Ben je tijdens de koude dagen fan van een beker warme choco? Er is tegenwoordig veel te kiezen in het duurzame schap. Maar welke nu écht lekker is? Een aantal fijnproevers (of: bofkonten) van onze redactie nam de proef op de som en testte zeven soorten duurzame chocolademelk. Yum!

Oké, toegegeven, als je de tijd hebt dan is het het állerlekkerst om op basis van een goede reep duurzame chocolade (aangelengd met plantaardige of biologische zuivel) je eigen chocolademelk te maken. Zit je minder ruim in je tijd, dan doe je er goed aan om één van de onderstaande kant-en-klare alternatieven op te warmen. 

Keurmerken voor duurzame chocolade

Sta je voor het supermarktschap te twijfelen? Aan een keurmerk op de verpakking kun je zien of bij de productie van chocolademelk ook aan het milieu en aan lokale cacaoboeren is gedacht. De meest bekende keurmerken zijn Fairtrade, Biologisch, UTZ en Rainforest Alliance. We zetten nog even op een rijtje wat ze nou precies betekenen:

  • Het Fairtrade-logo geeft aan dat (cacao)boeren of telers een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun producten.
  • Biologische producten dragen een EU-keurmerk dat staat voor productie zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.
  • Het UTZ of Rainforst Alliance keurmerk richt zich op eerlijke en biologische landbouw. Maar: hier gelden minder strenge eisen dan voor Fairtrade en Biologisch. 

Voor deze test selecteerden we choco's van de supermarkt met (één van) deze keurmerken.

Onze testresultaten 

AH Chocolade Drink Classic
Prijs: €1,15 voor 1 liter
Waar te koop: Albert Heijn
Duurzaamheid: Rainforest Alliance keurmerk, Weidemelk keurmerk
Eindoordeel: Dit smaakt duidelijk naar chocolademelk uit een pak. Daar is op zich niets mis mee, maar het geeft niet meteen dat warme, rijke gevoel waarnaar we op zoek zijn. Demi: ‘Dit smaakt naar chocolade uit een oude adventskalender’. Het is te zoet, te waterig en heeft te weinig cacao. Het testpanel zou deze niet zo snel nog een keer kopen. Op Joëlle na: ‘Het heeft een opvallende smaak, maar ik vind het eigenlijk wel lekker!’. De rest zou het opdrinken, maar dan wel met een flinke dot slagroom erbij. 
Eindcijfer: 6,3

Oatly Haverdrank Cacao (vegan)
Prijs: vanaf €2,37 voor 1 liter
Waar te koop: Jumbo, Albert Heijn, Hoogvliet en de meeste andere grote supermarkten
Duurzaamheid: Oatly gebruikt UTZ-gecertificeerde cacao en plantaardige melk (havermelk)
Eindoordeel: Hmm. Het smaakpanel is niet erg enthousiast. Als we deze blind hadden geproefd, hadden we dit waarschijnlijk niet als chocolademelk herkend. Al is de geur wél goed. Maurice: ‘Je proeft hier duidelijk de havermelk, ik vind het een beetje papierachtig’. We kunnen dit geen chocolademelk noemen. Iwan: ‘Maar ja, dat doen ze zelf ook niet, er staat haver en kakao op de verpakking’. Géén aanrader als romige chocolademelk dus. 
Eindcijfer: 6,1

Alpro Sojadrink Choco (vegan)
Prijs: vanaf €2,37 voor 1 liter
Waar te koop: Jumbo, Albert Heijn, Hoogvliet en de meeste andere grote supermarkten
Duurzaamheid: Veganistisch keurmerk (sojamelk) en de cacao is UTZ-gecertificeerd
Eindoordeel: Valt een chocolademelk op basis van soja beter in de smaak bij het testpanel? Zeker! Deze is in ieder geval een stuk romiger, of zoals Maurice zegt: ‘Het is silk en smooth, net zoals op de verpakking staat’. Al proef je de soja wel. Iwan: ‘Maar daar overheen zit een prima cacaolaag’. Van de vegan chocolademelken is dit volgens ons de lekkerste. 
Eindcijfer: 6,8

