Woon je in een stad, dan zie je op dagelijkse basis vooral heel veel asfalt, beton en stenen. Wat je minder ziet? Groen. En dat terwijl er juist in de volgebouwde omgeving van een stad enorme behoefte is aan natuur. Want met meer planten houden we de stad koeler, kunnen we regenwater beter opvangen en luchtvervuiling verminderen. En laat dat nou precies zijn waar Respyre een oplossing voor biedt. Zij bieden verticale vergroening, oftewel groene gevels & muren!

Respyre is een van de finalisten ASN Bank Wereldprijs 2021. Benieuwd naar de andere finalisten? Lees ook de interviews met Northern WonderChainableFood for Skin en Orbisk.

Mosgevels vergroten leefbaarheid van de stad

Heb je wel eens mos op een betonnen muur zien? Dan is dat meestal slecht nieuws, het betekent namelijk dat het beton niet van allerbeste kwaliteit is. Toen TU Delft studenten Auke en Mark hier onderzoek naar deden ontdekten ze precies op welk soort beton mos juist heel graag groeit. "Eigenschappen waar je niet blij mee bent als bouwer,  het is namelijk een indicatie dat je beton constructief niet goed is", aldus Auke. 

"Maar zo ontdekten we het ideale recept voor beton waar mos heel graag op groeit. Wat begon als een onderzoek naar een kwaal, konden we zo omzetten in een innovatie die de stad vergroent." Je kan het direct aanbrengen op je gevel of via losse panelen die je aan de buitenmuur bevestigt. Auke: "Zo kunnen we met Respyre verticale vergroening realiseren. En daarmee maken kunnen we de stad wel vier keer méér vergroenen dan alleen met groene daken. Als je op straat loopt ben je immers omringd door gevels en muren, niet door daken."

Door de natuur terug te brengen in de stad kunnen we hittestress verminderen, de luchtkwaliteit verbeteren en de stad een fijnere plek maken om te wonen. Daarom is er de afgelopen jaren ook vol ingezet op het vergroenen van daken. Het vergroenen van de verticale oppervlakken, zoals gevels, kades en keerwanden is een stuk moeilijker. Zo vertelt Auke: "Hier zijn op dit moment complexe systemen voor op de markt, welke veel irrigatie en onderhoud nodig hebben. Met onze oplossing kan de stad snel & goedkoop verticaal vergroend worden."

"Een geweldig avontuur"

Het enthousiasme van Auke spatte door het scherm tijdens de (coronaproof) online pitchronde. Zijn heldere verhaal en de mooie oplossing die Respyre biedt voor het vergroenen van de stad leverde hen een plek op in de finale. "De ASN Bank Wereldprijs heeft een zeer deskundige jury en dat zij ons hebben benoemd tot finalist is een duidelijk erkenning van ons product", vertelt Auke. "We hebben ons ingeschreven voor de wedstrijd vanwege de naamsbekendheid en het netwerk dat het ons oplevert maar ook vanwege de begeleiding in het verbeteren van ons verhaal en propositie. En natuurlijk vanwege die mooie geldprijs, het is gewoon een geweldig avontuur!"

Ook het contact met de andere deelnemers is Auke goed bevallen, vooral omdat je onderling veel kennis kunt delen. "En iedereen is bezig met oplossingen voor het grotere goed" vult Auke aan. "Zo waren we ook erg onder de indruk van Chainable die een systematische verandering teweeg willen brengen in de keukensector die daarmee in een klap een stuk duurzamer wordt."

Auke voor een van de verticale muren die met het Respyre beton zijn voorzien van mos.

De bouwwereld overtuigen van bouwen met de natuur

"Onze missie is geslaagd als vergroening voor iedereen in de bebouwde kom toegankelijk is. Hiervoor moeten we de bouwwereld overtuigen van het gemak en de voordelen van onze Respyre technologie" vertelt Auke. "Het prijzengeld van de ASN Bank Wereldprijs zou hierbij enorm helpen omdat we er kostbare demo’s en pilots van kunnen betalen. Deze zijn nodig om grote bouwbedrijven ervan te overtuigen dat ons product werkt."

In het komend jaar willen de ondernemers hun product verder verbeteren en met wetenschappelijk onderzoek laten zien dat het echt werkt. En ze zijn nog op zoek naar een bioloog om het team te versterken. Auke: "Tegelijkertijd gaan we ook onze productiefaciliteit uitbreiden om meer mosbeton te kunnen maken." Als het aan Respyre ligt lopen we dus over een paar jaar door straten waar geen grijze muur meer te bekennen is. De toekomst is groen.