In advertenties voor zowel koophuizen als huurhuizen staat vaak een energielabel vermeld, variërend van label A tot en met G. Maar wat zegt zo'n label over het huis, wat betekenen de letters en hoe verbeter je, als je ergens woont, het energielabel van je paleisje?
Het is eigenlijk heel simpel. Een energielabel geeft aan hoe goed je huis geïsoleerd is. Dat wisselt namelijk per woning. Het ene huis heeft dikkere muren met betere isolatie dan het andere huis. Dat is vaak afhankelijk van het bouwjaar. Een eeuw geleden was er nu eenmaal minder aandacht voor dakisolatie en vloerisolatie en van dubbele beglazing had nog nooit iemand gehoord.
Om huurders en kopers informatie te geven over de vraag hoe goed hun woning geïsoleerd is, heeft de overheid in 2015 het energielabel verplicht. Wie een woning wil verkopen of verhuren, moet een onafhankelijke energiedeskundige inhuren.
Die komt langs en bekijkt het huis. Daar komt een label uit, die labels lopen van A ++++ tot en met G. Bij A is het huis pico bello geïsoleerd, bij G kun je rekenen op hoge stookkosten. De adviseur kijkt naar dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie maar beoordeelt ook hoe duurzaam een huis is. Heeft het huis zonnepanelen en een warmtepomp? Dan komt er een hoger label uit.
Met goede isolatie kun je je energielabel mogelijk verbeteren.
Ik wil lage stookkosten. Wat moet ik dan kiezen?
Wil je een huis kopen en zeker zijn van lage stookkosten? Kies dan voor een woning met label A, B of C. Vaak kom je dan vanzelf op een nieuwbouwwoning van na 2000 uit, maar het kan ook een wat oudere woning zijn, als die door de vorige eigenaren compleet is verduurzaamd.
Een woning met enkelsteense muren van een eeuw oud, zal nooit energielabel A krijgen, maar met goede isolatie is er veel mogelijk. Handig om te weten: Bij een slecht energielabel kun je, ook in deze lastige woningmarkt, beter over de koopprijs onderhandelen met de makelaar. Je stookkosten zijn namelijk hoger. Het beste is natuurlijk om voor een huis met een goed label te gaan of zelf snel te (laten) isoleren!
Ik heb al een koopwoning. Heb ik dan nog iets aan een energielabel?
Zeker! Als je al een koopwoning hebt, kun je je energielabel gratis terugzoeken op internet. Ga naar mijnoverheid.nl, log in met je Digi-D en ga naar het tabblad ‘wonen’. Bezoek dan de tegel ‘energielabel’. Hier kun je het energielabel bekijken (tenzij je er al voor 2015 woonde) en vind je ook data waar het label op gebaseerd is. Hoe staat het met de muur-, dak- en vloerisolatie in jouw huis, en welk glas zit er in de ramen?
In het rapport staan ook adviezen als 'kies voor extra dakisolatie of extra muurisolatie'. Deze maatregelen zijn vaak niet goedkoop, maar op lange termijn verdien je het terug. Het scheelt immers in de stookkosten en het is beter voor het milieu. Ook bij een eventuele verkoop is het positief. Kopers betalen vaak meer voor een huis met een goed energielabel, zeker sinds de energieprijzen hoog zijn. Heb je nog geen energielabel of wil je ‘m na je verduurzamingsmaatregelen vernieuwen? Hier kun je er een aanvragen.
Ook het installeren van dubbel glas kan ervoor zorgen dat je energielabel verbeterd.
Ik huur een woning. Wat heb ik dan aan een energielabel?
Woon je in een huurwoning of wil je in een (andere) huurwoning gaan wonen? Ook dan is het energielabel heel belangrijk. Heeft jouw woning een slecht energielabel, dan kan je huur mogelijk worden verlaagd. En als je een huis gaat huren, kun je voordat je een contract tekent met het energielabel en het puntensysteem (zie hieronder) checken of de huurprijs wel klopt.
Op 1 juli 2024 is de nieuwe huurwet ingegaan. Een slecht energielabel heeft voortaan flinke invloed op de huurprijs, die je verhuurder kan vragen. Mogelijk heb je daardoor recht op een prijsverlaging. Hoe kom je daarachter?
