
Je kent misschien wel een groen dak: een plat dak met beplanting erop. Een blauw dak lijkt daarop maar heeft een extra functie: het slaat regenwater op en voert het geleidelijk af. Dat zorgt voor minder wateroverlast en voor verkoeling in huis. Maar hoe werkt het precies en is het iets voor jou?
Hevige regenbuien en hittegolven zorgen voor steeds meer overlast in de stad. Straten lopen onder en op warme dagen blijft de hitte in de bebouwde omgeving hangen. Een blauw dak pakt die problemen tegelijkertijd aan. Maar wat is het precies en is een blauw dak iets voor jouw huis?
Waarom blauwe daken?
Onze openbare ruimte bestaat steeds meer uit beton en asfalt. Begroeiing door planten, bomen of gras is zeker in de steden helaas schaars waardoor regenwater direct in het riool verdwijnt. Door klimaatverandering valt er bovendien steeds vaker in korte tijd een enorme hoeveelheid regen. Hierdoor raakt het riool overbelast, lopen kelders en straten onderen kan vervuild water opborrelen.
En wist je dat al stenen een stad ook echt warmer maken? In onze steden blijft op een warme dag de hitte langer hangen, zowel in de straat als in huis. Vergroening kan dan echt verschil maken. Een normaal zwart dak kan in de zomer flink opwarmen, een blauw-groen dak kan tot wel 40 graden koeler blijven, zo bleek uit een pilot met blauw-groene daken in Amsterdam. Met een blauw dak kun je je huis dus koeler houden in de zomer en tegelijkertijd regenwater opvangen. Tijdens stortbuien wordt het riool minder zwaar belast en op hete dagen warmt zelfs de straat buiten minder snel op.
Hoe werkt een blauw dak?
Een blauw dak bestaat uit meerdere lagen. De onderste laag is waterdicht, zodat het water niet in het gebouw lekt. Daarboven komt een bufferlaag, waarin het water tijdelijk wordt opgeslagen, bijvoorbeeld in speciale bakken. Bij een standaard blauw dak wordt dit water langzaam afgevoerd naar het riool of de bodem.
De verschillende lagen van een blauw-groen dak. Foto: Resilio
Slimme blauwe daken gaan nog een stap verder. Deze systemen zijn uitgerust met sensoren die de wateropslag aanpassen aan het weer. Bij hevige regenval wordt het water precies op tijd geloosd via de regenpijp. Bij droogte wordt het water juist langer vastgehouden, wat zorgt voor extra verkoeling (door verdamping) of vochtig houden van de bodem voor de planten. En schoon water gebruiken om je wc mee door te spoelen? Dat hoeft niet, kan gewoon met regenwater dat je op een blauw dak op kunt vangen.
Blauwe daken worden vaak gecombineerd met een groen dak. Dat is niet alleen extra leuk om naar te kijken, de planten helpen ook om het eerste water op te nemen. Het groen maakt de omgeving aantrekkelijk voor insecten en andere kleine dieren, goed voor de biodiversiteit dus. Het groen werkt als een verkoelende laag waardoor het binnen in huis minder snel opwarmt in de zomer. Door de verdamping van het water wordt extra warmte afgevoerd.
Voor wie is een blauw dak geschikt?
‘Verblauwing’ van je dak is mogelijk als je een plat dak hebt, of een dak dat een klein beetje schuin loopt Belangrijk is vooral dat het dak stevig genoeg is, want wateropslag betekent extra gewicht, zéker als er ook nog begroeiing op komt. Daarom begint de aanleg altijd met een controle van de draagkracht van het dak. De installatie duurt als we verschillende aanbieders checken, een paar dagen tot een paar weken - afhankelijk van het type dak (blauw, groen-blauw, ‘gewoon’ of slim) en of je dakconstructie nog moet worden versterkt of niet.
Wat kost een blauw dak?
Hoeveel je kwijt bent aan een blauw dak hangen af van het type waar je voor kiest en de oppervlak van je dak. Gemiddeld moet je rekenen op €100 tot €150 per vierkante meter. Gebruik je airco dan hoeft die minder hard aan in de zomer, dat kan weer geld schelen. En gelukkig willen veel gemeenten de aanleg van blauwe daken stimuleren met subsidies. De voorwaarden en bedragen verschillen per gemeente, maar in sommige gevallen kunnen de vergoedingen zelfs oplopen tot 100%. Hier kun je opzoeken welke regeling jouw gemeente heeft.
Met een blauw dak maak je je huis klimaatbestendiger en een blauw-groen dak helpt bij het vergroten van de biodiversiteit in je omgeving. Daarom is het bij ASN Bank mogelijk om je blauwe dak mee te financieren in je hypotheek. Je leest hier meer over de voorwaarden en mogelijkheden.