Het overzicht

Koplopers

Deze merken lopen voorop, hiermee maak je een duurzame keuze.

Middenmoters

Deze merken hebben al goede stappen gezet, maar het kan nog beter.

Achterblijvers

Deze merken lopen achter, voor een duurzame keuze kan je deze dus beter overslaan.

Het overzicht

Clipper

Twee Engelse theepioniers wilden hun passie voor thee met de wereld delen en richtten in 1984 Clipper op. Vanaf het begin is hun thee biologisch. Clipper was ook het eerste fairtrade theemerk van Engeland en inmiddels zelfs ’s werelds grootste. 

Clipper kwam pas in 2014 naar Nederland, maar is met zijn herkenbare vrolijke verpakkingen niet meer uit de schappen van de supermarkt weg te denken. Er zijn verschillende soorten thee, zoals zwarte thee, groene thee, infusies en losse thee van over de hele wereld.

De theezakjes zijn gemaakt van ongebleekt papier en een bindmiddel op basis van hout. Helemaal vrij van plastic dus. Het touwtje is gemaakt van 100% biologisch gecertificeerd materiaal, en het theedoosje is recyclebaar.  

Niet alleen de thee van Clipper is duurzaam, het bedrijf is transparant en bewust duurzaam in het hele proces. Clipper geeft op de website aan dat de fabriek in Beaminster CO2-neutraal is. 98% van het fabrieksafval wordt gerecycled. Het theeafval wordt zelfs gebruikt om groene energie mee op te wekken!

Ekoplaza

Ekoplaza is een volledig biologische supermarkt met producten die bijdragen aan een gezonde, betere wereld. Ze werken zo veel mogelijk samen met lokale, biologische boeren. Als het gaat om producten die van ver moeten komen, zoals thee, werkt het bedrijf met boeren die het kent, volgens de fairtrade principes. De huismerkthee heeft dan ook een fairtrade keurmerk. 

Het Ekoplaza huismerk heeft groene thee, venkelthee, kurkumathee en rooibosthee in het assortiment. Deze thee komt uit Sri Lanka, India en Egypte. 

De theedoosjes van de huismerkthee zijn van FSC-gecertificeerd karton en volledig plasticvrij. De teatags (labeltjes) aan de theezakjes bevatten geen nietje en de zakjes zijn gemaakt van natuurlijke materialen: manillahennep en cellulose. De theezakjes zijn dus vrij van plastic en biologisch afbreekbaar en kan je gewoon bij het gft gooien.

Fairtrade Original

Fairtrade Original was de eerste fairtrade organisatie ter wereld. Het merk zet zich in voor een eerlijke handelsketen. Fairtrade Original werkt samen met boeren en producenten in Latijns-Amerika, Afrika en Azië, die daardoor een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Daarnaast is de thee biologisch en heeft Fairtrade Original een B Corporation certificering. 

Fairtrade Original heeft acht verschillende soorten thee, van groene thee tot een chai blend. 

De verpakking van de special tea wordt dichtgevouwen en met draad bij elkaar gehouden. Deze zakjes mogen bij het gft-afval om afgebroken te worden. De kartonnen verpakking is recyclebaar. 

Let op: in het theezakje van de basisthee (rooibos, groene thee, earl grey en english blend) zit nu nog een miniem laagje plastic om het zakje te sealen. Het touwtje wordt zonder lijm aan het zakje vast geseald. Deze zakjes kunnen bij het restafval. Fairtrade Original werkt aan een alternatief dat volledig biologisch afbreekbaar is voor alle thee. 

LocalTea

LocalTea biedt heel bijzondere thee aan, namelijk van Nederlandse bodem. De ambitie is om in alle landen van Europa theeplantages op te zetten, zodat iedereen kan genieten van een heerlijk kopje thee van eigen bodem. 

Thee van Nederlandse bodem is uniek, omdat het klimaat niet echt geschikt is voor theeplanten. Na een lange zoektocht heeft LocalTea planten gevonden die ook in een koeler klimaat kunnen groeien. Dat resulteerde in de eerste grootschalige theeplantage in West-Europa, in Zundert.

Doordat de productie van de thee in Nederland plaatsvindt, geeft het bedrijf aan dat ze tot 96% CO2 en 99% energie besparen. Ook besparen ze 99% water, dankzij een gesloten watersysteem.

