Goed nieuws, één op de vijf Nederlanders heeft zich voorgenomen om in 2021 duurzamer te leven. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. En wij zeggen dan, het moment is nu. De huidige lockdown maakt dat we meer thuis zijn en laat dat nou de ideale plek zijn om je nieuwe, duurzamere leven te starten!

In dit artikel geven we je enkele concrete voorbeelden waarmee je met weinig moeite meteen een stuk groener bezig bent.

Je huis isoleren: warmer én goedkoper!

Of je nou een huur- of koopwoning hebt, een doorgewinterde klusser bent of twee linkerhanden bezit: we beloven dat je met deze tips meteen aan de slag kunt.

 • Isoleer je ramen met kozijnfolie en nee, je hoeft niet de glaszetter te laten aanrukken. Zeker als je enkelglas hebt verlies je veel warmte door je ramen. Dit kun je verminderen door deze te voorzien van kozijnfolie, dat kost ongeveer €2,70 per m2 raam. Kozijnfolie koop je online of bij de bouwmarkt en kun je makkelijk zelf aanbrengen. Tenminste, als je een föhn in huis hebt. Check op YouTube de vele voorbeeldvideo's. Overigens wordt kozijnfolie alleen aangeraden bij enkel of dubbelglas. Afhankelijk van hoeveel ramen je hebt ben je hier een uurtje tot een halve dag mee bezig.
 • Haal meer uit je radiator, door deze te voorzien van radiatorfolie. Bij bijna alle radiatoren gaat er veel warmte verloren via de buitenmuur waar deze aan hangt. Door radiatorfolie tegen de achterkant van de verwarming te plakken, weerkaats je de warmte weer terug de kamer in. En nee, hiervoor hoef je niet de radiator van de muur te halen. Je knipt de folie op maat en plakt het met tape aan de achterkant van je radiator. That's it! Je koopt radiatorfolie online of in de bouwmarkt. Afhankelijk van hoeveel radiatoren je hebt ben je hier een half uur tot een paar uur mee bezig.
 • Stop de tocht. Stiekem komt er onder de (voor)deur of via de brievenbus nog best wat koude lucht je huis binnen. Met een brievenbusborstel (€5-€10) of tochtborstel (€10-€20) kun je dit verminderen en die heb je echt zó aangebracht. Deze koop je online of bij de bouwmarkt en heb je in een half uur aangebracht.

Deze aanpassingen zullen niet meteen je energierekening drastisch omlaag brengen. Daarvoor zul je toch aan grotere isolatiemaatregelen moeten denken als vloer-, dak- of muurisolatie. Maar ze zijn zó gedaan en het helpt wel.

Een avondje (over)stappen

We maken het niet spannender dan het is, een avondje overstappen geeft niet dezelfde gezelligheid als je reguliere stapavond in de kroeg. Maar... het levert wél een grote bijdrage aan je groene voornemens. In één avond kun jij meer impact maken dan je denkt.

 • Ga groen bankieren. Groene stroom kennen we nu allemaal wel, maar groen bankieren is nog wat minder populair. Terwijl je met je bankrekening een groter verschil kunt maken dan je wellicht denkt. Kiest jouw bank bijvoorbeeld voor het financieren van een windmolenpark of investeert zij je geld in wapenhandel of de bio-industrie? Check de Eerlijke Bankwijzer en stap over naar een bank die groen doet met je geld. Overstappen kan met de speciale overstapservice waar alle Nederlanse banken mee werken. Wij van ASN Bank, raden je de overstap naar ASN Bank uiteraard van harte aan ;).
 • Verzeker je groen. Misschien wel nóg onbekender is de mogelijkheid om je ook groener te verzekeren. Van je reisverzekering tot je aansprakelijkheids- en inboedelverzekering. Ook in verzekeringsland heb je partijen die minder goed bezig zijn en zij die juist goed met je verzekeringspremie omgaan. Check hiervoor de Eerlijke Verzekeringswijzer. Een keer overstappen en je zit het hele jaar goed en groen.
 • Duurzame energie is een no brainer, ja toch niet dan? Als je zelf je energieleverancier kunt kiezen, zorg dan dat je kiest voor groene stroom en gas. Eind 2021 heeft de Consumentenbond opnieuw bekeken wie de groenste zijn in energieland, kijk hier voor hun overzicht. Vaak kun je via de website van je nieuwe leverancier de overstap snel regelen.

