Laten we meteen maar door de zure appel heen bijten; het is onmogelijk om volledig duurzame zwemkleding te maken. Maar er is gelukkig wél badkleding van gerecycled materiaal. En ook goede arbeidsomstandigheden dragen bij aan een duurzame dag naar het strand of zwembad.

Reguliere zwemkleding is gemaakt van polyamide of polyester, met wat elastaan en nylon voor de rekbaarheid. Deze materialen geven eigenlijk gegarandeerd microplastics af en zijn (omdat het een mix is) ontzettend slecht te recyclen, aldus Milieu Centraal.

Econyl zwemkleding

Desondanks komen er steeds meer merken die hun best doen om duurzamere zwemkleding te produceren. Bijvoorbeeld van gerecycled polyester of van Econyl. Deze laatste stof wordt gemaakt van gebruikte nylon visnetten en tapijten (ja ja!) en kan oneindig worden geregenereerd (hergebruikt voor hetzelfde doel). En dat is nóg beter dan recyclen want als je iets recyclet, wordt de kwaliteit minder. Dat is bij Econyl dus niet het geval.

Daarbij is Econyl waterbestendig, isolerend en lichtgewicht waardoor het een ideale stof is voor badkleding. Veel van de duurzame merken in onze lijst maken al gebruik van deze superstof. Zie je het ergens op een kledinglabel staan (check die labels mensen!) dan weet je dus dat je goed zit.

Een leefbaar loon voor de maker

Verder is het uiteraard ook bij zwemkleding een must dat deze onder eerlijke omstandigheden is gemaakt. Krijgt jouw maker een leefbaar loon? Er is al gecertificeerd fairtrade badkleding te koop, maar je kunt ook kijken waar de productie plaatsvindt. Twijfel je? Vraag dan je favo merk via Instagram eens wie jouw zwembroek in elkaar heeft gezet en onder welke omstandigheden. Of kijk op Good on You wat over het merk bekend is.

Duurzame zwembroeken

Hoewel de dames meer opties hebben, kan je óók als man al kiezen voor een verantwoorde zwembroek. Of je nu warm loopt voor Italiaanse flair, tropische prints of juist gaat voor de pro-look van het wedstrijdbad, er is een duurzame optie.

A-dam swimwear uit de hoofdstad

Je kent A-dam misschien wel van de boxershorts en sokken met leuke illustraties. Dit Amsterdamse merk maakt ook duurzame zwembroeken. En of je nu met raketijsjes of bananen wilt rondlopen: met de printjes val je gegarandeerd op!

Brava fabrics: Spaanse sustainable zwembroeken

Het Spaanse Brava Fabrics maakt duurzame zwembroeken met toffe prints. Ook werkt Brava graag samen met andere merken. In 2023 kun je bijvoorbeeld shinen in een onderbroek van Playmobil (nostalgie!), Jurrassic park of – onze persoonlijke favoriet – een zwembroek met Where is Wally. Laat je vrienden maar zoeken!

©BravaFabrics Playmobil collectie

En ook nog:

  • Bij Adidas maken ze al een aantal jaar kleding en schoenen van plastic dat uit de oceaan is gevist*. Ze hebben een groeiende collectie sportieve zwembroeken waarbij je kan selecteren op verantwoorde opties. 
  • Patagonia, het duurzaame outdoormerk heeft ook (fair trade) board shorts. Maar let op, want Patagonia is niet altijd transparant over waar de kleding gemaakt wordt.
  • Dedicated, zwemshorts van 100% gerecycled polyester
  • Mr Bowmont is een nieuw Nederlands badkledingmerk en gebruikt gerecyclede materialen voor de zwembroeken. Productie vindt plaats in China, naar eigen zeggen onder eerlijke omstandigheden.
  • Arctic Seas is een eco-conscious zwemkledingmerk uit Antwerpen. Oprichter Franky Claeys gelooft dat stijl en duurzaamheid prima samen kunnen gaan. De producten van Arctic Sea hebben een luxe uitstraling en zijn gemaakt van duurzame materialen zoals Econyl en SEAQUAL (gemaakt van gerecyclede visnetten).

* De Keuringsdienst van waarde deed onlangs onderzoek naar 'oceaanplastic'. Er zijn geen regels dat producten van gerecycled plastic uit een bepaald percentage plastic uit de oceaan moet bestaan, om het 'oceaanplastic' te kunnen noemen. 

Duurzame badpakken en bikini's

Vrouwen kunnen helemaal makkelijk kiezen voor een eco-vriendelijke zwemoutfit. Er zijn steeds meer merken die in een reeks aan stijlen badkleding aanbieden gemaakt van Econyl garen of gerecycled plastic. Of je nu voor ingetogen Scandinavisch gaat of juist een uitgesproken statement wil maken.

JUNGL Amsterdam

Een leuk merk van eigen bodem! JUNGL wordt gerund door Natascha en Anouschka die hun passie voor duurzaamheid vertaalden naar een duurzame badmode collectie van Econyl. De zwemkleding wordt ontworpen in Amsterdam en gemaakt in Portugal. De kleuren kun je lekker mixen & matchen en om het helemaal af te maken zijn er ook scrunchies voor in je haar.

JUNGL's collectie is gemaakt van Econyl

TET. Responsible Swimwear

Nog zo’n duurzaam merk van eigen bodem is TET. Responsible swimwear. De oprichtsters van TET. maken hun kleding in Bali en China in gecontroleerde fabrieken. Extra fijn: de badkleding van TET. is size inclusive. Onlangs presenteerde TET. nog een duurzame collectie in samenwerking met influencer Vera Camilla, in maten van XXXXL tot XXS. Er zijn ook lange jurken en kimono’s beschikbaar, voor als je even niet in het water plonst.

