Dagelijks kopen duizenden mensen koffie op het treinstation. Veel worden in herbruikbare koffiebekers geschonken. Op veel kantoren kun je je koffie vaak alleen in een plastic of kartonnen koffiebeker krijgen. Met hybride werken of studeren kun je thuis lekker je eigen favoriete mok pakken, maar hoe doe je dat onderweg? Een mooi moment om over te stappen op een duurzame, herbruikbare koffiebeker to go.

Waarom een duurzame koffiebeker to go?

Wist je dat er jaarlijks zo’n 30 miljoen kopjes koffie op NS-treinstations worden verkocht? Steeds meer van deze koffies worden in herbruikbare koffiebekers geschonken, maar het is nog altijd een fractie van het totaal. Veel koffiebekers belanden na één keer gebruiken bij het afval. Een duurzame en herbruikbare koffiebeker is een goede oplossing. Bij sommige koffieverkooppunten krijg je zelfs korting wanneer je je eigen koffiebeker meeneemt.

Welke duurzame koffiebeker kies ik?

Er zijn veel koffiebekers te koop, maar welke koffiebeker to go is óók duurzaam én bijna plasticvrij? Met deze vier opties zit je goed.

1. Retulp – Thermosbeker van gerecycled staal

Een compacte thermosfles of een lekker grote koffiebeker: de RVS Tumbler van het Nederlandse Retulp zit er met 300 ml precies tussenin. De Tumbler koffiebeker van Retulp is gemaakt van deels gerecycled roestvrijstaal en heeft alleen een klein beetje plastic in de dop. Doordat de fles dubbelwandig is blijft je koffie of thee lekker lang warm. Ideaal voor een lange treinrit of tijdens een lange wandeling.

Ook fijn: de beker is volledig lekvrij én komt standaard met een handig theefilter. Bovendien zorg je er met de aanschaf van een Retulp thermosbeker voor dat mensen elders ter wereld schoon drinkwater krijgen. Voor elke verkochte fles doneert Retulp namelijk 1.000 keer de inhoud van die fles aan schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Materiaal: Gerecycled roestvrijstaal
Vaatwasserbestendig: Ja, maar dop liever met de hand afwassen
Lekvrij: Ja
Thermos: Ja, houdt dranken tot 8 uur warm en tot 12 uur koud
Inhoud: 300 ml
Prijs: € 28,95

De Retulp Tumbler is onder andere te koop bij Miisha en Zo Zero en in verschillende kleuren.

De Retulp Tumbler

Foto: Retulp

2. Circular&Co - Circulaire koffiebeker

Bij Circular&Co geloven ze dat de toekomst circulair is. Dus brachten ze een herbruikbare koffiebeker op de markt die gemaakt is van… oude single-use koffiebekers! De beker is ook nog eens 100% lekdicht, heeft een handige drinkdop en ziet er supermooi uit. Wij zijn fan! 

Je Circular&Co koffiebeker zou zo’n 10 jaar mee moeten gaan, en anders kun je losse onderdelen kopen en deze vervangen. Is je beker echt afgeleefd? Dan neemt Circular&Co de beker weer in om te zorgen dat hij volledig gerecycled wordt. Krijg je ook nog eens een kortingscode voor terug.

Materiaal: gemaakt van gebruikte single-use koffiebekers
Vaatwasserbestendig: Ja
Lekvrij: Ja
Thermos: Ja, houdt je koffie 60 tot 90 minuten warm of koud
Inhoud: 227 of 340 ml
Prijs: € 17,75 - € 18,90

Te koop bij onder andere Bag Again en Ecomondo.

Circulaire koffiebeker

Foto: Circular&Co

3. Ecoffee Cup – Koffiebeker van bamboe

Van effen kanariegeel tot gebloemd of strak zwart met gouden lijnen. Wat je smaak ook is, Ecoffee Cup heeft een koffiebeker to go voor je. Naast hun omvangrijke vaste collectie, brengt Ecoffee Cup ook special editions op de markt, zoals deze prachtige koffiebekercollectie met botanische designs van William Morris. 