Happy Chocolate
Prijs: €2,79 voor 1 liter
Waar te koop: Ekoplaza
Duurzaamheid: Fairtradekeurmerk
Eindoordeel: Yes, dit is chocolademelk zoals je ‘m wilt hebben! Romig, eerlijk, goed van kleur en gehuld in een leuke, kleurrijke verpakking. Joëlle: ‘Deze lijkt qua smaak op de originele Chocomel, maar dan met betere ingrediënten’. Daar is de rest het volledig mee eens. Maurice vindt het zelfs bekend ruiken. Demi: ‘Dit is de chocolademelk waar je na een wandeling door de kou voor wil thuiskomen’.  
Eindcijfer: 8,1

Melkan Chocolademelk
Prijs: €1,05 voor 1 liter
Waar te koop: Hoogvliet, Spar, Coop, Plus en andere lokale supermarkten
Duurzaamheid: Rainforest Alliance keurmerk, Weidemelk keurmerk
Eindoordeel: De melk is erg wittig. Joëlle: ‘Ik heb het idee dat hier veel suiker is gebruikt, ter compensatie van de halfvolle melk’. Of is er juist uitgeschoten met de melkkan? Dat maakt deze chocolademelk erg zoet, en niet op de goede manier. Het smaakpanel is niet enthousiast. Het kan prima door voor chocolademelk, maar ook hier is wat opleuking voor nodig. Wat extra cacao misschien. Of een flinke scheut drank. 
Eindcijfer: 6,3

Lima Oat Choco (vegan)
Prijs: €3,09 voor 1 liter
Waar te koop: Ekoplaza
Duurzaamheid: Biologisch, plantaardige melk (havermelk)
Eindoordeel: Het prachtige pak met mooie tekeningen belooft veel goeds. Maar helaas, ook over deze havervariant van chocolademelk zijn we niet enthousiast. Joëlle ruikt boerderij en spoelt ‘m het liefst zo snel mogelijk weg. Dat snappen we, we missen hier echt de romigheid van chocola. Iwan: ‘Na de eerste slok denk je: wat is dit?’. Je begrijpt: deze staat helemaal onderaan ons lijstje, we zouden ‘m niet eens met slagroom of drank willen opleuken.
Eindcijfer: 5,3

Chocomel Plantbased (vegan)
Prijs: €3,36 voor 1 liter
Waar te koop: Jumbo, Albert Heijn, Hoogvliet en de meeste andere grote supermarkten
Duurzaamheid: Rainforest Alliance-keurmerk, plantaardige melk (cashew- en erwtenmelk)
Eindoordeel: Hier hadden we hoge verwachtingen van, dit is toch wel hét merk in chocolademelkland. Plantaardig maar niet van soja of haver gemaakt, en dat is nieuw in deze lijst. Het smaakpanel vindt ‘m romig en mooi van kleur, maar is verdeeld over de smaak. Demi vindt deze goed gelukt. Maar Maurice kan niet aan de nasmaak wennen, en ook Iwan valt dat op: ‘Ik schrik een beetje van de fruitachtige nasmaak. Of gedraag ik me nu als de Prins op de erwt?’. 
Eindcijfer: 6,7

De állerlekkerste duurzame chocolademelk..

…is volgens ons die van Happy Chocolate! Het smaakpanel was unaniem enthousiast. En dat is best knap, na al die bekers chocolademelk. Gelukkig hadden we duurzame kruidnootjes om ‘onze smaak te neutraliseren’. Liever een plantaardige variant? Dan raden we de Alpro Sojadrink Choco aan. En mis je je favoriete merk in onze test? Laat het ons weten! 

PS: Dit is niet de eerste keer dat we duurzame chocolademelk testen. Een aantal jaar geleden gingen doken we ook in de drinkbare lekkernij. Toen kwam daar als grote winnaar de chocolademelk van Tony’s Chocolonely uit. En die blijft volgens ons óók een aanrader. Enjoy!

Is koemelk wel duurzaam?

In deze smaaktest hebben we chocolademelk getest aan de hand van duurzaamheidskeurmerken. We hebben de koemelkvarianten niet uitgesloten, omdat een grote groep mensen koemelk nuttigt. We willen de stap naar en duurzamere variant ondersteunen en daarom hebben we ook koemelkvarianten getest die in vergelijking tot reguliere chocolademelk duurzamer zijn. We streven ernaar om duurzaamheid zo bereikbaar mogelijk te maken voor een grote groep mensen. Uiteraard is plantaardig de meest duurzame keuze en steunen we de transitie naar volledig plantaardig.