Zoek allereerst in je huurcontract of, nog betrouwbaarder, op MijnOverheid op welk energielabel je huurwoning heeft. Check vervolgens hoeveel kale huur (zonder servicekosten) je betaalt. Je maximale huurprijs wordt namelijk wettelijk vastgesteld op basis van een puntensysteem, ook in de vrije sector. Je krijgt punten voor de oppervlakte van je woning en faciliteiten zoals een lift. Maar ook het energielabel is sinds juli dus belangrijk. Voor een woning met een A++++ label krijg je 58 (flat) tot 62 (gewoon huis) punten. Bij label G wordt bij beide woningen juist 15 minpunten in rekening gebracht.
Zo krijg je je huurprijs omlaag
Reken uit hoeveel punten je huis waard is en zet dat af tegen de huurprijs. Klopt het niet? Contacteer dan je verhuurder of je woningcorporatie. Negeert die je? Dan kun je naar de Huurcommissie stappen. Het is zeker de moeite om hier even tijd in te steken, want het kan je veel geld schelen.
Je kunt met het rapport over je energielabel in de hand ook de verhuurder lief aankijken en vragen of hij je huis beter isoleert. We weten, dit kost de verhuurder geld terwijl het hem financieel niets oplevert (behalve mogelijk een iets hogere huur). Toch staan verhuurders er vaak positief tegenover. Het is namelijk ook beter voor het milieu, iets wat steeds meer ondernemingen met een goed MVO-beleid belangrijk vinden.
Ook zonnepanelen zorgen vaak voor een hoger energielabel.
Energielabels blijken soms niet te kloppen. Hoe zit dat?
Je hebt misschien verhalen gehoord over mensen die een huis met een goed energielabel huurden of kochten, waarbij later bleek dat het huis helemaal niet zo goed geïsoleerd was. Over een onjuist energielabel zijn de laatste jaren heel wat rechtszaken gevoerd.
Dat zit zo. Toen de verplichting voor het tonen van een energielabel rond 2015 werd ingevoerd (op last van een boete), konden verkopers het nog makkelijk krijgen. Het enige wat ze hoefden te doen, was online een formulier invullen over de isolatie en wat foto's uploaden. Dat kostte ongeveer een tientje en een half uurtje en daarna kregen ze vaak al een label thuisgestuurd. Daar werd vaak bewust of onbewust door verkopers mee gesjoemeld, dus werd de regelgeving aangepast.
Sinds 2021 komt er een gecertificeerde adviseur over de vloer om je energielabel vast te stellen. Je kunt er tegenwoordig - bij labels die na die datum zijn afgegeven – dus van op aan dat het energielabel klopt. Maar met de labels die tussen 2015 en 2021 zijn afgegeven, kloppen mogelijk zaken niet.
Heb je een huis gekocht en blijkt naderhand het energielabel niet te kloppen? Dan kun je naar de rechter stappen en de verkopers aanklagen vanwege een verborgen gebrek, al zal de rechter ook naar redelijkheid kijken. Bij een pand dat 100 jaar oud is, kun je geen energieklasse A verwachten.
Tegenwoordig komt er een energieadviseur bij je langs om je energielabel vast te stellen.
Ik huur en mijn energielabel klopt niet
Ook op de huurmarkt lopen huurders soms tegen onjuiste energielabels aan. Sommige verhuurders gebruiken nog een oud, onjuist label. Na onderzoek van een energie-expert die door consumentenprogramma Radar werd ingeschakeld, zakte een huis in Amstelveen zelfs van label B naar G. Omdat energielabels 10 jaar geldig zijn, zijn we pas in 2031 (10 jaar na de invoering van de adviseurplicht), van dit soort issues af.
Twijfel je over je label? Dan kun je altijd zelf een onafhankelijk expert inschakelen. Dit kost ongeveer € 300, maar weten welk energielabel je hebt, is heel wat waard. Het is met een paar muisklikken gedaan en je hebt er veel profijt van. Wie wil er nu geen lage stookkosten of huurprijsverlaging?!