De koude maanden staan weer voor de deur en de eerste herfstbuien zijn al over het land getrokken. En dan blijkt ineens dat je huis tóch iets tochtiger is dan je wellicht gehoopt had. Natuurlijk is het slim en duurzaam om je woning te isoleren, maar misschien heb je daar op het moment even geen geld of mogelijkheden voor. Met deze tips houd je je huis lekker warm, zónder enorme investeringen.  

Volgens MilieuCentraal bestaat zo'n 50% van je energierekening uit kosten voor verwarming, en 10% voor warm water. Door je huis efficiënt te verwarmen kun je dus niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee sparen. 

Kleed je huis aan

Niet alleen fijn voor de akoestiek in je huis, maar ook nog eens een perfecte manier om kou buiten te houden: gordijnen. Kies voor zwaardere gordijnen met een voering (het beste zijn dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating aan de binnenkant), zodat je de kou buiten houdt en de warmte lekker binnen blijft. Hang de gordijnen niet voor de verwarming: dan gaat er veel warmte verloren. Zorg ook voor voldoende ventilatie. Daarnaast kan een kleed op de vloer ook snel en makkelijk voor warmere voeten zorgen. Vooral een wollen kleed helpt hierbij.

In Denemarken hebben ze er zelfs een woord voor: met 'hygge' maak je je huis gezellig

Zet je CV ketel op 60 graden

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Door de temperatuur van je ketel te verlagen bespaar je direct veel gas en dus geld én CO₂ uitstoot. Urgenda heeft zelfs een speciale actiewebsite in het leven geroepen, zetmop60.nl, om alle ketels van Nederland naar 60 graden te krijgen. Daar vind je ook meteen een handig instructiefilmpje hoe je de temperatuur van joúw merk ketel kunt verlagen. Met deze simpele actie (kost je echt nog geen minuut) kun je wel meteen €40 tot €60 per jaar besparen én stoot je nog eens 94-140kg CO₂ minder uit.

Kies voor raamfolie

Wil je je ramen nog beter insoleren? Er bestaan speciale 'raamisolatiekits', die je ramen beter geschikt maken voor warmte. De kits bevatten een speciaal folie dat je op de binnenkant van je glas plakt, of op het kozijn spant. Raamisolatie isoleert minder goed dan HR++ en triple glas, maar kan een goede tijdelijke oplossing zijn aldus MilieuCentraal.

Kozijnfolie is de goedkoopste variant en heb je al vanaf €2,50 per vierkante meter. Folie die op het raam geplakt wordt is bijna net zo duur als HR++-glas, maar als je in een monument woont is dit een slimme keuze. Isolerende raamfolie is te herkennen aan een warmtedoorlating (Ug-waarde) die lager is dan 3,8 W/m2K op enkelglas en een zontoetreding (g-factor) die 0,5 of hoger is. Let op dat je geen zonwerende folie koopt, want dat zorgt er juist voor dat je méér energie gaat verbruiken.

Wil je meer isoleren? Woningverbeteraars zet voor jou de mogelijkheden op een rijtje. Met de huisscan van onze partner Solease bekijk je wat mogelijk is in jouw situatie en wat daarvan de kosten en mogelijke opbrengst zijn. Hierna kun je een installateur laten langskomen die vrijblijvend een offerte opstelt.

Draai je thermostaat lager

's Nachts kun je je thermostaat op zo'n 15 graden zetten. Kies voor een lekkere warme pyjama en wollen (of elektrische) deken in bed en je zult er niks van merken. Ook als je niet thuis bent raadt MilieuCentraal een temperatuur van 15 graden aan. Hiermee bespaar je gemiddeld 160 euro op jaarbasis. 

Kom je thuis? Draai de kachel dan niet meteen op vol volume. Door de thermostaat een graad lager dan je gewend bent te draaien, bespaar je zo'n 90 euro per jaar. Zet de thermostaat ook een uur voordat je gaat slapen vast uit. 

Ga voor tochtstrips

Door tocht kan het ontzettend koud zijn in je huis. Veel oude huizen zijn vaak erg tochtig. Wanneer het in huis tocht ben je geneigd om de verwarming extra hoog te zetten, maar helaas helpt dit niet. In plaats daarvan kun je beter naden en kieren dichtmaken met tochtstrips, tochtband of ander materiaal. Door naden en kieren dicht te maken, kun je met een gemiddelde eensgezinswoning zo'n 70m3 aan gas besparen!

Laat wel kieren onder de deuren in je huis zitten, zodat je voldoende ventilatie hebt. De kieren vind je meestal bij de kozijnen, in de meterkast, de brievenbus, tussen gipsplaten en bij leidingdoorvoeren. Op de site van MilieuCentraal vind je alle info over verschillende manieren om je huis tochtvrij te maken

Investeer in een muts en pantoffels

Brr... is dat koude laminaat 's ochtends meteen een trigger om de verwarming aan te zetten? Doe dat dan maar niet. Want: de verwarming aanzetten voor dat ene uurtje voordat je naar je werk gaat is eigenlijk ontzettend zonde. Zorg dat je naast je bed standaard een set pantoffels hebt staan. Dan zijn je voeten heerlijk warm. Heb je er nog geen? Kijk dan hier voor de meest duurzame exemplaren!