LocalTea verkoopt losse thee en piramidezakjes. Er zijn verschillende groene- en zwartetheeblends voor thuis en in de horeca. De zakjes zijn biologisch afbreekbaar en mogen dus bij het gft. De verpakking is van gerecycled karton.

Numi

Numi maakt thee van pure ingrediënten, zonder extra toevoegingen. De thee is 100% biologisch, fairtrade en wordt met zorg behandeld en geplukt. Numi is een gecertificeerde B Corporation en is klimaatneutraal. Ze geven op hun website aan dat ze hun jaarlijkse emissievoetafdruk meten, compenseren en verminderen. Met CO2-compensaties ondersteunen ze biodiversiteit, bosbehoud en gemeenschapsontwikkeling in het Amazone-regenwoud.

Numi verkoopt zwarte, groene en witte thee, kruidenthee en kurkumathee, allen in verschillende soorten. Het bedrijf haalt ruim 130 biologische ingrediënten uit meer dan 34 landen over de hele wereld. Het kan de oorsprong van 85% van de ingrediënten terugvoeren tot op boerderijniveau. 

De theezakjes zijn biologisch afbreekbaar. Het doosje is gemaakt van karton dat gerecycled kan worden.

Pukka

Pukka – ‘echt’, ‘authentiek' of 'oprecht' in Hindi – is gebaseerd op vier eeuwenoude ayurvedische principes die het bedrijf de Wisdom Seeds noemt: waarheid, respect, puurheid en inzet. Dankzij deze waarden blijft Pukka focussen op haar missie: een gezond en gelukkig leven bevorderen. Duurzaamheid stond dan ook vanaf het begin centraal; het bedrijf kiest voor biologische landbouw en behoud en bescherming van de natuur door eerlijke handel. Het heeft een Fair for Life en biologisch keurmerk en een B Corporation certificering. 

Pukka heeft verschillende biologische blends van thee met kruiden.

De theedoosjes zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd karton en bedrukt met plantaardige inkt. FSC-gecertificeerde papieren envelopjes bevatten een superdun laagje plastic, dat vrij is van BPA en pvc en meekan met de papierrecycling.

De theezakjes zijn biologisch afbreekbaar, vrij van nietjes en worden aan elkaar geknoopt met een touwtje van 100% biologisch katoen. De labels (tea tags) van elk theezakje zijn van FSC-karton.

TEAmwork Tea

TEAmwork Tea maakt de wereld een stukje beter. De kwaliteitsthee gaat direct van de plantage in Sri Lanka naar je deurmat, zonder tussenkomst van een winkel. Een korte keten dus, zodat de vrouwen in Sri Lanka die de thee plukken en verpakken er een eerlijk salaris mee verdienen. Het merk heeft dan ook een Fairtrade keurmerk en ook nog een biologisch keurmerk. 

TEAmwork Tea is er in veel verschillende smaken, zoals Gezond Ontspannen (groene jasmijnthee), Warm & Spicy, Ceylon Earl Grey, Funky Fruit en de cafeïnevrije kamillethee Sweet Dreams. Verkrijgbaar als losse thee en in biologisch afbreekbare piramidezakjes die bij het gft-afvale mogen. Alle thee is ook verkrijgbaar in een theeabonnement en wordt klimaatneutraal bezorgd. 

Wilder Land

De meeste kruidenthee die wij drinken, komt uit het buitenland, vaak zelfs van buiten Europa. Maar de kruiden die ervoor gebruikt worden, groeien ook gewoon in Nederland. Daarom maakt Wilder Land kruidenthee van Nederlandse bodem. 

Wilder Land werkt samen met voornamelijk biologisch boeren om de biodiversiteit te stimuleren. Zij zaaien inheemse (on)kruiden rondom weilanden en akkers en maken deze zo gezonder. De bloemen van deze kruiden trekken insecten aan die hard nodig zijn voor het bestuiven van gewassen. Zo draagt het bij aan herstel van de Nederlandse natuur en biodiversiteit.

Wilderland heeft bijzondere blends, samengesteld door een theesommelier, met sprekende namen als de Offline Blend, F***ing Fris Blend en Boswandeling Blend. De thee is niet te koop in reguliere supermarkten, maar wel online en bij bijvoorbeeld horeca, boerderij- en museumwinkels.

