Ben je tijdens koude dagen een fan van een beker warme choco? Er is tegenwoordig veel te kiezen in het duurzame schap. Een aantal fijnproevers op onze redactie nam de proef op de snor en testte zuivel- en plantaardige-zuivel-alternatieven.

Heb je alle tijd van de wereld dan kun je op basis van een goede reep duurzame chocolade (aangelengd met zuivel of plantaardige zuivel) een chocolademelk-met-michelinster maken.

Zit je minder ruim in je tijd dan doe je er goed aan om één van onderstaande kant-en-klare alternatieven op te warmen. Sta je voor het supermarktschap te twijfelen? Aan een keurmerk op de verpakking kun je zien of bij de productie van de chocolademelk ook aan het milieu en aan lokale cacaoboeren is gedacht. 

Keurmerken

Je vindt in de supermarkt al verschillende soorten chocolademelk met een keurmerk. De meest bekende keurmerken zijn: Fairtrade, Biologisch, UTZ en Rainforest Alliance. We zetten nog even op een rijtje wat deze nou precies betekenen

  • Het Fairtrade-logo geeft aan dat boeren of telers een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun producten.
     
  • Biologische producten dragen een EU-keurmerk dat staat voor  productie zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.
     
  • Het UTZ- of Rainforest Alliance-keurmerk richt zich op eerlijke en biologische landbouw. Met de kanttekening dat hierbij minder strenge eisen gelden dan voor Fairtrade en Biologisch.

 

Onze testresultaten

AH Chocolade Drink Classic

AH Chocolade Drink Classic
Prijs: € 0,99 voor 1 liter
Waar te koop: Albert Heijn
Link naar de ingrediënten
Duurzaamheid: Rainforest Alliance keurmerk en 100% Weidezuivel

Eindoordeel: Oei, ja dit smaakt duidelijk als chocolademelk uit een pak. Daar is op zich niets mis mee, maar het geeft niet meteen dat warme, rijke gevoel waar we naar op zoek zijn. Arisha: “het kan romiger”. Het smaakpanel zou deze niet zo snel nog een keer kopen. Mattia: “De nasmaak is echt niet lekker, beetje chemisch, ik zou het niet aanraden”. Ook Iwan kon er geen chocolademelk in proeven: “Maar ja… wat is het dan wel?”. Helaas, het is gewoon een beetje een waterige chocodrink. Eindconclusie, deze "chocolade drink" alleen meepakken uit de supermarkt als alle andere merken zijn uitverkocht. En dan opwarmen met flink wat slagroom erbij.  
Eindcijfer: 6,0

Zuivelruijck Biologische chocolademelk

Zuivelruijck Biologische chocolademelk
Prijs: € 2,55 voor 1 liter
Waar te koop: Ekoplaza
Link naar de ingrediënten
Duurzaamheid: Keurmerken EKO, Fairtrade en Biologische landbouw

Eindoordeel: Het woord romig viel verschillende keren en Mattia zou ‘m aanraden: “Best lekker en niet te zoet!” En ook Barbara vond het een “lekkere romige chocolademelk”. Eigenlijk precies wat je zoekt in een warme chocolademelk! Voor de eindcijfers werd gul gestrooid met achten. Iwan: “de smaak is bíjna niet van de romige chocomel te onderscheiden”. Een mooi compliment, of was het omdat Iwan eerst dacht dat het om een plantaardige chocolademelk ging? Koud of warm, deze chocolademelk van de Ekoplaza vinden we een aanrader! Maar hij scoorde wel ietsje lager dan de Tony's. Britt: “Tony’s heeft nét wat meer smaak”. Al met al zouden we deze chocolademelk zéker inslaan voor de koude winterdagen.
Eindcijfer: 7,5

Tony’s Chocolonely Fairtrade Chocolademelk

Tony’s Chocolonely Fairtrade Chocolademelk
Prijs: € 1,80 voor 1 liter
Waar te koop: Jumbo, Albert Heijn en de meeste andere grote supermarkten
Link naar de ingrediënten
Duurzaamheid: Tony’s koopt alleen maar gecertificeerde cacao én investeert in het transparanter maken van de keten. Zo willen ze ervoor zorgen dat de boeren een leefbaar loon ontvangen. De melk is niet (meer) biologisch. Dit zeggen ze er zelf over: “De prijs van biologische melk en suiker steeg zó enorm dat onze biologische chocolademelk zó duur werd dat we er minder van verkochten”. Wel zijn de suiker en melk Fairtrade gecertificeerd.

Eindoordeel: Alleen maar positieve geluiden van het smaakpanel: de chocolademelk scoorde niet lager dan een 8. Koud en warm, dit was duidelijk de favoriet van het smaakpanel. Monique: “Dit is wat je wil drinken na een lekkere winterwandeling.” Het heeft de echte rijke chocoladesmaak volgens Barbara: “het is gewoon een Tony’s chocoladereep in vloeibare vorm”. Een echte aanrader dus, deze móet je gewoon in je voorraadkast hebben.
Eindcijfer: 8,3

Plantaardige duurzame chocolademelk

Oatly Haverdrank Cacao

Oatly Haverdrank Cacao
Prijs: € 1,83 voor 1 liter
Waar te koop: Jumbo, Albert Heijn, Hoogvliet en de meeste andere grote supermarkten
Link naar de ingrediënten
Duurzaamheid: Oatly gebruikt UTZ-gecertificeerde cacao

Eindoordeel: Het smaakpanel vond het meer weghebben van vanilledrank met een kleurtje ondanks dat er helemaal geen vanille op de ingrediëntenlijst stond aangegeven. Als we deze blind hadden geproefd, weten we niet zeker of we de chocolademelk er uit hadden gehaald. Zouden ze de cacao zijn vergeten? Het was ook iets te waterig om dat echte warme wintergevoel te geven. Er zijn dus helaas wat onvoldoendes gevallen. Britt: “Ik geef het een 5 voor warme chocolademelk, maar een 7 voor een gewone warme drank”. Iwan vond niet dat je het chocolademelk kan noemen: “maar ja, dat doen ze ook niet, er staat haver en cacao op de verpakking”. Géén aanrader als chocolademelk dus. Monique: "ik hou heel erg van havermelk, en dat is het ook". 
Eindcijfer: 5,0

Alpro Sojadrink Choco

Alpro Sojadrink Choco
Prijs: € 2,05 voor 1 liter
Waar te koop: Jumbo, Albert Heijn, Hoogvliet en de meeste andere grote supermarkten
Link naar de ingrediënten
Duurzaamheid: Veganistisch keurmerk en cacao is UTZ gecertificeerd

Eindoordeel: Waar sommige de smaak van soja wat vonden overheersen, was het voor andere juist een meevaller. Mattia: “maar je moet wel de smaak van soja kunnen waarderen”. Arisha vindt de smaak niet zo bijzonder “maar het is niet heel slecht”. Tja, niet eentje om mee naar huis te nemen. Monique: “Een middenmoter, zeker niets mis mee, maar springt er niet echt uit”. Misschien moet je deze een beetje opleuken, met een flinke scheut drank bijvoorbeeld. 
Eindcijfer: 6,6

Eindoordeel

Met een gemiddelde van 8,3 komt de chocolademelk van Tony’s Chocolonely als winnaar uit de bus. Op de schaats gevolgd door Zuivelrijck. Mis je je favoriete merk in onze test? Misschien kom je hem tegen in de Chocolademelkwijzer van The Questionmark.