Wanneer je in de achtbaan stapt denk je misschien halverwege de eerste looping: ‘hoe duurzaam is dit ritje eigenlijk?’. Al die achtbanen, reuzenraden, zweefmolens en shows in attractieparken verbruiken natuurlijk een hoop energie. Maar wat voor plannen hebben Nederlandse attractieparken om bij te dragen aan een beter klimaat? Wij zochten het uit.
Interessant is hoe weinig informatie door Nederlandse pretparken naar buiten wordt gebracht als het gaat om energieverbruik, afvalscheiding en duurzaam eten. Tijdens de bouw van Baron 1898 werd bijvoorbeeld alleen bekend dat deze Efteling attractie zó veel energie nodig zou gaan hebben dat het hoogspanningsnet uitgebreid moest worden.
De Efteling
Laten we beginnen met de parel van Kaatsheuvel, de Efteling. De ambitie is om in 2030 klimaatneutraal te zijn en het attractiepark heeft een aantal initiatieven lopen die hier aan bij zullen dragen. Zo koopt de Efteling sinds dit jaar 100% Europese windstroom in.
Verder is er onderzocht dat zo’n 70 procent van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door verkeer van en naar het park. Daarom worden bezoekers gestimuleerd om met het openbaar vervoer te gaan of gebruik te maken van oplaadpunten voor elektrische auto’s.
Ook zonne-energie begint een vast onderdeel van het landschap te worden. Op het dak van de nieuwe Symbolica-attractie is een groene paleistuin ontworpen waarin maar liefst 800 zonnepanelen zijn verwerkt. Genoeg energie om de attractie op te laten draaien dus!
Al met al is de Efteling op de goede weg, maar er blijft natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Zo is het belangrijk dat er bij een mogelijke uitbreiding van het park in de komende jaren goed gelet wordt op de natuur in de omgeving.
Holle Bolle Gijs in de Efteling
Tot slot vroegen we ons nog af of Holle Bolle Gijs, bekend om zijn befaamde oneliners ‘Papier hier!’ en ‘Dank u wel!’, wel onderscheid maakt tussen papier en andere vormen van afval. Al worden de afvalstromen achter de schermen wel gescheiden gehouden, helaas komt het papier en restafval van Gijs op dezelfde plek terecht.
Toverland
Ook het meest betoverende attractiepark van Limburg beschouwt openbaar vervoer als een belangrijke stap richting een duurzame wereld. Zo is Toverland in de afgelopen jaren beter bereikbaar geworden per trein, pendelbus en fiets.
Met oog op de uitbreiding van 7 hectare eerder dit jaar, staan vooral de biodiversiteit en het landschap centraal in het duurzaamheidsbeleid van Toverland. Zo zijn de bestrijdingsmiddelen en kunstmest biologisch en wordt afvalwater op het terrein gezuiverd met helofytenfilters.
Dwervelwind in Toverland. Foto: Stefan Scheer
Tot slot werkt het attractiepark mee aan een project om de populatie wilde bijen en vlinders in de omgeving te stimuleren. In de afgelopen jaren had de provincie Limburg verreweg de hoogste bijensterfte van Nederland. Daarom zaait Toverland nu specifieke soorten bloemen in de omgeving, zodat er voor de bijen meer nectar te halen valt.
De Waarbeek
Als laatste willen we nog even De Waarbeek in de spotlight zetten. In 2015 maakte dit familiepretpark gelegen in Hengelo als eerste in Nederland de overstap naar volledig groene energie. Al is De Waarbeek een relatief kleine speler, het gaf met deze keuze een duidelijk signaal af naar andere attractieparken.
Toch blijft het voor het gros een uitdaging om de voorbeelden in deze blog te volgen en valt er nog veel te winnen binnen de wereld van attractieparken. Vooral als het gaat om vegetarische en veganistische opties in de restaurants. In een onderzoek van Stichting Viva Las Vega's komen de Efteling, Duinrell en Julianatoren er met magere voldoendes nog goed van af, maar het aanbod van Avonturenpark Hellendoorn wordt omschreven als een 'vegan hel'.
Hopelijk gaan andere attractieparken in de komende jaren maatregelen nemen voor groene energie, afval scheiden en duurzame maaltijden, want een zwak milieubeleid mag de pret toch niet drukken?
Om je dagje pretpark iets groener te maken kun je een aantal dingen doen. Zo is reizen met het openbaar vervoer, of de fiets als je in de buurt woont, al een stap in de goede richting. Daarnaast is het bij de restaurants in attractieparken belangrijk om goed te letten op duurzaamheid, of je kunt natuurlijk ook een verantwoord lunchpakketje van thuis meebrengen.