‘Van schillenboer tot bankier’, kopte de Volkskrant toen ik in 2006 aan de slag ging bij ASN Bank. Feitelijk klopt dat: het beschrijft mijn loopbaan. Maar het laat vooral zien hoe duurzaamheid zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Waar we begonnen met het scheiden van papier, glas en schillen zijn we nu bezig met het vergroenen van de financiële sector.
Je wordt niet zomaar bankier na schillenboer te zijn geweest. Na mijn studie biologie zocht ik naar werk waarmee ik aan de slag kon voor een groene toekomst. Zo ging ik na het ophalen van afval werken bij een milieuorganisatie en milieuadviesbureau.
Met die ervaring op zak zocht ik naar impactvolle manieren om duurzaamheid te beïnvloeden. Wat bleek: geld speelt een grote rol. Money makes the world go round, luidt de uitdrukking, en dus ging ik in die sector aan de slag. Als midden dertiger startte ik in 1995 de Vereniging voor duurzame beleggers (VBDO) en verdiepte ik me in het wereldje van jaarverslagen en aandeelhoudersvergaderingen. Met mijn eerste aandelen op zak vertegenwoordigde ik duurzame beleggers op de aandeelhoudersvergaderingen van Shell, Philips en Ahold.
Toen stond ik opeens in het hol van de leeuw over duurzaamheid te praten. Dat was duidelijk even wennen voor de grote bedrijven. Greenpeace-activisten hadden ze al eens voorbij zien komen, maar nu stonden daar échte beleggers voor hun neus. Geen activisten, maar investeerders met kritische vragen over klimaat en mensenrechten. Maar ja, alles klopte: ik had een pak met stropdas én het recht om namens een groep aandeelhouders vragen te stellen. Dus liet ik me niet wegsturen. Mijn aanpak om het systeem van binnenuit te veranderen leverde me overigens ook argwanende blikken van de activisten op. Beide kanten vonden me maar een vreemde eend in de bijt.
“Druk van buitenaf leidt bij bedrijven tot verandering. Dat werkt alleen als er ook mensen van binnenuit aan die verandering werken.”
Duurzaamheidsexpert ASN Bank
Druk van buitenaf leidt bij bedrijven tot verandering. Dat werkt alleen als er ook mensen van binnenuit aan die verandering willen werken. Al is dat dus makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik geloof in deze aanpak, van binnenuit duurzame veranderingen realiseren. Ik klim op de tanker en stuur het roer bij. Omdat ik met eigen ogen heb gezien hoe groot de rol van geld is als je iets wilt veranderen, was ik blij dat ik bij ASN Bank aan de slag kon.
En wat blijkt: de aanhouder wint. Steeds meer mensen snappen de noodzaak en positieve impact van duurzaam bankieren. En dat is best snel gegaan. Heel onbescheiden durf ik te zeggen dat ASN Bank daar als aanjager een belangrijke rol in heeft gespeeld. Ik volg mijn eigen aanpak, met ASN Bank als aanjager en voorbeeld, dat een groot complex systeem als dat van de bankenwereld echt kan verduurzamen.
“Elke grote verandering heeft voorlopers en volgers nodig. Zonder voorlopers geen visie en start, zonder volgers geen impact en succes.”
Duurzaamheidsexpert ASN Bank
Elke grote verandering heeft voorlopers en volgers nodig. Waarbij de een niet belangrijker is dan de ander. Zonder voorlopers geen visie en start, zonder volgers geen impact en succes. Terugkijkend ben ik blij dat ik me nooit door kritiek of schampere opmerkingen uit het veld heb laten slaan. En dat ik niet met wrok terugkijk naar de tegenstanders van toen of met leedvermaak het gelijk van nu claim. Tevreden over wat er bereikt is? Zeker! Ongeduldig? Altijd, want het gaat de goede kant op maar nog veel te langzaam.
Gelukkig zijn er veel mensen die zien dat duurzaam bankieren de toekomst is. Ik blijf intussen gewoon doorgaan om het systeem van binnenuit te veranderen. Want als het lukt om die verandering voor elkaar te krijgen, maak je échte impact. En er is nog genoeg te bereiken.