Duurzaam katoen, recyclede stoffen, een leefbaar loon… soms tolt je hoofd van alle duurzame kledingkeuzes die je kunt maken. Ben je even kwijt wat goed is, en wat juist niet? Dan zijn er deze helden to the rescue! Inspirerende mensen die zich inzetten voor een eerlijkere kledingindustrie. Fijn om te volgen of in de gaten te houden voor fair fashion tips & tricks.

Er is al veel bekend over de slechte, onduurzame omstandigheden in de kledingindustrie. Kinderarbeid, armoede en onethische werkuren zijn aan de orde van de dag. Het is om moedeloos van te worden. Gelukkig zijn er mensen die hierdoor júist extra motivatie krijgen om de industrie te veranderen. Mensen die alles inzetten om een leefbaar loon af te dwingen, kledingafval te voorkomen en hun kennis delen zodat ook jij duurzame, eerlijke kleding kan dragen. Laat je inspireren!

Sara Dubbeldam

Iemand die kledingmerken kritisch bevraagd, kleine duurzame merken een podium geeft en onderzoek doet naar misstanden in de kledingindustrie, is Sara Dubbeldam. Op haar platform When Sara Smiles deelt ze handige guides voor dé perfecte duurzame winterjas, sportoutfit en meer. Handig als je naar een specifiek kledingstuk op zoek bent, maar géén idee hebt waar je dan terecht kunt. Op haar Instagram @whensarasmiles neemt ze je mee in haar duurzame kledingreis en laat ze regelmatig zien wat haar frustreert. Spoiler: kledingketen Shein is géén favoriet.

Foto: Sara Dubbeldam

Arnoud van Vliet - Zeeman

Een winkel in dit rijtje van fair fashion pioniers? Zeker, en 100 procent terecht. Arnoud van Vliet, duurzaamheidsmanager bij Zeeman, werkt hard om de kledingindustrie te verduurzamen. Voordat Arnoud bij Zeeman aan de slag ging werkte hij in China, waar hij de negatieve impact van onze huidige kledingproductie van dichtbij heeft meegemaakt. Hij besloot dat het anders moest, en zet zich bij Zeeman daarom in voor duurzame verandering. In 2021 was 39% van de gebruikte materialen voor Zeeman-producten duurzaam. Ook zet Zeeman zich in voor kledingarbeiders: de winkel maakt leefbaar loon mogelijk voor hun aandeel in de productie bij ten minste één leverancier in China, Bangladesh, India en Turkije. En dat is nog maar de eerste stap. Daar kunnen veel winkels een voorbeeld aan nemen.

Foto: Zeeman

Laura de Jong

Voor Laura is het vergroenen van je kast niet genoeg. Want ook dan kun je met een flinke kledingstapel eindigen. Haar motto is het Zweedse woord lagom: ervoor zorgen dat je precies genoeg hebt. De aarde snakt naar een vermindering van onze materiële consumptie. Maar hoe zorg je ervoor dat je precies genoeg hebt? Via haar platform en Instagramkanaal helpt Laura je om je eigen stijl te leren kennen. Of vooral: welke kleuren je het beste staan Als je dit weet, kun je makkelijk een garderobesamenstellen waarin alles bij elkaar past. Zo kun je met een nieuw kledingstuk veel verschillende combinaties maken. Wel zo makkelijk. Weet jij al welke kleur spijkerbroek jou het beste staat? Volg Laura via @lauralagomcom.

Foto: Laura de Jong

Bert van Son – MUD Jeans

Ook Bert van Son, oprichter van jeansmerk Mud Jeans, zag met eigen ogen hoe het eraan toegaat in de reguliere kledingindustrie. Daarom nam hij het meest vervuilende kledingstuk, de spijkerbroek, en werkte net zo lang tot hij een eerlijk en circulair productieproces had bedacht. Met als resultaat het merk MUD Jeans, dat zo weinig mogelijk afval produceert, 92 procent minder water gebruikt en een eerlijk loon aan kledingmakers betaald. Dan zit een stuk lekkerder! Het merk is inmiddels een B Corp en maakt het als eerste ter wereld ook mogelijk om een jeans te leasen. Hiermee willen ze het goede voorbeeld geven aan grote merken als H&M en Levi’s. Hijs je in een MUD Jeans en help ze mee!

Foto: MUD Jeans

Stephanie van den Stigtenhorst

Ze startte haar carrière bij het Amsterdam Fashion Institute en ontdekte daar dat duurzaamheid geen prioriteit heeft in de mode-industrie. Hoewel Stephanie daar eerst haar ogen voor sloot, kon ze al snel niet meer om dat knagende gevoel van oneerlijkheid heen. Ze ging aan de slag bij een duurzaam kledinglabel en dook in de wereld van duurzame kleding. Met alle opgedane kennis richtte ze haar eigen platform om. Haar focus: doe het rustig aan. Koop niet te veel, denk goed na voor je iets aanschaft en repareer wat kapot is. Dan zijn kledingmakers je dankbaar. Via haar Instagramkanaal @letstalkslow en haar gelijknamige platform inspireert ze je om dit ook te doen. Ook kun je een cursus bij haar volgen of haar boek ‘A sustainable wardrobe’ aanschaffen. Waarschuwing: de handige tips vliegen je om de oren.

Foto: Stephanie van den Stigtenhorst

Marieke Eyskoot

Marieke kan in deze lijst niet ontbreken. Waarom? Je kunt beter vragen waarom níet. Als expert, keynotespeaker en presentator zet ze zich al jaren met hart en ziel in voor een eerlijke kledingindustrie. Ze schreef de eerlijke kledinggids Talking Dress en was aanjager van duurzame mode als mede-oprichter van internationale modebeurs MINT. Alles om misstanden in de kledingindustrie duidelijk te maken en mensen te inspireren op een duurzame manier met mode om te gaan. Haar missie vat ze het doeltreffend samen: ‘let’s focus on the pay gap, not the thigh gap’. Marieke volgen? Dat kan via haar Instagram of website. En vergeet zeker niet om haar afleveringen bij BinnensteBuiten of optreden bij TEDx te kijken.

Foto: Marieke Eyskoot

Eerlijke mode mág geen keus zijn

Vind jij het ook zo lastig om in de winkel te bepalen of een kledingstuk eerlijk gemaakt is? Om te zien of de maker er een leefbaar loon voor heeft ontvangen? Eigenlijk zou je je dat niet hoeven afvragen, vindt ASN Bank. Je zou ervan uit moeten kunnen gaan dat een kledingmaker een eerlijk loon betaald heeft gekregen. Daarom zetten we ons onder andere in voor wetgeving die een leefbaar loon voor alle makers in de kledingindustrie garandeert. Lees hier wat we allemaal doen.