Op het moment vult Wilder Land hun thee nog aan met ingekochte kruiden. Ook deze kruiden zijn biologisch.

De theezakjes zijn biologisch afbreekbaar. Net als het zakje van de losse thee.

YOGI TEA

YOGI TEA draagt al 40 jaar lang bij aan een vriendelijke, gezonde wereld vol aandacht en geluk. Dit doet het merk met thee, yogische wijsheden op het zakje en yogaoefeningen op de verpakking. De kruiden- en specerijentheeën zijn gebaseerd op ayurvedische theerecepturen en gaan terug op de 3.000 jaar oude Indiase filosofie. Zoals YOGI TEA het zegt: Serve your Spirit. YOGI TEA is biologisch en heeft ook een Fairtrade keurmerk.

YOGI TEA heeft thee van specerijen, kruidenthee, witte, zwarte en groene thee en chai. Het verkoopt de meeste theesoorten in zakjes en enkele los.

Het theedoosje is gemaakt van FSC-gecertificeerd papier. Het theezakje is helemaal composteerbaar doordat het is gemaakt van manillahennep. Het touwtje aan het zakje is van gecertificeerd biokatoen. Ook het labeltje (tea tag) is van FSC-gecertificeerd papier.

Albert Heijn

Albert Heijn huismerk heeft biologische en niet-biologische thee in het assortiment. De biologische theeën zijn zwarte thee en kruideninfusies. Ze hebben een biologisch en Rainforest Alliance-keurmerk. Niet alle thee van AH is biologisch. Het keurmerk op de verpakking wijst je de weg.

De verpakking van de theedoos is gemaakt van papier met het FSC-keurmerk. Waar het zakje van gemaakt is, is niet duidelijk. 

Samengevat

  • Een biologische lijn met 35 soorten biologische thee en kruideninfusies
  • Thee in zakjes 
  • Duurzame, recyclebare verpakking
  • Materiaal zakje onbekend
  • AH huismerk Biologisch is biologisch en heeft ook het Rainforest Alliance-keurmerk 
Dille & Kamille

In 1974 werd de eerste Dille & Kamille-winkel geopend aan de Oudegracht in Utrecht. Al die tijd is de missie: met natuurlijke eenvoud tegenwicht bieden aan de wegwerpmaatschappij. Zo wil het bedrijf mensen inspireren om bewust en duurzaam te leven. 

Volgens Dille & Kamille hoort thee bij een onthaast leven, want het brengt mensen samen. Daarom verkoopt de winkel tientallen theesoorten en alle accessoires die je nodig hebt om thee te zetten. Dille & Kamille verkoopt groene, zwarte en witte thee, oolong, rooibos, kruidenmelanges en vruchtenmelanges. De ingrediënten zijn zo veel mogelijk biologisch. Niet alle melanges zijn biologisch en dat heeft te maken met de beschikbaarheid van de ingrediënten. Een aantal van de theeën zitten in het proces voor het Rainforest Alliance keurmerk. 

De thee wordt verkocht in blikjes en zakjes. Het papier van het zakje is gemaakt van plantaardig restmateriaal. Om de inhoud te beschermen is het zakje aan de binnenzijde bekleed met biologisch afbreekbare biofilm.

De losse thee is verpakt in papieren blokbodemzakjes gemaakt met plantaardig restmateriaal, met als barrière een biologisch afbreekbare biofilm.  De theebuiltjes zijn verpakt in gerecycled FSC-papieren doosjes en de theebuiltjes zelf zijn biologisch afbreekbaar.

Samenvatting: 

  • Duurzame missie 
  • Brede variatie aan smaken 
  • Duurzame verpakking 
  • Natuurlijke ingrediënten met een groot deel biologisch
  • In het proces voor het Rainforest Alliance keurmerk  
Lipton

Al sinds 1880 zet Lipton zich in om de dag van zijn klanten mooier te maken met een kop thee. Het heeft ook de ambitie om het leven van de theeboeren te verbeteren en de planeet te beschermen.

Lipton verkoopt groene, witte en zwarte thee, biologische thee en kruidenthee, maar ook kant-en-klare ijsthee. De theezakjes zijn biologisch afbreekbaar, gemaakt van plantaardig materiaal zoals papier en maïszetmeel. Sinds het plastic folietje in de doos is verwijderd, is de verpakking helemaal natuurlijk. Daarnaast heeft Lipton wel ambities om het gebruik van pesticiden terug te dringen en biologische alternatieven te stimuleren. 

