Sta jij het liefst uren in de pannen te roeren? Of ben je meer het type 'opwarmen en klaar'? Hoe je keuken er ook uit ziet: er zijn allerlei handige tips om jouw keuken te verduurzamen. Zo geef je jouw keuken een make-over met een groen tintje en heb je met wat aanpassingen een duurzame keuken!
Nieuwe keuken? Kies voor een duurzame keuken
Het duurzaamst en meest verantwoord is om de bestaande keuken te houden. Afgezien van wat energieslurpende inbouwapparaten. Als het tijd is voor een nieuwe keuken, kun je op de volgende zaken letten.
Tips voor een duurzame nieuwe keuken
- Maak gebruik van standaardmaten, zodat je minder bouwafval hebt én ruimte overhoudt in je portemonnee voor energiezuinige apparaten.
- Ga voor een slijtvast aanrechtblad dat ook tegen vocht kan. Een houten aanrechtblad kan supermooi zijn, maar bedenk of je dit ook op de juiste manier gebruikt. Wanneer er diepe krassen in het aanrechtblad zitten, kunnen hier bovendien bacteriën ophopen. Niet zo hygiënisch.
- Check Marktplaats! Het zal je verbazen hoeveel tweedehands keukens er op internet aangeboden worden. Van mensen die zelf gaan verbouwen en een andere smaak hebben of uit huizen die gesloopt worden. Bovendien zijn er genoeg leuke plekken voor tweedehands bouwmaterialen.
Elektrisch koken of op gas?
Een nieuwe keuken is een goed moment om te kijken naar jouw kookvoorziening. Aangezien we over een aantal jaar allemaal van het gas af moeten, is het slim om meteen te investeren in een inductieplaat. Extra voordeel: je krijgt het supermakkelijk schoon!
Let hierop bij het nemen van een inductiekookplaat
Een inductiekookplaat is de zuinigste optie in jouw keuken, maar voor het plaatsen van de plaat heb je wellicht wel een extra groep in je meterkast nodig. Ook je pannen zijn misschien nog niet geschikt voor inductie, maar daar weet de kringloop wel raad mee. Een inductieplaat verliest bijna geen warmte. Daardoor heb je twee liter water binnen vijf minuten aan de kook. Meer informatie over de kosten van een inductiekookplaat en de bijbehorende stappen vind je op Milieu Centraal. Hier vind je ook een handige tabel met de verschillen in gas- en stroomverbruik en de bijbehorende CO²-uitstoot per jaar per soort kookplaat.
Energiezuinige apparaten
Hoe gek het misschien ook voelt: die oude koelkast van 30 jaar oud kun je het beste naar de milieustraat brengen. Nieuwe apparaten zijn namelijk véél energiezuiniger. Volgens Milieu Centraal is er een groot verschil in zuinigheid: een A+-koelkast gebruikt twee (!) keer zoveel energie als een A+++ -koelkast. Ook bij je vaatwasser kan het verschil tussen A+ en A+++ oplopen tot 30%. Kijk ook eens welke apparaten je het meest gebruikt en investeer hierbij in een apparaat met een goed label.
Een heetwaterkraan: slim of verspilling?
Een heetwaterkraan die ervoor zorgt dat je direct kokend water kunt gebruiken. Het klinkt ideaal. Toch is een waterkoker in de praktijk vaak duurzamer.
Is een heetwaterkraan of waterkoker duurzamer?
Volgens Nudge is de energie voor een glas thee uit een Quooker gelijk uit die van een waterkoker, maar is de Quooker een stiekeme verspiller. Nadat je jouw kopje hebt gevuld, blijft het reservoir namelijk heet. Dit kan zo'n 17 euro aan extra stroomkosten (87 kWh) per jaar schelen! Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoevéél water je in je waterkoker kookt, want water opwarmen en vervolgens weer af laten koelen is natuurlijk niet super duurzaam.
Duurzamer koken
Natuurlijk kun je kijken naar de ingrediënten die je gebruikt tijdens het koken, en hier je milieu-impact mee verkleinen. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om duurzamer te koken:
Duurzame kooktips
- Zet je oven uit. Als je koekjes 20 minuten moeten bakken op 200 graden, kun je prima een paar minuten eerder vast de oven uitzetten. Dat bespaart enorm veel energie. Ook slim: al je ovengerelateerde kookkunsten achter elkaar plannen: ovenschotel eruit, verse koekjes erin!
- Kook water in de waterkoker en zet vervolgens je pan met dit kokende water op je kookplaat. Water opwarmen op je gasfornuis is minder duurzaam dan in de waterkoker. Als je op inductie kookt, maakt dit overigens niet veel uit. Zet ook hier je gas/kookplaat weer uit als de kooktijd nog niet helemaal verstreken is: het eten wordt vanzelf gaar.
- Doe de deksel op de pan. Hiermee bespaar je tijd én energie, want er gaat geen onnodige warmte verloren tijdens het koken.
Duurzame bewaartips
- Plaats eten dat minder lang houdbaar is vooraan in je (koel)kast. Hierdoor voorkom je voedselverspilling, en dat is natuurlijk wel zo duurzaam. Zet je kliekjes helemaal vooraan, zodat je wordt uitgedaagd om daar weer een gerecht van te maken!
- Plaats je koelkast niet in de felle zon of tegen de verwarming aan.
- Haal producten uit de vriezer de avond van tevoren alvast uit de vriezer, zodat het in de koelkast in plaats van in de magnetron kan ontdooien.
De rest van het huis duurzaam aanpakken?
- Kan het huis vanbinnen wel een likje verf gebruiken? Met deze duurzame verf en verfspullen verf je een tintje groener.
- De slaapkamer is een van de belangrijkste kamers in het huis. Zo maak je er ook een duurzame slaapkamer van.
- Duurzame kamers in het huis hebben natuurlijk ook een schoonmaakbeurt nodig. Met deze duurzame schoonmaakmiddelen maak je het huis schoner én groener.