Moet je vaker de deur uit? Dan is het handig om te investeren in een mondkapje dat je kunt hergebruiken. Voor iedere maand die de pandemie duurt, worden er 129 miljard wegwerpmaskers gebruikt en weggegooid. Wij selecteerden de leukste herbruikbare mondmaskers van duurzame merken uit ons netwerk.

Van wegwerpmasker naar herbruikbaar mondmasker

Als iedereen in het Verenigd Koninkrijk een jaar lang elke dag 1 wegwerpmaskertje zou gebruiken, zou dat 66.000 ton aan vervuild plastic afval veroorzaken, rekende Plastic Waste Hub UK uit. Natuurorganisaties hebben al gewaarschuwd dat wegwerpmondkapjes bijdragen aan onder andere oceaanvervuiling. Natuurorganisatie OceanAsia vond bijvoorbeeld 70 wegwerpmaskers op een strandje van 100 meter lang! Dat moeten we voorkomen! Gelukkig is uit onderzoek gebleken dat herbruikbare mondmaskers net zo effectief zijn als de wegwepvariant. Let er wel op dat je hem na gebruik wast en alleen bij de elastieken aanraakt. 

BORO*Mini mondkapjes voor het hele gezin

De mondkapjes van BORO*Mini worden gemaakt van overgebleven stukjes biologisch katoen. No waste dus! Bovendien zijn ze in de eigen sociale werkplaats in Amsterdam geverfd met plantaardige kleurstoffen én hebben ze lieve printjes voor de kids. Je kunt een mondkapjespakket kopen voor het hele gezin met 4 volwassen mondkapjes en 4 mondkapjes voor kinderen voor €70. Of koop alleen een set voor jezelf voor €25.

Mondmaskers van Miisha shop

Zero waste webshop Miisha verkoopt herbruikbare mondkapjes van Atelier Revive, Facemasks Amsterdam, Marram en Solitude the Label. Of je nu gaat voor een fijn printje, batik print of linnen variant: de herbruikbare mondkapjes zijn  verantwoord. Zo is het kapje van Marram gemaakt in een naaiatelier in Tilburg van gebruikte materialen, worden de kapjes van Atelier Revive gemaakt van katoenen reststoffen, is het kapje van Solitude the Label gemaakt van overstock textiel en zijn de kapjes van Facemasks Amsterdam gemaakt van 100% biologisch linnen en katoen. Mischa van Miisha shop pakt jouw mondkapje in hergebruikt materiaal in

Foto's: Miisha shop en Facemasks Amsterdam

Van boxershort naar mondkapje: Vanhulley

Normaal gesproken houdt Vanhulley zich bezig met het maken van boxershorts, stranshorts, slaapshorts en broekjes van oude overhemden en resttextiel. Maar toen de vraag naar mondkapjes toenam besloot het merk haar duurzame naaiatelier in Groningen ook in te zetten voor de productie van wasbare mondkapjes. De niet-medische mondkapjes zijn niet gemaakt van boxers, maar van nieuw katoen. Je bestelt een bundel met zes mondkapjes voor 29,94 op de webshop van Vanhulley