Ook in ons eigen land is er deze zomer een hoop moois te beleven. Van bruisende steden tot groene gebieden, van avontuurlijke plekken tot kleurrijke musea. Wij vonden de leukste plekken voor liefhebbers van alles wat groeit en bloeit!

De natuur is niet alleen mooi, tijd doorbrengen in het groen draagt ook bij aan je fysieke en mentale gezondheid. Zo helpt het onder andere je stressniveau te verlagen, lekker naar buiten dus voor het ultieme relaxte zomergevoel.  We selecteerden een aantal prachtplekken en activiteiten buiten én binnen de stad waar je volop in het groen kunt duiken.

1. Botanische tuinen & kunst

Zet dat scherm uit en bewonder de natuur in een van de botanische tuinen die Nederland rijk is. Op dit moment zijn ze op hun mooist! Ga bijvoorbeeld langs bij De Hortus Botanicus Amsterdam, een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de wonderschone tuin en kassen staan meer dan 4.000 soorten planten uit verschillende klimaten.

Ook Arboretum Trompenburg in Rotterdam is een aanrader. Ook voor dierenliefhebbers: er zijn bijenkasten, een schapenweide, volière en koivijver. Verder kan je oneindig blijven wandelen in de botanische tuinen van Utrecht Universiteit, of juist heerlijk vertoeven in de schaduw van machtig grote bomen. Check vooral de websites van de tuinen voor bijzonderheden. In de zomer worden er veel evenementen, zoals tentoonstellingen, muziekoptredens en bijzondere rondleidingen georganiseerd.

Duizend schakeringen groen in de Hortus van Amsterdam. Foto van Elekes Andor. 

Het Kröller-Müller is een prachtig museum midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Hier vind je o.a. de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld en topstukken van Monet, Picasso en Mondriaan. En nog mooier: de wisselende tentoonstelling gaat deze zomer over de wondere wereld van de plant! Verder is er een mooie beeldentuin en kan je dit museum goed combineren met een picknick, wandeling of fietstocht.

Helemaal nieuw op onze museumradar: Radius CCA, Centrum voor Hedendaagse Kunst en Ecologie. De eerste tentoonstelling in deze voormalige watertoren in Delft gaat over de wereldwijde watercrisis. Zware kost misschien, maar het waterbassin ligt ondergronds, dus je houdt het hoofd lekker koel. 

Duik de diepte in bij Radius. Foto van GUNNAR MEIER, © RADIUS CCA, JOSÈFA NTJAM, UNKNOWN AQUAZONE, 2022.

2. Nationale parken & natuurspeeltuinen

Laat je omringen door het groen, binnen of buiten de stad:

Nationaal Park De Hoge Veluwe wordt niet voor niets de groene schatkamer van Nederland genoemd. Het park beslaat 5.500 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen en is het leefgebied van onder andere herten, moeflons en wilde zwijnen. Wandelend of op een gratis Witte Fiets kan je alle landschappen ontdekken en je bezoek combineren met het Kröller-Müller museum of het informatieve bezoekerscentrum.

De Biesbosch is echt een aanrader voor waterratten. Dit natuurgebied leer je het best kennen door de dag op of in het water te besteden. Onze tip: huur een fluisterboot of een kano, pak een lekkere picknickmand in en ga met je kluitje het riet in. Misschien spot je onderweg wel een bever of ijsvogel. 

En in de polder van Flevoland kun je terecht bij Netl de Wildste Tuin. In deze enorme natuurspeeltuin kun je genieten van onder meer een gigantisch bamboebos, een obstacle parcours, strand en zwemwater. Dit soort speelplezier vind je in de Randstad op wat kleinere schaal bij Natuurspeeltuin de Speeldernis. Van tieners tot de allerkleinsten: ze kunnen hier lekker aanmodderen. Of check 1 van deze fijne natuurzwembaden.

Lekker ravottuh! Foto van Erik Fecken via de Speeldernis.Wildernis Amsterdam

3. In actie voor de natuur

Met deze activiteiten ben je niet alleen volop in de natuur, je draagt er ook nog een steentje aan bij:

Plastic Whale is het eerste professionele plastic visbedrijf ter wereld. Je kunt er varend door de Amsterdamse grachten een bijdrage leveren aan de gracht en de zeeën in het algemeen. En dat dat terwijl je geniet van de leukste highlights van de stad!

 Gezellig plastic vissen met Plastic Whale

Loop van 1 t/m 15 augustus een etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour! Of ga op een ander moment het strand opruimen met je gezin of vrienden, op het strand kan je immers goed afstand houden. Kijk bijvoorbeeld op de site van Doe Mee, Verlos de Zee. Zij plaatsen jutbakken bij verschillende strandopgangen om zo samen het strand schoon te houden.

Méér natuur creëren? Breng dan een bezoek aan Wildernis AmsterdamPlantaardig of STEK de Stadstuinwinkel. Deze winkels barsten van het groen en de ondernemers hebben allemaal het doel om de stad groener te maken. Zo verkopen ze de mooiste planten, tuinspullen en andere groene schatten. Verder geven ze workshops en cursussen mochten je vingers nog niet zo groen zijn. Heb je de geest te pakken, ga dan meteen aan de slag met een geveltuin of boomspiegel bij jou in de straat.