Iedereen in de stad heeft het wel eens gezien of zich eraan geërgerd: rondslingerend afval op het platform naast de ondergrondse container. Dit is niet alleen heel erg lelijk om te zien, maar kan ook voor overlast en milieuproblemen zorgen. Één windhoos en dat afval belandt in het milieu. Bovendien trekt afval rondom containers vaak ongedierte aan, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om je afval gescheiden weg te gooien. De oplossing van Gemeente Den Haag, Rotterdam en Assen? Containertuintjes!

Containertuintjes voor minder afval

Het idee is heel simpel: door op het stuk rondom de container (de grijze plaat die aan de containerschacht bevestigd is) een tuintje te plaatsen, is het niet meer mogelijk om afval op dit platform te leggen. Dat is fijn, want wanneer de ondergrondse containers worden geleegd, wordt het hele gedeelte rondom de container mee de lucht in getrokken.

Dan is het natuurlijk niet zo handig als daar drie halfopen zakken vanaf vallen, wat nu vaak gebeurt. Het tuintje blijft gewoon staan en kan dus prima mee de lucht in. Bovendien werken de tuintjes als ‘psychologische remmers’ voor het plaatsen van afval naast de container.

Containertuintjes zijn een groot succes

Onlangs spraken we bedenker Henk-Jan voor een update. De containertuintjes zijn inmiddels helemaal circulair gemaakt: ze worden 3D-geprint van 100% afval. "En dat cirkeltje kan nu nóg ronder: we kunnen dit afval samen met de buurt inzamelen om dit vervolgens in te leveren in de keten waaruit we plastic halen voor de tuintjes.

Zo is dit tuintje, wat rondom de container staat gemaakt van o.a. het afval wat in zo'n container gegooid wordt. En zo herdefiniëren we afval tot grondstof, betrekken we iedereen - van wethouder, tot afvalverwerker, van commerciele partij tot buurtbewoner op de hoek - én wordt een abstract begrip als circulaire economie ineens iets wat tot leven komt, omdat de buurtbewoner het zelf water geeft."

Foto: Containertuintjes

Containertuintjes in Den Haag, Rotterdam en Assen

Verschillende gemeenten doen een test met de tuintjes, maar waar Rotterdam en Assen gebruik maken van plastic planten, gaat Den Haag voor écht groen. Wij namen een kijkje bij de verschillende containertuintjes in Den Haag. In december startte een pilot bij de Regentesselaan, maar inmiddels zijn de tuintjes op meerdere plekken in de stad te bewonderen.

Je kunt ze vinden aan de Nijkerklaan, met vrolijke paarse en roze bloemen, aan de Pletterijstraat, waar voor veel struikgewas is gekozen en bij de Vinkensteynstraat. De tuintjes hebben allemaal dezelfde indeling, waarbij ook naar de opvang van regenwater is gekeken: naast de containerschacht ligt een stukje grind, achter de container vind je de beplanting en aan de andere zijde loopt de beplanting door.

Het idee is dat de buurtbewoners de plantjes gaan onderhouden, zodat ze een extra connectie met de buurt krijgen en de sociale cohesie in de wijk wordt versterkt. Ook in Vinkhuizen zijn de containertuintjes gelanceerd.

De voordelen van containertuintjes

  • Minder rondslingerend afval rond de ondergrondse containers
  • Meer biodiversiteit en vergroening in de stad
  • Betere sociale cohesie in de buurt
  • Beter opvang van regenwater 

Biodiversiteit in de stad met containertuintjes rondom afvalbakken

Een tweede voordeel van de containertuintjes is dat de stad weer een klein beetje extra wordt vergroend. Iets wat superbelangrijk is als we het hitte-effect en hitte-eilanden in de stad willen voorkomen. In 2050 zal naar verwachting 70% van de wereldbevolking in een stad wonen, dus hoe eerder we de stad kunnen vergroenen hoe beter.

Bovendien staat het natuurlijk ook veel gezelliger én maakt het de buurt veiliger. Doordat de containertuintjes voor minder zwerfafval zorgen, zal er ook minder diefstal in de wijk zijn. De planten zijn gekozen op makkelijk onderhoud en het feit dat ze op verschillende momenten in het jaar bloeien.  De containertuintjes zijn een concept van Henk-Jan Room van Room For Concepts

Zelf aan de slag met het vergroenen van de stad

Word je hier nu zelf ook heel enthousiast van? Kijk dan eens of je bij jouw gemeente ook een pilotproject kunt starten. De voordelen zijn in ieder geval duidelijk: meer groen, minder troep en minder geld (want afval opruimen kost de gemeente geld). Wil je meteen aan de slag?

Dan kan ook een geveltuintje een leuk idee zijn. Verschillende gemeenten hebben hier zelfs een subsidie voor. Als je het helemaal leuk vindt, kun je natuurlijk aan de slag met je eigen balkon of je eigen tuin: met deze tips maak je jouw tuin klimaatbestendig en hoosbuiproof. En natuurlijk kun je ook altijd nog aan de slag met stadslandbouw. Handen uit de mouwen!