Zin om wat te kijken op je vrije avond, maar heel Netflix al uitgekamd? Zet eens een TEDTalk aan. Met zo’n 3.900 gratis talks online, die allemaal maximaal 18 minuten duren, heb je flink wat bingewatch-materiaal met voldoende afwisseling. En na een avondje bankhangen hoef je je niet schuldig te voelen, want je leert tijdens het kijken sowieso wat nieuws.
In een TED Talk presenteert een succesvolle spreker aan de hand van mooie beelden een vernieuwend onderwerp of interessant idee over technologie, entertainment of design. Yes, de titel TED komt hiervandaan, niet van de oprichter, die heet namelijk Richard. De onderwerpen van de talks lopen ontzettend uiteen. Zo kan je je verdiepen in het beste kinderdagverblijf ooit of meer leren over hoe ons universum geluid maakt.
Natuurlijk is er ook een hele hoop gepubliceerd over hot topic duurzaamheid. Hoe baan je je alleen een weg door al deze talks om een perfecte kijklijst voor die vrije avond samen te stellen? Wij maakten een lijstje van de beste talks van duurzame vernieuwers.
5x inspirerende TED Talks
Hoe we onze uitstoot creatief kunnen gebruiken
De zwarte inkt, die we elke dag gebruiken om onze boodschappenlijstjes mee te schrijven en documenten mee te printen, ontstaat door fossiele brandstoffen zoals steenkoolteer en aardolie te stoken. Dat kan minder vervuilend, vond Anirudh Sharma de ontwikkelaar van Air-Ink. We verbruiken tenslotte al genoeg fossiele brandstoffen. Hij besloot om een manier te vinden waarmee de luchtvervuiling in drukke steden tot inkt kan worden omgezet. Air-Ink begon vanuit slaapkamers met de nodige mislukte experimenten, en zorgt nu dat vervuiling niet in onze longen belandt, maar wordt gebruikt voor de mooiste kunstwerken.
- Bekijk hier Ink made of air pollution (8:24) door Anirudh Sharma
Vervuiling van de straat, kunst op de straat. Foto van William Murphy via Unsplash
Brengt een donut ons een gezonde economie?
We krijgen het met de paplepel ingegoten: alles kan altijd beter, mooier en groter. Toch? Kate Raworth daagt dat idee uit, want onze planeet kan die eindeloze groei niet aan. En eigenlijk profiteren we helemaal niet zo veel als gedacht van een eeuwige groeiende economie. Ze stelt voor om onze focus op groei om te zetten in een focus op floreren. Om zo een balans te vinden waarin we aan de behoeften van iedereen voldoen, zonder onze planeet te overbelasten. In deze talk legt ze uit hoe de nieuwe ‘’Donut Economy’’ precies werkt.
- Bekijk hier A healthy economy should be designed to thrive, not grow (15:54) door Kate Raworth.
De economie van de toekomst heeft een donutvorm. Foto van Bret Hartman via Flickr.
Met deze huizen passen er 11 biljoen mensen in Frankrijk
Er zijn steeds meer mensen op onze planeet, en dus zijn er steeds meer huizen nodig. Maar nieuwbouw, zoals dat nu gebeurt, legt nog meer druk op de klimaatverandering waar we al mee te maken hebben. Volgens Vishaan Chakrabarti hoeft woningbouw geen probleem te zijn; het kan juist onderdeel worden van de oplossing voor de klimaatcrisis. Als we het maar slim aanpakken! In deze talk presenteert hij een alternatieve manier van wonen waar wij én de planeet van kunnen profiteren. En die manier kunnen we al vinden in onze oude binnensteden.
- Bekijk hier A vision of sustainable housing for all of humanity (10:21) door Vishaan Chakrabarti.
Niet te laag en niet te hoog, dat is efficiënt wonen. Foto van Mohit Singh via Unsplash
Met tuingereedschap aan de community werken
Maak kennis met Ron Finley, een tuinier uit LA, die plantje voor plantje zijn buurt verbetert. Ron ziet dat South Central LA lijdt onder het gebrek aan kansen en voorzieningen. Hierdoor hebben mensen moeite om gezonde keuzes te maken, en hebben kinderen geen goed toekomstvooruitzicht. Wat de buurt wel veel heeft, zijn leegstaande stukken land. Door deze om te toveren tot ware voedselbossen biedt Ron handvaten voor zijn community om op te krabbelen. Zijn passie voor tuinieren werkt aanstekelijk, ook voor de kijker.
- Bekijk hier A guerilla gardener in South Central LA (10:45) door Ron Finley
Ron transformeert zijn wijk van ‘’voedselwoestijn’’ tot gezamenlijke moestuin.
Biologie is de beste modeontwerper
Fossiele grondstoffen zijn niet voor altijd, ook niet in de kledingindustrie, waar ze nu nog volop in de verschillende stappen van productie worden gebruikt. Dus, stelt Natsai Audrey Chieza, moeten we gaan bedenken welke alternatieven er zijn voor materialen. En dit is onze kans om de kledingindustrie helemaal her in te richten, zodat deze minder vervuilend, uitputtend en giftig zal zijn in de toekomst. Voor inspiratie moeten we volgens Natsai Audrey kijken naar de biologie, want de natuur kan zelf de mooiste, duurzaamste kleding maken.
- Bekijk hier Fashion has a pollution problem – can biology fix it? (13:14) door Natsai Audrey Chieza.
Een hele productieketen wordt vervangen door één biologische stap. Foto door Bret Hartman via Flickr.
Ook goed om te kijken
9-jarige activiste spreekt wereldleiders toe
Leg de zakdoekjes maar klaar, want je houdt het niet droog tijdens de speech van Severn Cullis-Suzuki, die de politici bij de klimaattop in Rio met haar persoonlijke angsten tot de orde roept. Want als het zo veel moeite kost om klimaatproblemen op te lossen, stop dan met het veroorzaken ervan.
5 vragen over klimaatverandering
Met deze prachtige animaties krijg je in vogelvlucht antwoord op belangrijke basisvragen over ons klimaat. Handig om zelf je kennis op te frissen. Want wat is net-zero bijvoorbeeld? En hoe werkt het broeikaseffect ook alweer?
Een duurzaamheidsfeest voor het oog. Illustratie door Giant Ant, © 2020 Ted Conferences, LLC.
Duurzaam consumeren
Als consument met een hart voor duurzaamheid knappen we vaker dan we denken het vuile werk van de producent op. Hoe zit dat precies? En is dat eigenlijk erg? Piet Sprengers, manager duurzaamheidsstrategie en beleid bij ASN Bank, legt het uit in deze talk.