Nederland heeft een prachtige kustlijn met mooie duingebieden en fijne stranden. Eerder schreven we al over de leukste duurzame strandhuisjes voor een vakantie aan zee, maar wist je dat we ook tal van duurzame strandtenten hebben in Nederland? Wij hebben onze favorieten op een rij gezet!

Deze strandpaviljoens hebben allemaal een Gouden Green Key certificering. Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland.

Het keurmerk laat zien dat deze strandpaviljoens ook buiten de menukaart om duurzame keuzes maken. Naast een menukaart met biologische (seizoens)producten, kiest een Green Key paviljoen dus ook voor duurzaamheid in de rest van de bedrijfsvoering.

Beachclub Birds – Kijkduin, Zuid-Holland 

Foto: Beachclub Birds

Wil je eens wat anders dan het drukke Scheveningen? Beachclub Birds is gelegen op het rustige strand van Kijkduin, vlakbij Den Haag.

De strandtent zet zich op allerlei manieren in voor een beter milieu. Beachclub Birds werkt zo veel mogelijk samen met lokale partners, gebruikt uitsluitend duurzame schoonmaakmiddelen en verkoopt water van Made Blue, een stichting die investeert in schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. 

Op de menukaart vind je lokale producten, zoals kroketten van de Haagse Croquetterij en biologisch brood van Lekker Brood Den Haag. De strandtent heeft een uitgebreide ontbijtkaart en ook voor een lekkere lunch of diner kun je bij Birds terecht. Beachclub Birds is iedere dag geopend van 09:00 tot 22:00

Strandpaviljoen Sjoerd – Ameland, Friesland

Foto: Strandpaviljoen Sjoerd

Strandpaviljoen Sjoerd werd in 2020 uitgeroepen tot meest duurzame strandpaviljoen van Nederland en kan dus zeker niet ontbreken in dit lijstje. Sjoerd ligt op een prachtige locatie, midden in de natuur op het strand van Nes in Ameland.

Juist om die natuur te behouden worden er bij het paviljoen tal van duurzame oplossingen toegepast. De stroom wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak en plastic wordt zo veel mogelijk vermeden. Daarnaast gebruikt het strandpaviljoen waar mogelijk lokale (seizoens)producten, zoals lamsvlees van Amelandse lammeren en vis uit de Noordzee.

Je kunt bij Sjoerd terecht voor lunch of diner. Op dinsdag en woensdag is Sjoerd geopend van 10:00 tot 18:00, de overige dagen is het strandpaviljoen geopend van 10:00 tot 22:00.

Strandpaviljoen Buiten – Scheveningen, Zuid-Holland

Foto: Strandpaviljoen Buiten

Strandpaviljoen Buiten is één van de vele strandtenten op het Noorderstrand van Scheveningen. De strandtent ligt aan het einde van het Zwarte pad op een rustig stuk strand, weg van de drukte. 

Duurzaamheid is al jaren belangrijk voor de strandtent. Op de menukaart vind je tal van duurzame producten, zoals biologisch vlees en brood en MSC-gecertificeerde vis. Ook het wijnassortiment is biologisch en alle koffie en thee op de kaart is biologisch én fairtrade.

Bij strandpaviljoen Buiten kun je terecht voor ontbijt, lunch en diner, maar ook voor een drankje met een (vegan) borrelplank. Buiten is 7 dagen per week geopend van 09:00 tot 00:00.

Pele Surf Shack – Hoek van Holland, Zuid-Holland

Foto: pele Surf Shack

Pele Surf Shack is de eerste en (tot nu toe) enige volledig vegan strandtent in Nederland. Van all day breakfast met pancakes tot de big kahuna burger - alles op de kaart is 100% plantaardig. Deze populaire beach hangout kreeg eind april dit jaar te maken met een brand die een groot deel van de tent verwoest. Met dank aan een crowdfunding kon de schade gelukkig snel worden hersteld en was Pele Surf Shack eind mei alweer open. Pele Surf Shack is elke dag geopend van 10:00 tot 22:00.

 

Pier 7 – Vlissingen, Zeeland

Foto: Pier 7

Pier 7 ligt onder de Boulevard van Vlissingen en opende in 2018 haar deuren. Een jaar na opening werd het strandpaviljoen al uitgeroepen tot meest duurzame strandtent van Nederland, en dat is niet zonder reden!

Vanaf dag één staat duurzaamheid centraal. Voor de bouw van het paviljoen is FSC-gecertificeerd hout gebruikt, daarnaast is het paviljoen volledig gasvrij én klant bij een groene stroomleverancier.

Het strandpaviljoen heeft een lunch- en dinerkaart met een ruim aanbod aan vegan gerechten, zoals vegan hamburgers of vegan 'lamskebab'. Pier 7 is dagelijks geopend van 10:00 tot 22:00.

Club Zand – Castricum, Noord-Holland

Foto: Club Zand

Club Zand is een strandpaviljoen met een echt 'surferssfeertje' en ligt op het strand van Castricum.

De strandtent maakt gebruikt van groene stroom en kookt volledig op inductie om gasverbruik te verminderen. Daarnaast doneert het paviljoen voor iedere verkochte fles water én online reservering een bedrag aan The Plastic Soup Foundation.

Club Zand gebruikt zo veel mogelijk fairtrade en biologische (streek)producten en op de menukaart vind je een grote selectie aan vegetarische en vegan gerechten. De beachclub is 7 dagen per week geopend van 09:30 tot 23:00. 

Meer duurzame strandtenten in Den Haag

Beach club Birds en Strandpaviljoen Buiten zijn niet de enige duurzame strandtenten op het Haagse strand. Vorig jaar besloten meerdere strandpaviljoens gezamenlijk dat het tijd werd om te verduurzamen.

Deze inzet werd beloond, maar liefst tien Haagse strandtenten behaalden het Green Key certificaat. De paviljoens werken nu samen aan afvalreductie, verantwoorde inkoop en duurzame energie. In totaal zijn er nu 18 strandpaviljoens met een Green Key Certificaat in Den Haag en Scheveningen.