Batoko

In een badpak van het Britse Batoko weet je zeker dat je opvalt. De niet-zo-subtiele prints worden ecologisch geprint en de badpakken zelf zijn gemaakt van gerecycled plastic. Dus, worden het de otters of toch de panterprint? Wij kunnen niet kiezen!

Batoko maakt opvallende badpakken

Halla Halla

Het Finse merk Halla Halla bevestigt nogmaals dat er veel moois wordt gemaakt in Scandinavië. Je kunt tops en broekjes mix & matchen, of kiezen voor een fijn badpak. Alle items zijn aan twee kanten draagbaar (2 outfits voor de prijs van 1!) en worden onder eerlijke omstandigheden gemaakt van gerecycled plastic.

Foto: Halla Halla

Averie

Nog zo’n merk dat óók voor de grotere (cup)maat geschikt is, is Averie (voorheen AAVA). De badpakken en bikini’s zijn elegant en zo ontworpen dat de grotere buste goede ondersteuning heeft, zónder toegevoegde cups. In Nederland koop je de zwemkleding van Averie bij duurzame webshop Sophie Stone.

Save the Wave

Dit Nederlandse surfkledingmerk maakt badpakken, bikini's en surfsuits van Econyl. Fijn is dat je losse tops en broekjes kunt kopen en zo dus je eigen perfecte bikini kunt samenstellen. De collectie is al vrij uitgebreid, ze bieden ook surfsuits, en de ontwerpen zijn redelijk sexy met veel hooggesneden broekjes. Neem snel een kijkje in de webshop.

Save the Wave biedt een uitgebreide collectie aan zwemkleding, van bikini's tot badpakken. Foto: Save the Wave

En ook nog:

  • LUZ Collections uit Frankrijk maakt zwemkleding met Econyl geproduceerd volgens de fair trade principes.
  • Woodlike Ocean, de sportieve bikini's en badpakken hebben mooie details die ze net dat beetje extra geven.
  • Patagonia, het duurzame outdoormerk heeft ook fair trade badpakken en bikini's. Onlangs werd bekend dat niet alle Patagonia-kleding eerlijk gemaakt wordt. Kijk dus wel even hoe transparant het merk over jouw item is.
  • Adidas, sportieve badpakken & bikini uit de Parley for the Oceans collectie.
  • LovJoi is een Duits swimwear merk met (voornamelijk) zwarte bikini’s en badpakken, die nét even anders zijn door de bijzondere uitsnede, bandjes of het materiaal. Een biobased bikinibroekje bijvoorbeeld, gemaakt van EVO; een bio-based type polyamide. Biobased is overigens niet hetzelfde als biodegradable. Bij dat laatste zal je badpak composteren in de natuur. Biobased betekent dat er (onder andere) natuurlijke materialen zijn gebruikt.
  • September Swimwear is hét merk voor de actieveling. Of je nu gaat zwemmen of eerst even wil surfen: dit duurzame merk heeft voor jou de beste outfit.
  • Oceanchild is nog zo’n fijn Duits merk en werkt ook met Econyl om een collectie minimalistische zwemkleding te maken die allesbehalve saai is. Het merk produceert alles in Duitsland en in gelimiteerde oplage. In de webshop kun je losse tops en broekjes kopen of kiezen voor een badpak.
  • Arctic Seas noemden we al even bij de herenzwemkleding, maar heeft ook opties voor bikini’s en badpakken.
  • En ook Dedicated heeft naast zwemkleding voor heren ook badpakken en bikini’s met leuke prints.

Oceanchild maakt al haar badkleding in Duitsland

Duurzame zwemkleding voor kinderen

In onze zoektocht naar planet friendly badkleding voor kinderen kwamen we helaas nog maar weinig mooie dingen tegen. Desondanks kunnen we je deze merken zeker aanraden. En vergeet natuurlijk niet om even naar tweedehands opties te speuren! Dat is voor kinderen vaak nog makkelijker dan voor jezelf.

Mini Rodini

Het Zweedse kinderkledingmerk Mini Rodini is al ruim tien jaar bezig met het maken van vrolijke, stijlvolle kinderkleding. Hun collectie omvat ook fijne UV-werende badkleding voor jongens en meisjes gemaakt van gerecycled polyester.

Je mini straalt in Mini Rodini

Frugi

Het Britse kinderkledingmerk Frugi maakt ook badkleding voor babies en kinderen tot 10 jaar. De vrolijkheid spat af van deze felgekleurde zwemoutfits met drukke prints. Handig, zo valt je kind goed op als jullie op een druk strand zijn. De kleding wordt gemaakt met 75% gerecycled polyester. Bestellen kan via de eigen webshop of bijvoorbeeld Zalando.

De vrolijke zwemkleding van Frugi is gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Foto: Frugi Organic

En ook nog:

  • Noma Swimwear, duurzame, UV-beschermende zwemkleding gemaakt van Econyl.
  • Ina Swim is een Australisch duurzaam zwemkledingmerk voor kinderen. Onder andere via Project Cece in Nederland te koop.
  • Matona maakt zwemkleding voor kids in hippe kleuren. Erg fijn zijn de zwembroeken en badpakken, maar onze favoriet zijn toch wel de zwemshirts met lange mouwen, voor extra bescherming tegen de zon.

Goed beschermd naar het strand

Ga je met je nieuwe duurzame zwembroek of bikini richting strand? Vergeet dan vooral niet goed te smeren. De zon is heerlijk, maar het is wel belangrijk je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling. In onze handige duurzame zonnebrandgids vind je zonnebrandcrèmes zonder microplastics en stoffen die slecht zijn voor het leven in zee.