Wat is er lekkerder dan afkoelen in natuurwater op een warme zomerdag? Juist, niets! We doken in de fijnste plekken om deze zomer te pootjebaden. In je duurzame zwempak én goed ingesmeerd natuurlijk! Dit zijn de mooiste natuurzwembaden en zwemplassen voor een frisse, chloorvrije duik.

Zwembad De Kikker – Groenekan (Utrecht)

Net ten noorden van de stad Utrecht ligt Groenekan, en daar vind je het oudste en mooiste natuurzwembad van Nederland: zwembad De Kikker. Om het zwembad te creëren is een deel van de gracht rondom Fort Ruigenhoek afgezet met boomstammen, waar in het voorjaar meerkoeten hun nestje op bouwen. Bij het zwembad is een kleine ligweide, een pierenbadje voor de kleintjes en je kunt er wat te drinken en snoepen kopen. Goed om te weten: zwembad De Kikker werkt alleen met abonnementen, voor een week, maand of het hele seizoen. Dagkaarten zijn niet te krijgen.

Op dit moment heeft zwembad De Kikker een ledenstop door het bereiken van het maximaal aantal leden. Stuur een mailtje naar info@zwembaddekikker.nl om jezelf op de maillijst van volgend jaar te zetten.

Bij zwembad De Kikker zwem je tussen de babymeerkoeten

Zwemlust – Nieuwersluis (Utrecht)

Een ander mooi natuurbad in de provincie Utrecht is Zwemlust in Nieuwersluis, vlak aan de Vecht. Het water hier is omringd met groen en er is zelfs een stukje zandstrand. Kinderen kunnen zich hier uitleven op de duikplank of met surfplanken en de kabelbaan. Een dagkaart voor Zwemlust kost € 3 voor kinderen en € 4 voor volwassenen.

Foto: Zwemlust Nieuwersluis

Zwembad De Put, Rijkswijk (Zuid-Holland)

Als je in het water ligt van natuurzwembad De Put, vergeet je even dat je je midden in de stad bevindt. Het zwembad is onderdeel van Landgoed te Werve en is omgeven door groen. Er zijn twee grote ligweiden om lekker te zonnebaden, en voor de allerkleinsten is er een peuterbad. Een kaartje voor De Put kost € 3,50 per persoon, maar je kan ook een kaart voor het hele seizoen kopen (€ 47,40 voor kinderen t/m 16 en vanaf 17 jaar € 55).

Henschotermeer, Woudenberg (Utrecht)

Het Henschotermeer, een oude zandafgraving op de Utrechtse Heuvelrug, is misschien wel de meest fotogenieke zwemplas van Nederland. Het meer is omgeven door hoge bomen en een prachtig zandstrand waar een aantal mooie houten speeltoestellen op staan. In het midden van het meer ligt een eiland dat met loopbruggen is verbonden met het strand. Ook fijn: het Henschotermeer is niet al te diep, dus het water heeft hier snel een aangename temperatuur. Een dagkaart voor het Henschotermeer is € 3,25. Let op! Je kan deze alleen online aanschaffen. Van plan om vaker naar het Henschotermeer te gaan? Dan kun je ook kiezen voor het seizoensabonnement à € 32,50.

Witte zandstranden alleen aan de andere kant van de wereld? Echt niet! Foto: Henschotermeer

Duinmeer het Wed, Overveen (Noord-Holland)

Woon je in de buurt van Haarlem of Amsterdam, maar ben je geen liefhebber van het strand? Dan is ’t Wed in Nationaal Park Zuid-Kennemerland een fijne plek om verkoeling op te zoeken. ’t Wed is een prachtig meer met een fijn strandje midden in de duinen. De perfecte plek om einde van de dag of in de nazomer nog even van de laatste zonnestralen te genieten. Bij ’t Wed is geen horeca, dus neem je eigen picknickmand mee!

’t Nije Hemelriek, Gasselte (Drenthe)

Nog zo’n pracht van een recreatieplas is ’t Nije Hemelriek in Drenthe. Het witte zandstrand wordt omringd door dichte bosjes, zodat je echt even weg bent van de bewoonde wereld. Ook hier zijn speeltoestellen voor kinderen, en na een dagje zonnen en spartelen kun je terecht op het terras van het bijgelegen restaurant. Wil je een bezoekje brengen aan deze zwemplas? Ga dan op tijd de deur uit want het kan erg druk worden!

Nog zo'n prachtig wit zandstrand, gewoon in ons kikkerlandje. Foto: Staatsbosbeheer