Liptonthee heeft het Rainforest Alliance-keurmerk. 

Samenvatting:

  • Sinds 1880 
  • Vele soorten thee
  • Duurzame verpakking
  • Geen biologisch keurmerk, wel het Rainforest Alliance-keurmerk
Mr. Jones

Mr. Jones maakt thee met aandacht voor mens en milieu. Het bedrijf streeft naar een eerlijke verdeling van inkomsten in de keten. 80% van de thee is biologisch en/of fairtrade (wanneer relevant i.v.m. land van herkomst). Het is de ambitie van het merk om ook de laatste twee soorten thee biologisch in te kopen. 

Mr. Jones biedt losse thee en thee in zakjes. Er is groene, witte en zwarte thee, oolongthee en infusies uit verschillende landen, zoals India, Egypte en China.

De thee zit in doosjes van karton en de zakjes zijn biologisch afbreekbaar

Zodra Mr Jones voor het hele assortiment een biologisch en faitrade keurmerk heeft, zullen we het merk opschuiven naar de koplopers. 

Samenvatting:

  • Aandacht voor mens en milieu
  • Verschillende soorten thee, los en in zakjes 
  • Recyclebaar doosje en biologisch afbreekbaar theezakje 
  • Envelopje bevat nog een minimale hoeveelheid aluminium voor de luchtdichtheid
  • Een groot deel van de thee is gecertificeerd, maar nog niet alles 
Piramide

Piramide maakt al meer dan 40 jaar lang biologische thee. Het bedrijf zorgt ervoor dat de ingrediënten lang genoeg kunnen groeien om een goede werking te hebben. Lokale keurmeesters selecteren welke ingrediënten gebruikt worden, zonder kunstmatige toevoegingen. De leveranciers van Piramide produceren op duurzame wijze en zetten zich in voor betere leefomstandigheden voor de boeren in ontwikkelingslanden. 

Piramide thee is biologisch en werkt overwegend volgens de fairtrade-richtlijnen. Piramide heeft kruidenthee, groene thee, rooibosthee en zwarte thee, in zakjes en los. De verpakking is FSC-gecertificeerd. De theezakjes zijn ongebleekt, biologisch afbreekbaar en hebben een katoenen koordje. Op het moment dat Piramide naast 100% biologische thee ook nog een fairtrade of Rainforest Alliance Keurmerk heeft, komt het merk in de categorie ‘koplopers’.

Samenvatting

  • Biologische, duurzaam geproduceerde thee
  • Kruidenthee, groene en zwarte thee, rooibos
  • In zakjes en los
  • Duurzame verpakking 
  • Biologisch keurmerk en overwegend volgens fairtrade-richtlijnen
Simon Levelt

Bij Simon Levelt wordt het ambacht van koffiebrander en theehandelaar al sinds 1826 doorgegeven van generatie op generatie. Je kunt in de winkels verpakkingsvrij winkelen. Doel van Simon Levelt is om alleen nog biologische koffie en thee te verkopen; momenteel zit het bedrijf op 80%.

Simon Levelt verkoopt losse thee en thee in zakjes in vele varianten: groene, zwarte en witte thee, vruchtenthee en kruidenmelanges. Het bedrijf maakt alle melanges zelf. De thee komt uit elf landen, waaronder Indonesië, Japan, China en India. 

De verpakkingen van minder dan 1 kilo zijn volledig circulaire materialen. De buitenzijde is gemaakt van kraftpapier. Dit papier mag bij het oudpapier en is volledig te recyclen. Aan de binnenkant van het papier zit houtcellulose die de thee tegen lucht en vocht beschermt. De losse theefilters kunnen bij het gft-afval, net als de thee-envelopjes en losse theebuilen.

Op het moment dat Simon Levelt 100% biologische thee verkoopt en een fairtrade of Rainforest Alliance Keurmerk heeft, komt het merk in de categorie ‘koplopers’. 

Samenvatting:

  • Bijna 2 eeuwen ervaring met thee
  • Meer dan 150 soorten thee 
  • 80% biologische thee, met als ambitie 100%
  • Volledig circulaire verpakking 
Zonnatura

Zonnatura gaat sinds de oprichting in 1954 uit van de kracht van de natuur. Het wil mensen met de natuur verbinden door middel van voedingsproducten, waaronder thee. Zonnatura heeft een biologisch keurmerk en een B Corporation certificering. 

