Stel je eens voor: aan de rand van het natuurgebied, midden in het bos, vind je 56 circulaire droomhuizen die natuur én sociaal-inclusief zijn. Dat klinkt misschien als een Scandinavisch sprookje, maar niets is minder waar. In het midden van Nederland, Amersfoort om precies te zijn, verrijst in 2024 een volledig in hout gebouwde nieuwbouwwijk: Common Woods.

Common Woods Amersfoort

Wat eerst een manegeterrein aan de rand van het landgoed Nimmerdor in Amersfoort was, wordt dit jaar omgetoverd tot een duurzame boswijk met 56 woningen. Het architectenbureau Space & Matter maakte Scandinavisch ogende lichte interieurs én exterieurs van hout. Dit gaat naadloos over in het omliggende bos. Hout stoot veel minder CO₂ uit dan beton en staal. En zeker in de bosrijke omgeving lijkt hout een logische keuze. 

Het Multi-Generatiehuis van Common Woods

Ook een woonplaats voor de natuur

Common Woods heeft de ambitie de duurzaamste wijk van Europa te worden met bijzondere circulair en modulair gebouwde huizen, natuur én -sociaal inclusief: toekomstige bewoners geven de wijk mede vorm op basis van hun eigen wensen. Dat is het plan van Maurits van Hoogevest van Holistic Develpoment. Voor het interieur lieten de architecten zich inspireren door Scandinavisch minimalisme. 

De atelierruimte in een Common Woods gebouw

Vogelhuizen in de gevel

Om dat makkelijker te maken zijn de gebouwen modulair en gemaakt van duurzaam hout. Maar ook de 'oorspronkelijke bewoners' van het gebied, zoals vissen, vogels, insecten en vleermuizen krijgen de kans een plekje te vinden in de nieuwe wijk. Common Woods investeert bijvoorbeeld in bewoonbare gevels, bijenkorven en insectenhotels voor deze zelfbenoemde "little stakeholders".

Modulair bouwen voor iedereen

“We willen dat Common Woods makkelijk te kopiëren is, zodat heel Europa straks kan afkijken hoe je betaalbaar en duurzaam modulair bouwt. Het voordeel van modulair bouwen is dat we besparen op productiekosten, waardoor dit type woning in de toekomst voor iedereen betaalbaar wordt. De ultieme win-win voor mens, maatschappij en natuur.”

Het interieur is geïnspireerd door Scandinavisch minimalisme

Generatiewonen in Common Woods

Naast koophuizen in het hogere segment (van 710.000 tot 1.5 miljoen euro) vind je in Common Woods ook Multi-Generatie Huizen. Dit zijn woongebouwen voor verschillende generaties van één familie onder één dak. Niet gek want generatiewonen wordt steeds populairder

Een impressie van de badkamer, om bij weg te dromen.

Wonen in Common Woods

Naast de koophuizen en generatiewoningen staan villa's met een atelier, werk of winkelruimte op de planning om de wijk te laten leven. Ook komen er 20 sociale huurwoningen (met huurprijzen vanaf 470 euro per maand) en 3 midden-huurappartementen (vanaf 995 euro).  In de lente van 2021 worden de woningen toegekend. Inschrijven kan op de site van Common Woods. De sociale huurwoningen gaan via Woningnet. 

De nieuwe wijk krijgt ook een sociale functie