
Beeld je even in: een warme zwoele zomeravond, lekkere drankjes, een groep vrienden of familieleden en de hele avond kletsen, eten en spelletjes spelen. Grote kans dat je nu een barbecue voor je ziet. Maar hoe duurzaam is een barbecue eigenlijk? En waar kun je op letten om je avondje nét iets groener te maken? Met deze opties kun je extra genieten van de BBQ-party. Dus begin maar vast met uitnodigingen maken!
Wat je óp je barbecue legt telt
Als je wel eens door een straat bent gelopen waar de rookwalm op je longen sloeg, kun je je vast inbeelden dat barbecues niet altijd even duurzaam zijn. Maar, meteen even een disclaimer: de grootste milieu-impact zit hem niet in de barbecue zelf, maar in wát je op de barbecue legt. Er zijn genoeg redenen om vlees te skippen en te gaan voor de lekkere vleesvervangers.
Reguliere barbecues zijn niet zo duurzaam
In dit artikel zoomen we wat meer in op de barbecue zélf. Waarom zijn die klassieke barbecues niet zo milieuvriendelijk?
- Houtskool. De meeste barbecues branden op houtskool. Het winnen van houtskool produceert veel CO2. Bovendien is de rook van houtskool of briketten ongezond voor zowel de aarde áls onszelf, onder andere door het fijnstof.
- Gas. Een gasbarbecue geeft geen schadelijke rook, dus dat is een voordeel. Maar hoewel je best lang met een gasfles kunt doen, is en blijft het natuurlijk een fossiele brandstof. En daar wilden we juist vanaf om de opwarming van de aarde af te remmen.
- Wegwerp. En dan heb je nog de traditionele wegwerpbarbecues, waar je op een zomerse dag in het park over struikelt. Deze zijn gemaakt om na één keer weg te gooien, wat natuurlijk best zonde is als je denkt aan al de grondstoffen, energie en transport die erbij komen kijken. Bovendien bevatten wegwerpbarbecues vaak schadelijke chemicaliën en goedkope materialen om hem zo betaalbaar mogelijk te houden. Een hele zomer wegwerpbarbecues gebruiken kost je zo’n 194 kg CO2 – dat staat gelijk aan 950 km rijden met een benzineauto.
Duurzame barbecues
Ben je een echte BBQ-fan? Tijd voor een duurzamer exemplaar!
Elektrische barbecue
Een elektrische barbecue geeft geen schadelijke rook en gebruikt – als je bij een groene stroomleverancier zit – geen fossiele brandstoffen. Hij gebruikt wel relatief veel elektriciteit: gemiddeld net zo veel als vijf wasjes draaien op veertig graden. Er zijn heel veel modellen te koop, óók van de bekende barbecuemerken. De E-Carlo past gewoon op je tuintafel en ziet er nog supercute uit ook! De Starlyf Smokefree Copper heeft een zandstenen kookoppervlak en keramische antiaanbaklaag.
Solar barbecue
Lekker off-grid én gegarandeerd een gespreksstarter: koken op een zonnebarbecue! Door slim gebruik van zonnereflectie kun je jouw maaltijd duurzaam bereiden. De bekendste bbq op zonne-energie is de Solar Barbecue van Solar Brother. Er zijn verschillende modellen, van simpele variant voor een paar tientjes tot uitgebreide multi-cooking barbecue van een paar honderd euro. Hetzelfde geldt voor de collectie solar barbecues van Go Sun. Een andere optie is de Europese solar barbecue van Biogri.
Barbecue met houtpellets
Bak je liever boven vuur? Kijk dan eens naar een barbecue op houtpellets. Die zorgen voor minder vervelende rook dan houtrook. Ook fijn: na het gebruik zijn alle pellets opgebrand tot as, dus je hoeft geen kooltjes weg te gooien. In de houtpellet-categorie heb je ook héle fijne pizza-oventjes, zoals die van Ooni.
Duurzamere briketten in je barbecue
Wil je je huidige barbecue blijven gebruiken, maar het net ietsje duurzamer maken? Kies dan voor kokosbriketten in plaats van houtskoolbriketten. Die van Ecobrasa of Bast zijn gemaakt van de kokosnootbast (een reststroom die anders weggegooid wordt) en gloeien ook nog eens sneller. Als je voor houten briketten wil gaan kun je eens kijken bij Grillis. Deze zijn gemaakt van 100% beukenhout, dat restafval is uit de meubelindustrie en zagerij.
Een duurzamere wegwerpbbq
Ben je geen gepassioneerd barbecuer, maar wil je soms tóch even een fikkie stoken? Kijk dan eens naar de wegwerpbarbecue van CasusGrill. Die is gemaakt van natuurlijke materialen zoals karton en lavasteen, die biologisch afbreekbaar zijn. Je koopt hem onder andere bij de Bever.
Tips om je bbq nog duurzamer te maken
Ongeacht welke barbecue je kiest; er zijn nóg meer manieren om je bbq wat duurzamer te maken. Kies voor aanmaakblokjes zonder paraffine. Die van Boomex bestaan bijvoorbeeld uit houtwol met een FSC-certificaat.
Kook bijvoorbeeld met het deksel dicht om warmte te besparen, gebruik herbruikbare spiesjes (van RVS) en vervang je aluminiumfolie door een kooksteen. Experimenteer met de lekkerste veggies, kies het formaat barbecue dat past bij het gezelschap en – mocht je vlees grillen – probeer om vetdruppeltjes op de vlammen (en daardoor nare rook) te voorkomen. Last but not least: heb je eten over? Zorg dat je vast bakjes bij de hand hebt om de leftovers weg te geven. Dus: kies de barbecue die bij jou past, experimenteer met wat lekkere recepten en laat die zomeravonden maar komen.