In de winter heb je sneller last van koude handen en voeten, omdat je vaten daar vernauwen om zoveel mogelijk warmte vast te houden. Ook werd in 1970 door de US Army Survival Field Manual geadviseerd om je hoofd te bedekken in koude klimaten, omdat 40 tot 50% van de lichaamswarmte verloren zou gaan via ons hoofd. Inmiddels is aangetoond dat dit niet helemaal klopt en dat je eerder aan 10% moet denken. Een muts opzetten is dus niet per se nodig.

Omdat je lichaam eigenlijk op alle plekken evenveel warmte verliest kun je het beste kiezen voor een warme pyjama, van top tot teen. Een legging van merinowol kan bijvoorbeeld heerlijk warm zijn zónder dat je gaat zweten.  

Plaats een deurdranger

Door alle deuren in huis te sluiten en alleen de ruimtes te verwarmen waar je veel bent kun je zo'n 240 euro per jaar besparen. Door een deurdranger (ook wel deurveer of deursluiter) te plaatsen gaan de deuren automatisch dicht en heb je dus nooit meer een gevalletje "oeps-wie-had-die-deur-open-laten-staan" of tocht. De deurveren zijn er al vanaf vijf euro bij de bouwmarkt.  

Zet zo min mogelijk spullen voor je verwarming

Staat die bank súperleuk in de hoek waar de radiator zit? Draai hem dan een kwartslag. Door de radiator 'af te blokken' met meubels, kan de warme lucht zich niet goed door het huis verspreiden. Zorg er dus voor dat er zo min mogelijk spullen voor je verwarming staan. 

Plaats je bank niet récht voor je verwarming

Verruil een neutje voor gemberkoekjes

Hoewel je misschien geneigd bent om tijdens koude nog een wijntje of neutje te doen voor de open haard voor het slapengaan, kun je beter kiezen voor warme chocomel of een kop thee. Alcohol verlaagt namelijk de temperatuur van je lichaam. Dat warme gevoel na een slok alcohol komt omdat je bloedvaten vergroot worden, maar dit is slechts van hele tijdelijke aard.

Bepaalde kruiden, zoals gember, kunnen je lichaamstemperatuur wél verhogen. Grijp niet meteen naar een kop gemberthee: als je een warm drankje drinkt, geven zenuwen in je tong signalen af dat je lichaam moet afkoelen. Maar een gemberkoekjs kan dus wel. Geen fan van? Dan zijn peper en bruine rijst goede alternatieven. Ook eten dat veel gezonde vetten bevatten, zoals noten, zijn goed in het regelen van je lichaamstemperatuur. 

Ga voor de radiatorventilator

Mooi galgjewoord: radiatorventilator. Dit kleine apparaatje kun je onder of op je radiator leggen (afhankelijk van het type). Wanneer je een radiator met een dubbele of driedubbele plaat hebt verspreidt de radiator warme lucht sneller door de kamer en is de kamer eerder warm. Het apparaatje maakt wel een beetje geluid, dus test uit of je dit oké vindt. De kosten voor een ventilator zijn tussen de 30 en 350 euro; even research doen kan dus geen kwaad. 

Plak folie achter je verwarming

Radiatorfolie is misschien wel één van de meest ondergewaardeerde producten als het op energiebesparingen aankomt. Wanneer je radiatoren hebt tegen een buitenmuur die niet geïsoleerd is kun je radiatorfolie achter de radiator plakken. Hierdoor ontsnapt er minder warmte naar buiten via de buitenmuur. Een nóg betere optie is om de buitenmuur te isoleren, maar dat kost vaak wat meer geld. 

Let op je ademhaling

En in de categorie, baat het niet dan schaadt het niet kun je ook nog deze ademhalingstechniek proberen. Tibetaanse monnikken gebruiken een g-tummo-techniek om hun temperatuur te laten stijgen. Onderzoekers aan de National University of Singapore werden hierdoor geïnspireerd en onderzochten de invloed van ons brein op onze lichaamstemperatuur. Door speciale ademhalingstechnieken (vase breath genoemd) te gebruiken kun je je lichaam verwarmen zónder aan die kachel te draaien. Op YouTube vind je tutorials

Draag witte kleding

Hoewel we in de winter vaak geneigd zijn om donkere kleuren aan te trekken, is het volgens onderzoekers in de Oxford Journal logischer om voor wit te kiezen. Zwarte kleding absorbeert warmte en witte kleding functioneert meer als een 'reflector', waardoor de warmte in je lijf blijft. Maar wacht even met al je pyjamas de deur uitdoen: deze theorie is nooit bewezen voor kleding.