DeWarmte ontstond tijdens een brainstormsessie en wist in 2020 de ASN Bank Wereldprijs in de wacht te slepen. Auke en Sander, oprichters van DeWarmte, zochten tijdens hun studie aan de TU Delft naar ideeën om bij te dragen aan de energietransitie. Tijdens één van die brainstormsessies ontstond het idee van de HeatCycle. Ze ontwikkelden een manier om circulaire verwarming toegankelijk te maken voor huishoudens.

Na de finale van de ASN Bank Wereldprijs hebben wij DeWarmte op de voet gevolgd. De onderneming heeft onwijs grote stappen gemaakt. Hoe gaat het nu met Auke en Sander? Wij spraken met ze, een jaar na het winnen van de prijs.

Update 29 maart 2022: vanaf nu is de HeatCycle beschikbaar voor bij jou thuis. Heb je interesse? Neem dan contact op met DeWarmte.

Warmte winnen uit afvoerwater

DeWarmte pioniert met haar innovatie de HeatCycle op het gebied van de warmtetransitie. De uitvinding van Sander en Auke wordt aan het eind van je riolering geïnstalleerd, zodat deze restwarmte kan terugwinnen uit het warme water dat je wegspoelt. De HeatCycle koelt afvoerwater van gemiddeld 27 °C af tot ongeveer 2 tot 5 °C. De teruggewonnen warmte, zo'n 25 graden dus, wordt opgeslagen in een ingebouwde boiler. Hierna gaat de warmtepomp aan de slag om de restwarmte op te verwarmen naar 60 °C.

De gerecyclede warmte kan direct gebruikt worden als warm kraanwater of om je huis mee te verwarmen. Deze innovatieve oplossing is onderhoudsvrij ontworpen: het systeem moet worden geïnstalleerd en that's it, geen gedoe verder. DeWarmte houdt zelf de HeatCycle in de gaten en zorgt dat deze goed presteert. 

Auke en Sander hebben grootse plannen voor DeWarmte. Met de hoofdprijs van de ASN Bank Wereldprijs hebben de jonge ondernemers 10 HeatCycles kunnen produceren waarmee ze 10 huishoudens konden voorzien van circulaire warmte.

En het loopt inmiddels storm: “De ASN Bank Wereldprijs heeft DeWarmte op de kaart gezet waardoor we ontzettend veel reserveringen binnen hebben gekregen.”, aldus Auke en Sander.

Waar zijn Auke en Sander nu mee bezig?

“Er komen dagelijks vragen binnen van geïnteresseerde huiseigenaren en we proberen iedereen persoonlijke aandacht te geven. We zijn continu aan het onderzoeken hoe we het systeem kunnen verbeteren. Met de blik op de toekomst onderzoeken we hoe de HeatCycle samen kan werken met andere duurzame systemen.”

Hoe ziet een werkdag als duurzame ondernemer eruit? Auke en Sander hebben hier een glashelder antwoord op. “Geen werkdag is hetzelfde maar ze hebben wel allemaal een ding gemeen. Ze zijn lang, haha.” De ene keer zitten ze een hele dag in besprekingen, de andere keer zijn ze bezig met rapportages schrijven en reviewen. “En dan heb je (jammer genoeg) nog de administratieve klussen.” Momenteel zijn ze hard op zoek naar teamgenoten om mee te groeien met het bedrijf. 

Hobbels op de weg

Het bedrijf timmert in korte tijd aan de weg, maar dit betekent niet dat dit zonder slag of stoot gaat. Ook DeWarmte heeft last van de coronacrisis aldus de ondernemers. “In de beginfase is er uitstel geweest van projecten wat de ontwikkeling vertraagd heeft. Inmiddels zijn de wereldwijde leveringsproblemen ook voor ons een grote uitdaging. Vooral sensoren, chips en elektrische componenten zijn een probleem. Waar de levertijd eerder een week was, is dat inmiddels opgelopen tot meerdere maanden.”

Vanwege deze situatie zitten ze in een lastig parket. “Met de huidige leveringsproblemen is het noodzakelijk om maanden vooruit te plannen, wat erg lastig kan zijn in een start-up omgeving waar snel veel veranderd.” Maar ze laten zich hierdoor niet dwarsbomen, nee, ze passen zich aan de situatie aan en werken gestaag door.

Pilotinstallatie van de HeatCycle in testwoning op de TU Delft. Pilotinstallatie bij pilotklant, grote boiler met aansluiting voor zonneboiler. | Foto's: DeWarmte

De eerste commerciële HeatCycle is een feit!

Vorig jaar waren ze hun pilot nog aan het testen op de campus van de TU Delft, maar inmiddels zijn ze helemaal klaar voor het echte werk. “Na verschillende pilot installaties en het valideren van de prestatie was het eind november eindelijk tijd om het eerste verkochte systeem te installeren.” De eerste installatie verliep niet vlekkeloos... “Dat hoort erbij. Door de flexibiliteit en het geduld van de eerste pioniers hebben we alles ter plekke op kunnen lossen. Uiteraard worden de lessen meegenomen naar de volgende installaties.”

Hoe ziet de toekomst van DeWarmte eruit? Na deze geslaagde eerste installatie, is DeWarmte van plan om nog 4 andere HeatCycles te installeren tegen het einde van het jaar. Daarna zullen ze volledig focussen op het opstellen van operationele processen om op te schalen. “We zijn super enthousiast om de stap te zetten van start-up naar scale-up.”

De trotse eigenaren van de eerste commerciële HeatCycle. | Foto: DeWarmte

Wil je ook een bijdrage leveren aan de energietransitie?

Auke en Sander zijn hard op zoek naar enthousiaste, getalenteerde teamgenoten, die “samen de overstap willen maken van start-up naar scale-up”. Ben je of ken je iemand die deze rol goed kan vervullen? Bekijk dan de openstaande vacatures en stuur een berichtje naar team@dewarmte.nl. Wie weet heb je straks een duurzame baan in de pocket!