Een goede sneaker: wie heeft ‘m niet in zijn garderobe? Met een leuke gymp kun je vele kanten op: stoer, speels of zelfs netjes. Er gebeurt in duurzaam sneakerland gelukkig veel moois. Eigenlijk te veel om bij te benen. Daarom zetten we vijf duurzame sneakers voor je op een rijtje.

Als je op zoek gaat naar duurzame sneakers, lees je vaak over materiaalgebruik als vegan leer, natuurlijk rubber of een bamboevoering. Terwijl de arbeidsomstandigheden waarin je schoenen worden gemaakt ook ontzettend belangrijk zijn. Of hoe je met ze omgaat, want een duurzame sneaker is er ook een die lang meegaat. Gelukkig maken steeds meer merken toffe en vaak betaalbare sneakers waarbij rekening wordt gehouden met al deze duurzame aspecten. Dit zijn onze vijf favorieten.

SAYE: de viral sneakers uit de 80’s

We love this brand! Naast kleding maakt SAYE héle fijne sneakers die het schopten tot Time, Vogue en Glamour magazine. Het eerste model, de Modelo ’89, was meteen een hit en is nog steeds een bestseller. Hij past zowel mannen als vrouwen. SAYE gebruikt veel kurk, bioleer of rubber en je kunt zelfs kiezen voor cactus- of mangoleer of recyclede materialen.

De schoenen worden – in tegenstelling tot 90% van alle schoenen op de markt – niet in Azië gemaakt. SAYE produceert de sneakers in Portugal, waar weinig kans op mensenrechtenschendingen en uitbuiting is.

SAYE

Foto: SAYE

VEJA: Franse sneakers met een fijn verhaal

Iedere hippe Fransoos heeft een paar VEJA’s in de kast, en in Nederland zijn deze fijne sneakers ook niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De oprichters van VEJA brachten voor een anders modemerk drie dagen tussen de Chinese schoenmakers door en ontdekten dat de leefomstandigheden van de werknemers verschrikkelijk zijn. Ze besloten het anders te doen, en richtten VEJA op.

VEJA maakt eerlijke sneakers van duurzame materialen. Het merk hecht veel waarde aan transparantie en op de website kun je informatie vinden over de productieplekken en prijzen. Naast de inmiddels iconische ‘platte’ VEJA’s kun je tegenwoordig ook kiezen voor een hoger modelletje. Ook hebben ze vegan opties in het assortiment.

VEJA

Foto: VEJA

Flamingo’s Life: actievoeren met je voeten

Draag je de vette duurzame sneakers van Flamingo’s Life, dan plant je gelijk vijf bomen en help je bij het plasticvrij maken van de oceanen. Of zoals Flamingo’s Life zelf zegt: ‘You don’t just buy shoes, you are part of the ecological activism that the planet needs.’ Het Spaanse sneakermerk doneert namelijk maandelijks een deel van de omzet aan een goed doel dat zich inzet voor behoud van onze planeet. En Flamingo’s Life werkt samen met Waste Free Oceans.

De sneakers zelf worden gemaakt van gerecycled plastic, biologisch katoen en natuurrubber. Leer of andere dierlijke producten gebruiken ze niet, dus je sneakers zijn ook nog eens helemaal vegan!

Flamingo's Life

Foto: Flamingo's Life

Womsh

In 2014 is Womsh begonnen met het produceren van duurzaam schoeisel, en sindsdien is het merk niet meer gestopt. De stijlvolle Italiaanse sneakers worden ontworpen, geproduceerd en verpakt in Italië, met respect voor de planeet en al haar inwoners. Womsh is een acroniem van Word of Mouth Shoes. Door mond-tot-mondreclame bevordert het merk respect voor het milieu.

Womsh heeft de productieketen van grondstof tot eindproduct in kaart gebracht en weet goed waar grondstoffen vandaan komen. Er is geen code of conduct voor de werknemers in hun productieketen, maar in Italië is de kans op uitbuiting stukken kleiner dan in Aziatische landen.

Womsh

Foto: Womsh

Het ASN Duurzame Sneaker Overzicht

ASN Bank dook nog dieper in de wereld van duurzame sneakers en beoordeelden meer dan twintig bekende en minder bekende merken op drie criteria: mens, planeet en dier. Bekijk het ASN Duurzame Sneaker Overzicht en zie hoe jouw favoriete merk scoort!

Mensenrechten is één van de drie pijlers van het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank, met in het speciaal aandacht voor een leefbaar loon in de kleding- en textielindustrie. Via een Europees Burgerinitiatief willen we een leefbaar loon afdwingen voor alle miljoenen makers in de kledingindustrie. Zet ook je handtekening en help de makers!