Zonnatura biedt biologisch gecertificeerde kruidenthee, groene thee en oplosthee. Het filterpapier dat Zonnatura gebruikt voor de theezakjes bevat speciaal geselecteerde natuurlijke vezels, die bij het gft-afval mogen. De verpakking van de theedoos is van recyclebaar karton. Over de verpakking van de oplosthee is niets bekend.

Op het moment dat Zonnatura naast 100% biologische thee ook een fairtrade of Rainforest Alliance Keurmerk heeft, komt het merk in de categorie ‘koplopers’.

Samenvatting:

  • Missie: mensen met de natuur verbinden via voeding
  • Groene thee, kruidenthee en oplosthee
  • Theezakjes van natuurlijke vezels zijn biologisch afbreekbaar
  • Biologisch keurmerk en B Corporation
Celestial Seasonings

Voor de eerste thee van Celestial Seasonings plukte oprichter Mo Siegel in 1969 met de hand wilde kruiden van de Rocky Mountains in Colorado. Inmiddels biedt het bedrijf thee van honderd verschillende ingrediënten uit 35 landen, jaarlijks goed voor 1,6 miljard koppen thee. Duurzaamheid is belangrijk voor Celestial Seasonings. Op hun website schrijven ze, dat ze thee maken die niet alleen goed is voor degene die het drinkt, maar ook voor de aarde.

Celestial Seasonings biedt kruidenthee, groene en zwarte thee, slaapthee en holiday thee. De ingrediënten komen voor 70% direct van boeren, maar ze hebben geen fairtrade keurmerk. De theezakjes zijn gemaakt van natuurlijke vezels, zonder touwtje, kaartje, envelopje of nietje. De doosjes zijn gemaakt van 100% gerecycled karton. Celestial Seasonings heeft een aantal theemelanges met het biologisch keurmerk. 

Samenvatting:

  • Duurzame missie 
  • Verschillende smaken 
  • Duurzame verpakking 
  • Een aantal theemelanges met biologisch keurmerk
Pickwick

Pickwick is de thee van Douwe Egberts. Beide merken vinden hun herkomst in het kruidenierswinkeltje dat Egbert Douwes en zijn vrouw in 1753 in Joure openden. In 1937 introduceerde Douwe Egberts Pickwick. Pickwick wordt nu nog gemaakt in dezelfde fabriek als de koffie van Douwe Egberts. Het koffiedik is brandstof voor de productie van Pickwickthee. 

Pickwick verkoopt vele smaken thee in zakjes en als losse thee, zoals groene, zwarte en rooibosthee, en thee met (exotische) kruiden en fruitsmaak. De meeste theezakjes zijn biologisch afbreekbaar, zitten papieren envelopjes en in kartonnen doosjes. Daaromheen zit plasticfolie, maar Pickwick is bezig een verpakking zonder folie te ontwikkelen. De thee van Pickwick heeft het Rainforest Alliance-keurmerk. Pickwick is aangesloten bij het Ethical Tea Partnership. Zodra Pickwick het plastic links laat liggen, verschuift het merk naar de categorie ‘middenmoters’. 

Samengevat 

  • Verschillende soorten thee 
  • Gebruik groene energie bij de productie 
  • Grotendeels duurzame verpakking, maar nu nog gebruik van plasticfolie
  • Rainforest Alliance-keurmerk 
Twinings

De geschiedenis van Twinings gaat terug tot 1706, toen Thomas Twining in Londen thee begon te verkopen. Twinings verkoopt 500 verschillende soorten thee, van groene thee tot kruidenthee, als losse thee en in zakjes. De thee komt uit China, Kenya, Sri Lanka, Afrika, India en Indonesië. Twinings geeft informatie over de herkomst van elke soort thee. De theezakjes zijn biologisch afbreekbaar en plantaardig. Het doosje is van karton. Twinings heeft geen biologisch of fairtrade keurmerk.

Samengevat:

  • Eeuwenoude geschiedenis 
  • Enorme diversiteit aan smaken
  • Duurzame verpakking 
  • Informatie over de herkomst van de thee
  • Geen keurmerken 

Waar hebben we naar gekeken?

