Of je het nu op de composthoop thuis gooit of in de biobak: gft-afval leent zich fantastisch voor een tweede leven. In totaal verzamelen Nederlandse gemeenten jaarlijks meer dan een miljard kilo gft-afval in. Van dat groente-, fruit- en tuinafval (gft) wordt onder andere compost voor de tuinbouw gemaakt. Wel gaat de kwaliteit van gft-afval achteruit. Daarom is het goed om te weten wat er wél en níet in de gft-bak mag.

Wat mag in de gft-bak?

Te veel gekookt? Dan eet je dat natuurlijk de volgende dag als lunch. Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit (als je twijfelt over je kaaskorst, gooi 'm dan bij het restafval). Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko. Voor de thee- en koffieliefhebbers: theezakjes, losse koffie en koffiepads kun je ook in de gft-bak gooien.

Voor tuin- en snoeiafval geldt: hoe kleiner hoe beter. Bladeren, onkruid en bloemen mag je gewoon in de groene bak gooien. Kun je takken nog met een snoeischaar doorknippen? Dan mag dit ook bij het gft-afval. Potgrond en zand mogen alleen in kleine hoeveelheden bij het gft, omdat een teveel aan zand het composteerproces verstoort. Heb je veel grond, grof snoeiafval of een kerstboom af te voeren? Dan kan je dit naar de milieustraat brengen of laten ophalen. De poepjes van je cavia en konijn mogen trouwens ook bij het gft, inclusief zaagsel.

Dit hoort niet bij het gft

Lucifers, as en kolen uit de barbecue en openhaard en luiers mogen niet in de groene kliko. Deze dingen gooi je allemaal weg bij het restafval. Olie en vetten mogen wel in de gft-bak, met één uitzondering: frituurvet. Dit lever je in bij de milieustraat of een inzamelpunt voor frituurvet zodat het gebruikt kan worden om biobrandstof van te maken.

Welkom op Vanaf Hier

Wij willen duurzaamheid bereikbaar maken. Dus delen we inspirerende verhalen, nieuws en mogelijkheden om meteen groene actie te ondernemen. Zo helpen we ook jou net dat beetje groener te leven.

Ontdek meer

Waar laat je afval dat niet in de gft-bak mag?

Ook kattengrit hoort niet bij het gft-afval thuis, zelfs niet als je biologisch afbreekbare kattenbakvulling gebruikt. Het is namelijk niet altijd zeker dat de vulling volledig composteerbaar is. Bovendien kan de poep van je favoriete viervoeter ziektekiemen bevatten die niet in compost terecht mogen komen. Gooi de inhoud van de kattenbak en hondenpoep dus altijd bij het restafval.

Nog twee dingen die niet bij het gft thuishoren: haar van mensen en dieren en invasieve exoten. Haar van mensen en dieren vergaat namelijk niet zo snel, terwijl afvalwerkers een korte doorlooptijd hanteren voor het composteerproces. Invasieve exoten, planten en dieren die niet van nature in Nederland voorkomen en schadelijk zijn voor onze natuur, kunnen via compost verder verspreid raken. Beiden gooi je dus beter bij het restafval.

Hoe lief je kat ook is, de inhoud van de kattenbak hoort altijd bij het restafval.

Mag bioplastic bij het gft-afval?

Bioplastic wint de laatste jaren aan populariteit, bijvoorbeeld als wikkel om tijdschriften en als verpakking van groente en fruit. Bioplastic wordt gemaakt uit natuurlijke materialen zoals maïs en suikerriet. Allemaal biologisch afbreekbaar.

Volgens de afvalverwerkers kan bioplastic niet bij het gft-afval omdat het niet snel genoeg composteert. Al spreekt onderzoek van de Wageningen Universiteit dit tegen: daaruit blijkt dat bioplastics met het kiemplantlogo binnen 11 dagen zijn gecomposteerd. Hoe dan ook, het advies van Milieu Centraal is om bioplastc bij het restafval te gooien.

Twijfels over gft-afval en de gft-bak?

Op de website van Milieu Centraal vind je een volledig overzicht van wat er bij het gft mag en wat niet. En met de handige Afvalscheidingswijzer vind je de juiste bak voor al je afval.