Het houdt je warm in de winter en koel in de zomer en gaat járen mee: wol is van alle markten thuis. Maar waar vind je de eerlijkste en duurzaamste varianten? We delen hieronder de beste wollen kledingmerken met je.

Je kent het vast wel: ’s ochtends gaat je wekker en je móet eruit, terwijl je het liefst nog even warm onder de wol blijft liggen. Hoe fijn is het als je dan in een warme wollen trui kunt schieten?

Niet voor niets zijn wollen items populair in de winter. Maar minder bekend is wellicht dat wol op warme dagen juist verkoelend werkt. Dus als het kwik weer omhoogschiet hoeven je wollen items zéker niet achter in je kast te belanden. Hoog tijd dus om een exemplaar aan te schaffen. Maar het liefst wel een duurzame.

Is wol duurzaam?

Niet alle wol is namelijk fijn voor de wereld. Daarom is het goed om te checken waar je wollen kleding vandaan komt. Zo komt er nog regelmatig dierenleed voor in de wolindustrie. In de intensieve veehouderij wordt er bij lammetjes soms een stuk huid rond het achterwerk weggesneden. Mulesing heet dit, en het wordt gedaan om infectieziekten te voorkomen. Deze erg pijnlijke techniek komt gelukkig steeds minder vaak voor. De ziekten kunnen namelijk ook gewoon worden voorkomen door goede hygiëne.

Niet álle wol is duurzaam

Daarnaast kan het zijn dat er synthetische verf is gebruikt om de wol te verven, waardoor de stof na gebruik niet meer volledig biologisch afbreekbaar is. En wol wordt vaak (chemisch) gewassen, waardoor het water vervuild.

Gelukkig zijn er genoeg merken die duurzamer en eerlijker met wol omgaan. Zij werken bijvoorbeeld met wol dat op een natuurlijke manier is gewassen, en door een gecertificeerde ververij is geverfd. Ook zorgen ze goed voor de dieren. Je kunt deze merken herkennen aan (één van) de keurmerken Responsible Wool Standard, GOTS of British Wool, of de claim ‘mulesing free’. En niet geheel onbelangrijk: bij duurzaamheid hoort óók respectvol met de makers omgaan. Bij de onderstaande merken kun je in ieder geval met een gerust hart je wollen item aanschaffen.

Meer lezen over de (on)duurzaamheid van wol? We schreven er een uitgebreid artikel over.

1. The Knitwit Stable

Boerderij en brei-atelier in één, op Nederlandse bodem. Dat is The Knitwit Stable. De Nederlandse eigenaresse Reina Ovinge is ervan overtuigd dat de mode-industrie meer transparantie en duurzaamheid nodig heeft. Daarom is het wol dat The Knitwit Stable gebruikt afkomstig van schapen en geiten die op een diervriendelijke manier worden gehouden. De wol wordt vervolgens duurzaam verwerkt en gebruikt. En laten daar nou de mooiste sjaals, truien, vesten en mutsen uit ontstaan. Een kleine investering, maar die is het 100% waard.

2. Dilling

Bij het Deense merk Dilling vind je kleding en ondergoed van biologisch merinowol voor het hele gezin. Hier kun je dus terecht voor een warm ondershirt of -hemd, een comfortabele pyjama en zelfs fijne (overslag)rompers. Allemaal biologisch, en verkocht voor een eerlijke prijs. Voor de productie worden geen schadelijke chemicaliën en zware metalen gebruikt. En koop je een Dilling-item, dan ben je verzekerd van blije schapen. De dieren grazen namelijk op enorme open vlaktes en van mulesing is geen sprake.

3. Joha

Het eveneens Deense Joha is gespecialiseerd in kwalitatieve, betaalbare en modieuze thermokleding voor baby’s en kinderen. Het merk maakt gecertificeerde wolproducten, met dierenwelzijn hoog in het vaandel. Dat resulteert in heerlijke T-shirts, longsleeves, sokken en zelfs wholesuits, een soort wollen onesie. Daar wordt je kind gegarandeerd blij van! In Nederland vind je de items van Joha in verschillende webshops.

4. Engel Natur

Het Duitse Engel Natur maakt fijne wollen kleding voor kinderen en volwassenen. En dus bieden ze een breed scala aan producten: van babymutsjes en -sokjes tot bh’s en outerwear. De items zijn duurzaam geproduceerd van zachte wol en alle gebruikte stoffen zijn biologisch afbreekbaar. Voor het kleuren van de wol gebruikt het Duitse merk alleen kleurstoffen die onze bodem of lucht niet vervuilen. En dat draagt een stuk lekker.

5. INTI knitwear

Nog een wolmerk van eigen bodem is INTI Knitwear. Nou ja, deels dan. Want hoewel opgericht door Nederlanders, wordt ieder item liefdevol steek voor steek in elkaar gezet door lokale Ecuadoriaanse breiers. Handgeweven, op een traditionele manier. De alpacawol die ze daarvoor gebruiken komt uit buurland Peru. Op deze manier worden al INTI’s items gemaakt met respect voor de natuur, culturen en mensen. Je vindt er wollen vesten, poncho’s en truien in de vrolijkste kleuren. Benieuwd naar de maker van je item? Op de site van INTI vind je een compleet overzicht van de lokale werknemers.

6. Sûr Atelier

Ook bij Sûr Atelier werken ze met respect voor dier én mens. De makers zijn voornamelijk Nieuwe Nederlanders (statushouders) met een passie voor hun ambacht. Dat betekent veel handwerk, weinig machines en nagenoeg geen vervoer. Samen maken ze een duurzame collectie van natuurlijke GOTS-gecertificeerde materialen. Gewoon, in het prachtige Haarlem. Je vindt de collectie online of kunt de fysieke winkel eens binnenlopen. Onze tip: kijk zeker eens naar de mooie wollen jassen.

7. Eribé Knitwear

Ken je tot slot Eribé Knitwear al? Eribé is een wolmerk dat pleit voor natuurlijke garens, hoogwaardig vakmanschap en milieubewust leven. Dat betekent dat het merk werkt met duurzaam wol van Shetland schapen, die in het noorden van Schotland wonen. Bij Eribé vind je daarom, je raadt het al, de typische Schotse trui met print. Maar dan wel met een moderne twist. Ook de vesten, jurken, wanten en mutsen van dit merk zien er zo vrolijk uit. Neem eens een kijkje!