In de supermarkt baan je je een weg door alle chocolademunten, pepernoten en chocoladeletters. Er wordt gesnoept en gesnaaid (dank u Sinterklaasje!) maar hoe doe je dat eigenlijk een beetje duurzaam? Met deze merken snoep je sowieso goed.

Er zijn maar een paar fabrikanten die de markt domineren als het gaat om het snoepgoed van de goedheiligman, en die zijn zeker niet allemaal duurzaam. We zetten de beste optie voor je op een rij.

Deze chocoladeletters wil je

Veel chocoladeletters hebben inmiddels het Rainforest Alliance of UTZ-keurmerk, dat door Milieu Centraal wordt bestempeld als topkeurmerk. Het staat voor duurzamere landbouw en betere kansen voor boeren, hun families en de planeet. Mooi nieuws dus, maar lang niet altijd genoeg. Wil je er nog een schepje bovenop doen? Kies dan voor biologisch en/of Fairtrade.

De (h)eerlijkste chocoladeletters vind je bij:

  • Tony’s Chocolonely. Puur, melk, wit of met lekkere sinterklaasmaken als pepernoot, schuimpjes en marsepein, bij Tony’s vind je het allemaal. Ook bij Tony’s Chocolonely kun je je eigen sintwikkel ontwerpen.
  • Chocolatemakers. Hier vind je een speciale chocoladeletter met speculaaskruiden, van cacaobonen die met een zeilboot naar Nederland zijn vervoerd. En voor de liefhebber: een vegan witte chocoladeletter.
  • Your Organic Nature (vegan!) en Happy chocolate, te koop bij Ekoplaza
  • Via Chocstar maak je je eigen gepersonaliseerde chocoladeletter van Fairtrade-chocolade, en de resultaten mogen er zijn. De combinaties zijn een tikkie anders en een feestje om naar te kijken.

Kruidnoten, pepernoten & strooigoed 

Het is een iets grotere uitdaging om biologisch of Fairtrade strooigoed te krijgen. Zo is er bij Albert Heijn één soort biologische kruidnoten te koop en heb je ook bij Jumbo en Ekoplaza maar één optie. Eet je liever geen palmolie, dan blijven alleen die van de Ekoplaza over. We hebben ze getest en kunnen je garanderen: ze zijn heerlijk. Bij Dille & Kamille vind je een bakmix voor biologische kruidnoten. Biologische en/of Fairtrade chocoladekruidnoten zijn nóg lastiger te vinden. Maar ook die zijn verkrijgbaar, bij de Ekoplaza. En anders zijn kruidnoten heel makkelijk zelf te maken! Voeg er wat snoepjes aan toe en je hebt je eigen strooigoed. Op zoek naar biologische oud-Hollandse pepernoten? Neem eens een kijkje bij de biologische bakker in de buurt. 

Warme choco

Bij Sinterklaas hoort wat ons betreft niet alleen snoepgoed, maar ook warme chocolademelk. We drinken dan graag die van Tony's Chocolonely, maar meer merken hebben een biologische en/of eerlijke chocolademelk. Zo is de chocolademelk van de Plus helemaal Fairtrade en ook bij Ekoplaza kun je weer terecht. Niet alleen voor een pak chocolademelk, maar ook voor chocoladeblokjes die je zelf oplost in warme melk. Jammie!

En daarnaast zijn er natuurlijk meerdere soorten plantaardige chocolademelk op de markt, gemaakt van soja of haver. Zelf vinden we deze chocolademelk het lekkerst. Beter voor het milieu én diervriendelijk.

Er wordt minder verspild dan je denkt

Op de redactie dachten we dat er ieder jaar vast kilo's kruidnoten de prullenbak in gaan. Maar na een rondje langs de velden blijkt dat het allemaal wel meevalt. Zo houdt Van Delft haar pepernotenwinkels nog een tijdje open na 5 december om zo van de laatste voorraad af te komen en worden de kruidnoten het hele jaar door in het buitenland verkocht.

Albert Heijn geeft aan dat het haar doelstelling is om niks over te houden, en dat alles wat overblijft de welbekende 35%-kortingssticker krijgt. Daarnaast experimenteerde tweede Amsterdamse Albert Heijn-vestigingen met gebroken chocoladeletters. In plaats van weggooien werden de chocolade brokken in zakjes gevuld en in de winkels verkocht.

HEMA en Bolletje doneren hun overschotten aan de voedselbank. In het geval van Bolletje wordt er gedoneerd aan de voedselbank in Almelo, waar ook de fabriek staat.

Beeld: Albert Heijn Nieuws/Twitter