Heb je een buitenruimte bij je huis en zou je daar wat (meer) leven in willen brengen? Met deze 6 tips voor een duurzame (balkon)tuin kan je meteen aan de slag. En het mooie is, je hoeft er bijna niets extra’s voor te doen. Behalve ervan genieten natuurlijk!

Een duurzame tuin zorgt voor meer biodiversiteit, minder hitte op warme dagen, minder CO²-uitstoot en een betere luchtkwaliteit. En ook niet onbelangrijk: het levert je een groot geluksgevoel op. Reden genoeg dus om aan de slag te gaan met je eigen duurzame tuin, óók op je balkon of in je tiny geveltuin. De vogels en vlinders zullen je dankbaar zijn. Maar hoe doe je dat, je tuin verduurzamen? Dit zijn de zes belangrijkste tips. 

Kies voor duurzame en inheemse planten

Zodra de temperatuur stijgt, trekken we er massaal op uit om nieuwe bloemen en planten te kopen voor onze tuin. Maar waar moet je op letten als je je tuin duurzaam wil maken of houden? Het belangrijkste: kies voor meerjarige planten. Die gaan, de naam zegt het al, langer mee dan eenjarige planten en je kunt er prima mee variëren zodat er telkens andere planten in bloei staan.

Let wel goed op de standplaats en bodem die je nieuwe planten nodig hebben. Willen ze het goed doen, dan hebben ze wel de juiste omstandigheden nodig. En ga als het even kan ook voor inheemse planten als duifkruid, die geven de biodiversiteit een hoognodige boost.

Bij Sprinklr kun je online biologische planten voor binnen en buiten kopen. En helemaal makkelijk, ze hebben al pakketten planten samengesteld waar je in één keer een vlindertuin, kruidentuin of een mini-bosje mee kunt aanleggen.

Gebruik duurzame potgrond

Planten hebben op hun nieuwe stek vaak verse grond nodig. Potgrond bestaat voor zo’n 80 à 90% uit veengrond en dat is niet best. De afgraving van veen brengt twee problemen met zich mee:

  • bij de afgraving komt CO² vrij
  • en in onontgonnen veengebieden leven bijzondere dieren en planten, die hierdoor hun natuurlijke habitat verliezen.

Een duurzamer alternatief is potgrond op basis van kokosgruis of potgrond afkomstig uit speciale ‘productievelden’. Deze potgrond herken je in de winkel aan het RHP-keurmerk (Regeling Handelspotgronden), Bio-Kultura is bijvoorbeeld een merk dat biologische tuinaarde en potgrond verkoopt. Kleine moeite, groots verschil.

Laat bladeren met rust

Veel mensen zijn dol op een overzichtelijke, aangeharkte tuin. Bladeren verdwijnen vaak meteen in de gft-bak. Dat zorgt misschien voor een opgeruimd gevoel, maar de natuur help je er niet mee. Het is veel beter als de bladerrestanten op de aarde blijven liggen, dan voorzien ze je tuin op natuurlijk wijze van bemesting. Door minder in de tuin te schoffelen zorg je dus gemakkelijk voor een duurzamere tuin. Houd jij weer tijd over voor de andere duurzametuintips.

Zorg voor vlinder- en bijvriendelijke planten

Tuinen leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Momenteel staat 70% van de vlindersoorten op de lijst van bedreigde diersoorten. Ook bijen hebben het moeilijk. Je kunt deze beestjes een handje helpen door vlinder- of bijvriendelijke planten als herfstaster, ezelsoor of vlinderstruik te planten. En plaats een insecten- of bijenhotel, zodat de beestje ook ‘s winters een plekje in je tuin hebben. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat deze dieren niet uitsterven.

Gebruik duurzame bestrijdingsmiddelen

Hoe nuttig die kleine beestjes ook zijn, het is natuurlijk zonde als ze aan je zelfgekweekte groenten komen. Er zijn talloze bestrijdingsmiddelen op de markt, maar die zijn per se goed voor het milieu. Gelukkig zijn er ook natuurlijke middelen die je kunt gebruiken. Zo schijnt een mengsel van brandnetels te helpen tegen luizen en kun je slakken lokken met bier. Mooie Moestuin heeft een aantal bestrijdingstips op een rijtje gezet die goed van pas komen in een duurzame tuin.

Weet wat je moet doen tijdens extreem weer

Extreme droogte in je tuin door de hitte of juist enorme regenbuien: we zullen ze steeds vaker mee gaan maken. Om er dan maar vrolijk op los te sproeien is niet zo'n duurzaam idee. En ook het laten ontstaan van grote plassen regenwater is niet slim. Wat doe je wel? Investeer in de bodem, wip die tegels eruit en start met mulchen bij droogte in je tuin. En zorg voor een regenton, een regenwaterschutting of een sedum dak om je tuin regenbestendig te maken. Sla je zelf regenwater op (daar is subsidie voor!) dan heb je meteen water bij de hand als het zonnig en warm wordt.