Tiny houses blijven enorm populair. Omdat ze sneller te bouwen zijn dan een normaal huis of omdat mensen graag minimalistisch willen leven. De beweging is enkele jaren geleden overgewaaid uit Amerika en inmiddels steeds populairder geworden in Nederland.

Dat de kleine huisjes zo populair zijn is mede te verklaren door de stijgende huizenprijzen in ons land. Ook de invloed van Marie Kondo die ons massaal afscheid laat nemen van overbodige spullen, is hier te merken. Een andere veelgehoorde reden is dat het mensen een gevoel van vrijheid geeft en dat ze verwachten zo meer tijd buiten door te brengen.

Je kunt in Nederland al een tiny house huren om vakantie in te vieren of rondneuzen op de Funda voor tiny houses: Tiny Findy. Voor uitgebreide informatie over de tiny house beweging in Nederland kun je terecht bij Tiny House Nederland of volg dé tiny house ambassadeur van Nederland: Marjolein Jonker.

Het tiny house van Marjolein Jonker in Alkmaar. Foto: Marjolein Jonker

Tiny houses huren in Oost-Groningen

Woonstichting Groninger Huis gaat 29 tiny houses verhuren in Appingedam, Hoogezand, Midwolda en Wagenborgen. De huisjes in Wagenborgen staan midden in de natuur en zijn allemaal verschillend. Er staat een Easy Home van 21,5m2, een Woody Popp van 28m2 en een Wikkelhouse van 40m2. In de overige dorpen zal de stichting alleen de Woody Popp huisjes gaan verhuren. Deze kun je al huren vanaf 432 euro per maand.

De tiny houses in Wagenborgen. Foto: Groninger Huis

Tiny houses in Zaltbommel

Altijd al in het groen en naast het water willen wonen? De gemeente Zaltbommel maakt plannen voor 15 tiny houses aan de Gamerschedijk naast de Waal. Hoewel er op de website van de gemeente nog niet veel over te vinden is, berichten verschillende lokale media over het project.

Het zal gaan om een mix van koop- en huurhuisjes met een maximale grootte van 40m2. “Deze huizen zijn bedoeld voor mensen die teveel verdienen om een sociale huurwoning te krijgen en te weinig om een woning te kopen”, aldus wethouder Gijs Van Leeuwen. 

Tiny houses in Culemborg

In Culemborg wordt er ook gewerkt aan de realisatie van twee hofjes met tiny houses: Het Kwintet en Het Hella Haassehof, beiden in de Ecowijk Lanxmeer. In het Kwintet worden nu druk gewerkt aan de bouw van 5 tiny houses en in Het Hella Haassehof zijn er in de zomer van 2021 acht huisjes gerealiseerd. 

De hofjes zijn het initiatief van twee verschillende bewonersverenigingen, kijk hier voor meer informatie.

De Tiny Houses in het Hella Haassehof in Culemborg. Foto: Architect Filip Mens

Tiny houses in Beilen

In het Drentse Beilen, net onder Assen, heeft de gemeente het Lievingerveld aangewezen als locatie voor nieuwe woningbouw. Op deze mooie, groene locatie kunnen mensen een kavel kopen en zélf hun droomhuis (laten) bouwen.

De tiny houses van Mill Home op het Lievingerveld. Foto: Mill Home.

Inmiddels staan er al 4 tiny houses van Mill Home en worden er later nog 5 bij geplaatst. De Mill Home huisjes op het Lievingerveld zijn dankzij de aparte vide vrij ruim met 48m2. Op dit moment zijn alle huisjes bezet.

Tiny houses in Barneveld?

Ook in Barneveld is de gemeente nu aan het verkennen hoe en waar ze ruimte kunnen maken voor tiny houses. Wil je daarvan op de hoogte blijven, houd dan de speciale webpagina van de gemeente in de gaten.