Nu het buiten weer ruikt naar voorjaar, gaan mensen massaal schoonmaken en klussen. Daar komt, naast een schoon fris huis, ook een hoop afval bij kijken. Die halflege flessen schoonmaakmiddel, verfblikken en oude lampen zijn allemaal Klein Chemisch Afval. Om er voor te zorgen dat er geen giftige stoffen in de lucht of het water terecht komen is het goed dit op de juiste plek in te leveren.

Je kunt hiervoor altijd terecht bij de milieustraat. Kijk op de site van jouw gemeente waar er een zit. Veel van je klein chemisch afval kun je ook brengen naar speciale inzamelbakken bij winkels in de buurt.

Zo kun je oude lampen kwijt bij winkels als Kruidvat of Jumbo, e-bike accu’s bij je fietsenwinkel of de Halfords en voor batterijen en kleine apparaten hebben bijna alle meeste supermarkten een inzamelpunt. Kijk op www.legebatterijen.nl wat je waar kwijt kan bij jou in de buurt.

In sommige gemeenten komt ook de chemokar door de buurt rijden waar je je Klein Chemisch Afval in kwijt kan. Check hiervoor ook jouw gemeentewebsite.

Welke producten zijn Klein Chemisch Afval?

Batterijen

We grijpen allemaal wel eens in een laatje vol batterijen, geen idee welke nog goed of op te laden zijn. Lege batterijen kun je op vele plekken inleveren; vaak staat er een bak in de supermarkt, op je kantoor of in een winkel die batterijen verkoopt. Check legebatterijen.nl voor je dichtstbijzijnde inzamelpunt.

Lampen

Ook lampen blijven vaak ergens rond slingeren. Maar ook duurzame ledlampen en spaarlampen mogen niet bij het restafval worden gegooid. Het glas en metaal kan gerecycled worden en kwik en andere schadelijke stoffen moeten verwijderd worden voor je oude lamp als afval verwerkt kan worden.

Om dit voor elkaar te krijgen kun je lampen soms inleveren bij de winkel waar je ze gekocht hebt, sowieso kun je ze altijd inleveren bij de milieustraat. Gloeilampen en halogeenlampen daarentegen bevatten géén giftige stoffen en kunnen gewoon in de reguliere grijze afvalbak. Gooi ze echter niét in de glasbak want ze hebben een andere samenstelling dan verpakkingsglas en zullen dan de glasrecycling verstoren.

Verfblikken, schoonmaakproducten en medicijnen

Spoel restjes verf, terpentine, chloor en gootsteenontstopper niet door het riool maar dek ze af, en neem ze mee naar de milieustraat. Daar kun je ook terecht met je oude of overtollige medicijnen. Deze kun je trouwens ook vaak bij de apotheek inleveren.

Heb je ook zo'n plankje met oude verfblikken en chemicaliën? Breng ze naar de milieustraat!

Dan vallen ook nog accu's, benzine, motorolie, afgewerkte olie, remolie, oliefilters, bestrijdingsmiddelen, etsvloeistoffen, fotofixeermiddelen, gootsteenontstoppers, injectienaalden, kwikthermometers, lampenolie, petroleum, verven en zoutzuur onder Klein Chemisch Afval. Heb je daar nog wat van liggen? Naar de milieustraat ermee!

Nagellakremover en bleekwater kan daarentegen weer wél bij het restafval worden gegooid. Twijfel je nog over wat er wel of niet Klein Chemisch Afval is? Op de afvalscheidingswijzer vind je het zo.

Recycling van Klein Chemisch Afval

Door je Klein Chemisch Afval op de juiste plek in te leveren, kan het vaak nog goed worden gerecycled. Zo kan het zink van een oude batterij terecht komen in je dakgoot en het staal van je gebruikte verfblik omgevormd worden tot spijkers. Van het cadmium uit batterijen kunnen nieuwe batterijen worden gemaakt en ook het glas van tl-buizen en spaarlampen wordt vaak opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld voor nieuwe lampen.

Verf kan ook hergebruikt worden, zo onderzocht Akzo Nobel. Zij redden verf van de verbrandingsoven en recyclen deze tot nieuwe verf die gebruikt wordt voor buurthuizen, sportclubs en gezinnen in de bijstand.

Vanuit de afvalstraat of verzamelbak gaan de verschillende soorten klein chemisch afval de weg op naar gespecialiseerde verwerkingsbedrijven in Nederland en Duitsland. Zo gaan oude batterijen naar verschillende recyclers in Europa. Zij verpulveren de batterijen waarna ze in een vacuümoven gaan op 850°C. Hiermee worden grondstoffen teruggewonnen uit de batterijen: waaronder staal, cadmium, lood, zink en mangaan. Met deze grondstoffen kunnen we nieuwe producten maken. Denk aan een kaasschaaf, fiets of pan.

Oude batterijen kunnen goed worden gerecycled dus lever ze altijd in.

Dus al het wegbrengen naar afvalpunt, chemokar of speciale bakken in de supermarkt of apotheek is niet voor niks. En veel mensen doen dat al, zo komt  85 procent van het klein chemisch afval op de goeie plek terecht. En dat is te zien bij de milieustraat waar op coronazaterdagen enorme files staan. De grote schoonmaak zie je terug in de afvalstraat.