

In de supermarkt zwoeg je je door een woud van chocolademunten, Sinterklaaspoppetjes, strooigoed, pepernoten, chocoladeletters en amandelstaven. Er wordt gesnoept en gesnaaid en dat is ook weleens oké - het is immers koud en donker - maar hoe doe je dat eigenlijk een beetje verantwoord?
Er zijn maar een paar fabrikanten die de markt domineren als het gaat om het snoepgoed van de goedheiligman, en die zijn zeker niet allemaal biologisch of Fairtrade. Wij zetten de beste opties voor je op een rij.
Deze chocoladeletters wil je in je schoen
De meeste chocoladeletters hebben inmiddels het UTZ-keurmerk, dat door Milieu Centraal wordt bestempeld als top-keurmerk. Wanneer zelfs de goedkoopste letters dit keurmerk hebben kan je daar natuurlijk vraagtekens bij zetten. Wil je er nog een schepje bovenop doen? Kies dan voor biologisch en/of Fairtrade.
Als het gaat om chocoladeletters kom je al snel uit bij Tony's Chocolonely, Chocolatemakers, Your Organic Nature en Happy Chocolate. De chocolade van Happy Chocolate en Your Organic Nature (vegan!) koop je in alle Ekoplazawinkels. En ook bij Holland & Barrett worden biologische en Fairtrade chocoladeletters verkocht.
Via Chocstar maak je je eigen gepersonaliseerde chocoladeletter met Fairtrade chocolade, en de resultaten mogen er zijn. De combinaties zijn een tikkie anders en volgens ons zeker geslaagd. De Berry Dark & Droppy Disco zijn onze favoriet! Ook Chocolatemakers heeft bijzondere chocolade te koop: een speciale Sinterklaas-reep met speculaaskruiden, van cacaobonen die met een zeilboot naar Nederland zijn vervoerd!

Kruidnoten, pepernoten & strooigoed
Het is een iets grotere uitdaging om biologisch of Fairtrade strooigoed te krijgen. Zo is er bij Albert Heijn één soort biologische kruidnoten te koop en heb je ook bij Ekoplaza maar één optie. Eet je liever geen palmolie, dan blijven alleen die van de Ekoplaza over. Biologische en/of Fairtrade chocolade kruidnoten zijn nóg lastiger te vinden. Maar ook die zijn verkrijgbaar, opnieuw bij de Ekoplaza. En anders zijn kruidnoten heel makkelijk zelf te maken, ook in vegan variant!
Warme choco
Bij Sinterklaas hoort wat ons betreft niet alleen snoepgoed, maar ook warme chocolademelk. We drinken dan graag die van Tony's Chocolonely, maar meer merken hebben een biologische en/of eerlijke chocolademelk. Zo is de chocolademelk van de Plus helemaal Fairtrade en ook bij de Ekoplaza kun je weer terecht. Niet alleen voor een pak chocolademelk, maar ook voor chocoladeblokjes die je zelf oplost in warme melk.
En daarnaast zijn er natuurlijk meerdere vegan chocolademelken op de markt, gemaakt van soja of haver. Wij vinden zelf deze vegan chocolademelk het lekkerst. Beter voor het milieu én diervriendelijk.
Er wordt minder verspild dan je denkt
Op de redactie dachten we dat er vast kilo's kruidnoten de prullenbak in gaan ieder jaar. Maar na een rondje langs de velden blijkt dat het allemaal wel meevalt. Zo houdt Van Delft haar pepernotenwinkels nog een tijdje open na 5 december om zo van de laatste voorraad af te komen en worden de kruidnoten het hele jaar door in het buitenland verkocht.
Albert Heijn geeft aan dat het haar doelstelling is om niks over te houden, en dat alles wat overblijft de welbekende 35%-kortingsticker krijgt. Je weet dus wat je te doen staat op 6 december! Daarnaast was er vorig jaar een experiment met gebroken chocoladeletters bij twee vestigingen van de Albert Heijn in Amsterdam. In plaats van weggooien werden de chocolade brokken in zakjes gevuld en in de winkels verkocht.

Beeld: Albert Heijn Nieuws/Twitter
HEMA en Bolletje doneren hun overschotten aan de voedselbank. In het geval van Bolletje wordt er gedoneerd aan de voedselbank in Almelo, waar ook de fabriek staat.