De Ecoffee Cup bekers zijn bijna volledig biobased. De beker zelf wordt gemaakt van bamboe en mais en een gepatenteerde hars van aloë en soja; de deksel en ‘grip’ van latexvrije siliconen. De beker is bovendien goed te recyclen. Daarvoor kun je hem kosteloos terugsturen naar Ecoffee Cup met het retourlabel op hun website.

Klein minpuntje van de Ecoffee Cup is dat hij niet 100% lekvrij is. Gelukkig is de drinkopening in de deksel wel goed af te sluiten, dus een sprintje naar de trein kom je zeker ongeschonden door.

Materiaal: Bamboe- en maisvezels met siliconen deksel en ‘grip’ (latex- en ftalatevrij)
Vaatwasserbestendig: Ja, bij gebruik ecostand
Lekvrij: Nee
Thermos: Nee
Inhoud: Van 180 ml tot 475 ml
Prijs: € 12,50 - € 15,75

Te koop bij onder andere Ecomondo.

Koffiebeker van bamboe

Foto: Ecoffee Cup

4. Weducer Cup  – Koffiebeker van koffiedik

Een koffiebeker voor de échte koffiefan: de Weducer Cup van het Berlijnse Kaffeeform. Deze stijlvolle beker giet je niet alleen vol met koffie, hij bestáát ook uit koffie. De beker wordt namelijk gemaakt met gerecycled koffiedik, gecombineerd met andere hernieuwbare plantaardige grondstoffen. De natuurlijke materialen houden je koffie ook lekker lang warm, én maken de beker superlicht. Een ideale metgezel voor onderweg dus. Wil je de beker lekvrij kunnen meenemen in je tas? Koop er dan de losse schroefdeksel bij.

Materiaal: Koffiedik en andere hernieuwbare grondstoffen, verhard met biopolymeren
Vaatwasserbestendig: Ja, bij gebruik ecostand
Lekvrij: Ja, met Weducer cap
Thermos: Nee
Inhoud: 300 ml
Prijs: € 15,90 (beker) en € 3,90 (deksel)

Te koop bij onder andere Bag Again.

Koffiebeker van koffiedik

Foto: Kaffeeform

5. BE O cup - Plantaardige koffiebeker

BE O cup is de eerste herbruikbare koffiebeker gemaakt van planten namelijk van gebruikte plantaardige oliën! De BE O cup bespaart CO₂ en is 100% recyclebaar in de huidige recyclestromen. Ontworpen en gemaakt in Nederland, geassembleerd op een sociale werkplaats in Nijmegen. De herbruikbare koffiebeker is gemakkelijk dag in dag uit te gebruiken: het gaat een leven lang mee. Zelfs als er iets kapot gaat, want door de losse onderdelen is de cup eenvoudig te repareren. Geniet met een extra goed gevoel van jouw koffie-on-the-go!

  • Materiaal: Gemaakt van gebruikte plantaardige olië en afval van de productie van deze oliën
  • Vaatwasserbestendig: Ja
  • Spill-proof: Ja
  • Inhoud: 340 ml
  • Prijs: € 19,95
koffiebeker BE O Lifestyle

Foto: Be O Lifestyle

Goede koffie voor bij je duurzame beker

Je fijne nieuwe koffiebeker drinkt natuurlijk pas echt lekker als er goede koffie of thee in zit. En dan hebben we niet alleen over smaak, want veel gerenommeerde koffiemerken nemen het niet zo nauw met duurzaamheid. Ze gebruiken bijvoorbeeld chemische bestrijdingsmiddelen of betalen boeren geen eerlijke prijs. 

ASN Bank zocht uit welke koffiemerken vooroplopen met hun duurzame missie en welke nog een stap te zetten hebben. 

Duurzame theebeker to go

Ben je meer van de thee? ASN Bank Wereldprijs winnaar Wilder Land maakt Nederlandse kruidenthee die de biodiversiteit herstelt. Lekker in je thermosbeker, en lekker voor de bij en andere insecten!

Meer herbruikbare artikelen

Naast koffiebekers zijn er nog veel meer wegwerpartikelen die je kan vervangen door een herbruikbare, duurzame variant. Zo maken we samen de afvalberg kleiner en de wereld mooier! Kies bijvoorbeeld voor een duurzame waterfles.