1 Ingrediënten

Soorten thee

Er zijn verschillende soorten thee. Groene, witte en zwarte thee zijn alle drie afkomstig van de theeplant, Camellia sinensis. Deze groeit in Zuid-Oost-Azië en in delen van Afrika. Zodra een theeblaadje van de theeplant geplukt wordt, begint het op een natuurlijke manier te drogen. Dit proces heet oxidatie of fermentatie. De mate waarin de theeblaadjes oxideren en de droogmethode die theeboeren toepassen, bepalen het type thee (groene, witte of zwarte thee) en de smaak. 

  • Groene thee heeft een lichte, verfrissende smaak en bevat een laag gehalte aan cafeïne. Groene thee wordt vaak geassocieerd met gezondheidsvoordelen omdat er antioxidanten in zitten. 
  • Zwarte thee is volledig geoxideerd en heeft een sterke, volle smaak. Het bevat een hoger cafeïnegehalte dan groene thee. Zwarte thee is populair in veel delen van de wereld. Bekende varianten zijn Darjeeling, Assam en Earl Grey.
  • Witte thee wordt gemaakt van de jonge bladeren en knoppen van de theeplant. Deze thee ondergaat minimale oxidatie en heeft een delicate smaak, subtiel aroma en lichte kleur. Witte thee bevat over het algemeen minder cafeïne dan groene of zwarte thee. 

Naast thee van de theeplant wordt er ook thee gemaakt van andere planten. Dit heet een infusie. 

  • Kruidenthee, ook wel tisane genoemd, wordt gemaakt van verschillende kruiden, bloemen, vruchten en/of specerijen. Kruidenthee bevat geen cafeïne. De smaken variëren afhankelijk van de ingrediënten, zoals kamille, pepermunt en gember. De ingrediënten voor kruidenthee kunnen zowel in Europa als in delen van Azië en Afrika groeien. 
  • Rooibosthee, ook bekend als rode thee, wordt gemaakt van de bladeren van de rooibosplant (Aspalathus linearis), die alleen in Zuid-Afrika groeit. Deze thee is van nature cafeïnevrij en heeft een kruidige, aardse smaak. Rooibosthee is populair vanwege zijn ontspannende eigenschappen en het hoge gehalte aan antioxidanten.

Losse thee versus thee uit een zakje

Je kunt thee los gebruiken of in een zakje. Losse thee is over het algemeen van betere kwaliteit dan thee uit een zakje. Dit komt doordat losse thee bestaat uit hele theebladeren of grotere stukken bladeren. Theezakjes zijn vaak gevuld met gebroken bladeren, fijne thee of zelfs gruis. Hele bladeren behouden meer smaak en aroma. De smaak wordt nog versterkt doordat de losse bladeren meer ruimte hebben tijdens het trekken van de thee. 

Losse thee wordt vaak verpakt in luchtdichte containers of zakjes. Hierdoor blijft de thee langer vers. Theezakjes worden blootgesteld aan de lucht, waardoor er oxidatie plaatsvindt. Dat gaat ten koste van de smaak. 

2 Leefbaar loon

De teelt van thee is intensief, want theeblaadjes worden vaak met de hand geplukt. De theeteelt levert veel werkgelegenheid. Daar staat tegenover dat de teelt ook gepaard gaat met sociale en economische problemen, zoals onderbetaling, slechte werkomstandigheden en gezondheidsrisico's vanwege blootstelling aan gevaarlijke bestrijdingsmiddelen.

De huidige theeprijs is zo laag dat veel boeren geen leefbaar loon ontvangen. Hun inkomen is misschien net genoeg om van te eten, maar onvoldoende voor huisvesting, kleding, onderwijs en zorg. Laat staan dat ze kunnen sparen voor onvoorziene kosten en de toekomst. Actie van de theemerken is nodig om de kloof te dichten tussen het huidige inkomen van de boeren en het inkomen dat ze nodig hebben om van te leven. Als de theemerken de boeren een leefbaar loon garanderen, kunnen de boeren voorzien in hun basisbehoeften en neemt de kans op uitwassen, waaronder kinderarbeid, af.

3 Verpakking

De verpakking van thee bestaat uit verschillende onderdelen, die al dan niet duurzaam zijn. Losse thee zit in een doos, zakje of blik. Losse thee is duurzamer dan thee uit een zakje als deze verpakking duurzaam (voorzien van een FSC-keurmerk, recyclebaar of biologisch afbreekbaar) is. 

