Gemiddeld slapen we een derde van ons leven waarmee onze slaapkamer een van de belangrijkste ruimtes in huis is. Maar hoe maak je deze ruimte tot een gezonde, duurzame omgeving waar je helemaal tot rust kunt komen? Wij zetten een aantal tips voor een duurzame slaapkamer op een rij.

Door duurzame items te kiezen voor je slaapkamer, slaap je een stuk gezonder en dat draagt weer bij een goede nachtrust. Er zijn al veel Nederlandse ondernemers die mooie items maken voor een eco-verantwoorde slaapkamer. Zo kun je kiezen voor:

  • Een duurzame matras
  • Duurzame kussens, dekens en dekbedden
  • Biologisch beddengoed
  • En een goed binnenklimaat

Dekbed van Yumeko

Ecologisch slapen

Je favoriete plek ever... je bed! Als je bedenkt hoeveel uur van je leven je doorbrengt in bed, dan kun je maar beter kiezen voor een fijn matras vrij van chemische middelen. In de meeste reguliere matrassen zitten synthetische materialen als traagschuim en daarbij worden matrassen vaak chemish behandeld. Slaap je liever niet op een berg chemische zooi, dan kun je kiezen voor een matras van natuurmaterialen als wol, hennep, natuurrubber of paardehaar. Deze worden onder andere aangeboden door YumekoCoco-MatBedaffair en Lavital.

Op zoek naar een circulair matras? Auping lanceerde onlangs de Evolve: het eerste 100% circulair matras ter wereld, die ook nog eens gemaakt wordt in Deventer. En Bedaffair biedt zelfs circulaire matrassen van volledig natuurlijke materialen die helemaal in Europa worden geproduceerd. Er zijn ook ecologische kussens op de markt, die zijn net als de matrassen gevuld met natuurlijke materialen als kapok of wol maar je kunt ook kiezen voor een kussen met speltvulling. 

Een duurzaam bed & beddegoed van Bedaffair

Duurzaam beddengoed

Of je nou het liefst onder een dekbed slaapt of toch kiest voor een fijne deken, beiden zijn verkrijgbaar in een duurzame variant. Een wollen deken kan heel lang meegaan en is 100% recyclebaar. Daarbij is wol heel schoon: het materiaal reinigt zichzelf, is bacterie-werend en vuil-afstotend. Je kunt trouwens ook kiezen voor een wollen dekbed van bijvoorbeeld Yumeko of Bedaffair. Of kies voor een duurzaam dekbed van biologisch katoen en diervriendelijk dons (let op het RDS keurmerk!). Deze worden bijvoorbeeld verkocht door ByMölle en Lavital.

Maak het geheel af met beddengoed om bij weg te dromen. Ook hier kun je het beste kiezen voor natuurlijke materialen als linnen, biologisch katoen, bamboe of tencel. Deze worden door het Nederlandse Yumeko, Suite702 en ByMölle aangeboden maar ook door bijvoorbeeld de Bijenkorf en Waschbaer.

Duurzaam beddegoed van ByMölle

Luchtzuiverende planten

Als er te weinig zuurstof in je slaapkamer is kan je benauwd worden. Zo kan het maar zo gebeuren dat je wél genoeg uren slaapt, maar alsnog moe en met hoofdpijn wakker wordt. Zorg daarom dat je genoeg frisse lucht in je slaapkamer hebt en zet een paar luchtzuiverende planten neer. De Sanseveria is bijvoorbeeld een ideale plant voor in je slaapkamer, hij heeft weinig licht nodig én geeft veel zuurstof af. Ook de Aloë Vera is een goede optie omdat hij veel zuurstof afgeeft. Deze plant is echter wel dol op zonlicht dus dit is er eentje om pontificaal in de vensterbank te zetten.

Wil je helemaal out-of-the-box, dan kies je voor een klimop. Die kan ook prima binnen groeien en schijnt volgens NASA een geweldige luchtzuiveraar te zijn. Of kies voor een kamerplantenpakket van Sprinklr, dan ben je in één keer klaar.

Sanseveria naast je bed voor frisse lucht in de nacht