Engeland ligt namelijk een eilandengroep met een tropisch klimaat: Scilly. En dat is volgens Ireen ook nog eens hartstikke leuk, 'met de trein door de tunnel en een leuke bootreis en je bent er zo: tropisch én dichtbij.'

Scilly heeft een subtropisch klimaat, maar ligt gewoon voor de Engelse kust

Golden Gate bridge in Europa

Je hoeft niet helemaal naar San Fransisco te vliegen om de Golden Gate bridge te kunnen bewonderen. Ook in Lissabon is een bijna identieke brug te zien. En natuurlijk is reizen naar Portugal beter voor je portemonnee en beter voor het milieu door de verkorte reistijd.

Ponte 25 de Abril in Lissabon

Hartjes eiland in Thailand of dichterbij in Kroatië

Een hartvormig eiland, zoals Ko Kaeo Yai in Thailand is een populaire bestemming voor een romantische trip. Maar het “Eiland van de Liefde”, Galesnjak Island in Kroatië, doet daar niet voor onder! het kleine eilandje voor de kust van Kroätie ziet er vanuit de lucht net zo leuk uit als het populaire eiland aan de andere kant van de aardbol.

Galesjnak Island in Kroatië

Van overal beren, naar 'het land van duizend meren'

Finland kent maar liefst 188.000 meren en net als in Noorwegen en Zweden mag je er overal vrij kamperen. 'Je hoeft dus niet naar Canada, zoek hier een mooi plekje aan de oever en je hebt gegarandeerd elke ochtend een spectaculair uitzicht.' Een andere mooie bijkomstigheid is natuurlijk het noorderlicht dat je hier kunt zien - maar dan moet je wel even de periode in de gaten houden.

Finland: het land van de duizend meren

Ice Ice Bulgarije Baby

Sinds enige tijd ongekend populair: IJsland! Niet eens zo ver weg, maar je moet er wél voor vliegen. En daarom stelt onze expert voor om lekker op het vasteland te blijven en de trein naar Bulgarije te pakken. In het meest noordwestelijke puntje vind je de Zeven Rila Meren, gletsjermeren op zo'n 2.300 meter hoogte omringd door ruig landschap. Wil je natuur? Dan moet je hier wezen!

Gletsjermeer in Bulgarije

Een muur = een muur?

De Chinese Muur is bijzonder, without a doubt, maar het heeft volgens Ireen ook wat keerzijdes. 'Je moet lang vliegen om er te komen. Het is er vaak ontzettend druk, en bovendien is er door alle restauraties nog maar weinig originele muur over.' In plaats van China adviseert ze ons naar Engeland af te reizen, naar de Muur van Hadrianus welteverstaan. Een goeie 117 kilometer lang en gebouwd door een Romeinse legerofficier als grenslinie tegen de barbaarse volken uit Schotland. Je kunt er mooie wandeltochten maken en de muur is volledig in originele staat!

Muur van Hadrianus in Engeland

Donaudelta it is

De Everglades zijn een oase van rust. Totdat er een airboat met propeller langs scheurt! Kies daarom voor het minstens net zo mooie Donaudelta in Roemenië. Sinds 1991 te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 'Het stikt er van de watervogels en is ook nog een Natura 2000-gebied. Reden genoeg om je kanootje hier eens rustig te water te laten.'

De Donaudelta in Roemenië

Duizelingwekkende hangbrug

Geweldige Instagramfoto gegarandeerd maar zo'n indrukwekkend plaatje kun je dus ook gewoon schieten in Duitsland! In plaats van de Canadese wildernis in te trekken voor deze hangbrug in Vancouver, vind je net zo'n mooi exemplaar bij onze oosterburen. De Geierlay hangbrug is maar liefst 360 meter lang en vindt je in het Hünsruck gebergte bij het plaatsje Mörsdorf. Dat ligt in de buurt van Koblenz waar je met de trein vanaf Utrecht Centraal in slechts 3,5 uur naartoe reist!

De Geierlay hangbrug in Duitsland

Nog meer dichterbij-droombestemmingen? Een alternatief voor Thailand bijvoorbeeld of de beste plek voor het spotten van wilde beesten? In dit artikel van Natuur & Milieu vind je nog eens 8 inspirerende plekken!