De verpakking van theezakjes is ingewikkelder. Deels bestaat die uit kartonnen en papieren onderdelen. Als deze van FSC-gecertificeerd materiaal zijn en/of gerecycled kunnen worden, zijn ze duurzaam. Bij de verpakking van theezakjes onderscheiden we: 

  • Een kartonnen doosje waar de theezakjes in zitten.
  • Eventueel een papieren envelopje voor elk theezakje.
  • De theezakjes zelf. Veel duurzame thee zit in zakjes van PLA. Dat is een biologisch afbreekbaar plastic, dat wordt gemaakt uit melkzuur. Andere theezakjes zijn van bijvoorbeeld manillahennep en cellulose. Deze biologisch afbreekbare theezakjes mogen bij het gft-afval worden weggegooid. Niet-duurzame theezakjes van plastic, waarbij microplastics vrij kunnen komen, zijn uitzondering geworden.
  • Een touwtje (tussen zakje en tea tag) om het theezakje weer uit je kop of pot te halen. De duurzame variant is van biologisch en/of niet-genetisch gemodificeerd katoen. 
  • Het touwtje kan vastzitten met een nietje. Dat is niet duurzaam. Bij duurzame merken zit het touwtje vastgeplakt aan het zakje en de tea tag. 
  • De tea tag (het labeltje) is van papier of biologisch afbreekbaar 
4 Keurmerken

Als je thee koopt, kun je letten op keurmerken en certificeringen. Ze zijn er in overvloed. Dit zijn de belangrijkste: 

  1. Biologisch keurmerk

Het Europees biologisch keurmerk (het groene blaadje met sterren) maakt duidelijk dat het product voldoet aan de EU-regels voor biologische landbouw. Het keurmerk vereist dat duidelijk is waar de ingrediënten vandaan komen en dat ze biologisch geteeld zijn, zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.

Lees hier meer over het Biologisch keurmerk

  1. Fairtrade keurmerk

Met het Fairtrade keurmerk wil Stichting Max Havelaar eerlijke handel met boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden bevorderen. Fairtrade Nederland helpt kleine boeren om zich te organiseren in coöperaties. Zo hebben ze een betere onderhandelingspositie. Heeft een product een Fairtrade keurmerk, dan weet je zeker dat de boeren of telers gegarandeerd een eerlijke prijs voor hun producten én een fairtradepremie ontvangen. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten de boeren zelf voldoen aan sociale en milieucriteria.

Lees hier meer over het Fairtrade keurmerk.

  1. Rainforest Alliance-keurmerk

Rainforest Alliance streeft naar duurzamere landbouw. De regels van dit keurmerk zijn vergelijkbaar met die van het Fairtrade en Biologisch keurmerk. Rainforest Alliance stimuleert boeren om klimaatmaatregelen te nemen, maar boeren mogen in beperkte mate bestrijdingsmiddelen gebruiken. Het Rainforest Alliance-keurmerk heeft ook strenge criteria voor ontbossing. Gecertificeerde boeren ontvangen een betere prijs voor hun producten. Sinds 2018 is de Rainforest Alliance gefuseerd met het UTZ-keurmerk. Sinds de introductie in 2020 van het nieuwe Rainforest Alliance-certificeringsprogramma wordt UTZ-certificering geleidelijk uitgefaseerd. Wij richten ons daarom alleen op het Rainforest Alliance-keurmerk.

Lees hier meer over het Rainforest Alliance keurmerk.

  1. Fair for Life-keurmerk 

Fair for Life is een keurmerk voor eerlijke handel. Het is gericht op kleine boeren wereldwijd, dus ook in Europa. Het logo staat op voedingsmiddelen die voor ten minste 80% bestaan uit landbouwingrediënten die voldoen aan de eisen van Fair for Life. Lees hier meer over het Fair for Life-keurmerk

Als een theeproducent meldt dat het bedrijf een Certified B Corporation is, dan is dat ook positief. Het zegt iets over de standaarden van het bedrijf op het gebied van transparantie, duurzaamheid en ethiek. 

Twijfel je aan de ‘echtheid’ of betekenis van een keurmerk? Check dan de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal. 