Vergroen je omgeving

Nu we ons allemaal in ons eigen huis op moeten houden, is het wel zo fijn als je directe omgeving een beetje groen is. Niet alleen omdat dat van de zomer de boel ook weer wat koeler houdt, maar ook omdat het de insecten, vogels en andere dieren een handje helpt. En ook nu kan je met weinig tijd al weer veel bereiken.

 • Regen sparen in je regenton. Een van de makkelijkste duurzame verbeteringen aan mijn tuin is dat ik een regenton (vanaf €40) heb geïnstalleerd. Afhankelijk van je regenpijp en eigen handigheid is dit in een klein uurtje gefixt. Zo heb ik het hele jaar gratis water voor mijn kamer- en tuinplanten. Zeker nu de zomers steeds droger worden en de piekbuien alleen maar toenemen helpt zo'n ton echt. Daarom zijn er ook steeds meer gemeenten die subsidie geven voor het installeren van een regenton omdat je hiermee de druk op het riool vermindert. Kijk hiervoor even op de site van jouw gemeente of zoek op de termen 'subsidie afkoppelen regenwater' + naam van je gemeente.
 • Tegels wippen voor je eigen geveltuin. Deze staat zeker op mijn wensenlijstje want ik vind het er altijd zo leuk uitzien als een huis een groene gevel heeft. En het is dus écht niet moeilijk. Kwestie van tegels verwijderen, zand weg scheppen, aarde toevoegen en de juiste (inheemse) planten neerzetten of bollen in de grond duwen. Klaar!
  De mannen van Groenemorgen hebben in 2020 bijna 1000 geveltuinen in Rotterdam aangelegd en maakten dit handige geveltuin-stappenplan voor je. En wil je weten wat de regels zijn voor een geveltuin in jouw gemeenten, check dan even ons eerdere artikel over het aanleggen van een geveltuin. Extra leuk is dat Nederlandse gemeenten dit jaar weer strijden om de titel tijdens het NK tegelwippen. Dus heb je tegels uit je tuin gehaald? Geef dan even op de website van het NK Tegelwippen door hoeveel!

Geveltuin in Rotterdam aangelegd tijdens de 1000 geveltuinen actie van Groenemorgen

Experimenteer met zélf maken

Tijdens de eerste lockdown sloeg het hele land massaal aan het bakken. Gebruik deze nieuwe lockdown om ook wat andere veelgebruikte producten zelf te maken. Scheelt geld, plastic verpakkingen en is meteen ook een leuke activiteit om met je (kleine) huisgenoten samen te doen.

 • Maak je eigen schoonmaakmiddel. Van afwasmiddel tot ontvetter en schuurmiddel: je maakt het heel makkelijk zelf met simpele ingrediënten als natuurzazijn, baking soda en Marseillezeep. Recepten vind je onder andere in Doe Het Zero.
 • Zelf deodorant maken. Iedereen gebruikt het en het is eigenlijk supersimpel zelf te maken met maar 3 of 4 ingrediënten. Jessie en Nicky, Nederlands zero waste goeroes, delen hier hun beproefde DIY-deodorant recept. De ingrediënten zijn online of gewoon in de supermarkt te koop en het kost je een kwartiertje.

DIY deodorant is in een kwartier te maken. Foto: Het Zero Waste Project/ Cindy van Rees

 • Composteer je eigen GFT-afval. Of je nou gewoon je GFT-afval goed wilt scheiden of je tuin en kamerplanten met de allerbeste compost wilt verwennen: een eigen composthoop is het antwoord. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf je GFT-afval kunt composteren.