Zo delen we de merken in

1 Koplopers

De merken in de categorie ‘Koplopers’ voldoen aan de volgende criteria:

  1. Een duurzame missie, waarbij hun maatschappelijke impact van hun activiteiten voorop staat.
  2. Losse thee of een biologisch afbreekbaar zakje met biologische of lokale ingrediënten 
  3. Een verpakking van recyclebare materialen. Geen gebruik van plastic. 
  4. Ze hebben een biologisch – en Fairtrade keurmerk, of een biologisch en Rainforest Alliance keurmerk voor het hele assortiment. Of ze produceren de thee lokaal.
  5. Een B Corporation certificering is nog een mooie extra.
2 Middenmoters

De merken in de categorie ‘Middenmoters’ zijn merken die veel aandacht hebben voor duurzaamheid, maar ze zijn (nog) niet zo ver als de Koplopers. Ze voldoen dus niet aan alle criteria van de Koplopers. De merken in de Middenmoter-categorie voldoen aan de volgende criteria:

  1. Duurzaamheid is heel belangrijk
  2. Losse thee of een biologisch afbreekbaar zakje 
  3. Een verpakking van recyclebare materialen. Geen gebruik van plastic. 
  4. De ingrediënten van het merk zijn voor meer dan 50% Fairtrade en biologisch, maar nog niet 100% 
  5. Een B Corporation certificering is nog een mooie extra 
3 Achterblijvers

De merken in de categorie ‘Achterblijvers’ zijn merken die op de volgende punten nog stappen kunnen zetten op het gebied van duurzaamheid. 

  1. De merken hebben (nog) geen Biologisch -, Fairtrade – of Rainforest Alliance keurmerk en/of de verpakking is niet recyclebaar en/of bevat nog plastic of aluminium

We onderzochten de merken op basis van openbare bronnen en informatie van de websites van de merken en verschillende retailers. Heb je aanvullende informatie die je wilt delen in het voordeel van een merk? Of beschik je over informatie die aangeeft dat een bewering niet klopt? Laat het ons dan weten. 

Thee-assortiment Ekaterra valt onder CVC Capital
Eind 2021 heeft Unilever het thee-assortiment Ekaterra (waar Lipton en Pukka onder vallen) verkocht aan investeerder CVC Capital. Gevreesd wordt dat hierdoor de problemen in de theesector zullen verergeren. Door de hoge schulden die door de overname zijn gemaakt zou CVC Capital gedwongen worden tot kostenbesparing, met als risico voor theeplukkers dat er minder aandacht zal zijn voor de bescherming van mensenrechten. CVC Capital heeft zelf aangegeven dat Ekaterra vastbesloten is om haar belofte na te komen om tegen 2030 een leefbaar loon te betalen aan alle werknemers in de toeleveringsketen, inclusief theeplukkers.

De overname en bijbehorend artikel hebben géén rol gespeeld in de beoordeling van de merken in onze theegids. We willen deze informatie wel openlijk delen zodat je het kan meenemen in het maken van je theekeuze. 

Thee van huismerken uit de supermarkt 

Veel supermarkten verkopen thee onder het huismerk. Een aantal van deze supermarkten heeft ook thee met een of meerdere keurmerken, dat zie je aan het keurmerk op de verpakking. Het aanbod van deze thee is bij de meeste supermarkten nog wat summier. Daarom hebben we ze buiten dit overzicht gehouden. Voor AH huismerk biologisch hebben we een uitzondering gemaakt, omdat het assortiment heel groot is en de thee zowel een biologisch - als Fairtrade keurmerk heeft. 

Bedrijven versus merken

Wij onderzoeken beursgenoteerde bedrijven op duurzaamheid. Op basis van deze onderzoeken bepaalt ASN Impact Investors, de beheerder van de ASN Beleggingsfondsen, of bedrijven worden goedgekeurd of afgekeurd voor belegging. Voor dit onderzoek naar thee hebben we andere criteria gebruikt. In sommige gevallen zijn het merk en het bedrijf hetzelfde, zoals bij Clipper. In andere gevallen brengt één bedrijf verschillende merken op de markt met honderden producten, zoals Albert Heijn en Jumbo, die beiden huismerkthee verkopen. Als een merk of product goed scoort in dit overzicht, betekent dat niet dat het moederbedrijf wordt goedgekeurd voor de ASN Beleggingsfondsen. Als je meer wilt weten over hoe bedrijven worden onderzocht en beoordeeld voor belegging, kijk dan hier

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen