Herken je dat? Dat je wel iets wil doen tegen onrecht, klimaatverandering of racisme, maar dat je niet precies weet wát? Dat het soms lijkt alsof je ‘lui’ bent als je niet aan een protestmars of actiedag meedoet, terwijl je tegelijkertijd al anxiety krijgt bij het idee van zo’n grote actie? Laat dit hét moment zijn om die gedachte voor eens en altijd uit je geheugen te wissen.
Want je stem laten horen kan op honderden verschillende manieren, die allemaal nuttig zijn. Dus houd je niet van confrontaties, media, grote groepen of… de kans op slecht weer? En wil je dingen graag heel laten? Laat je dan inspireren door deze andere manieren van actievoeren die misschien bij je passen. Met een beetje ‘vriendelijk activisme’ heb je wél de impact, maar blijf je wel dichtbij jezelf.
Teken een petitie
Of je nu in een vergaderzaal vol oude witte mannen zit of op social media langs een extremistische post scrollt, er zijn vast momenten waarop je denkt: ’Iemand zou hier iets aan moeten doen!’. Die iemand kan jij zijn, en daarvoor heb je niet veel meer nodig dan je telefoon. Zoek en onderteken petities die voor jou belangrijk zijn, of schrijf (geautomatiseerde) mails naar mensen in hoge posities. Denk aan campagnes op platforms als Avaaz, Petities.nl of Change.org, waar miljoenen handtekeningen vaak genoeg zijn om grote bedrijven en regeringen wakker te schudden.
Denk je dat zo’n petitie geen verschil maakt? Think again! Door een online handtekeningenactie van Oxfam Novib is Pensioenfonds Zorg en Welzijn (de op een na grootste van Nederland) voor 97% uit fossiele bedrijven gestapt. En een petitie van Terre des Hommes zorgde voor een Zorgplicht Kinderarbeid Wet, om bedrijven te verplichten kinderarbeid in hun productieketens aan te pakken. Daar draag jij dus met 1 minuut schermtijd aan bij. Lekker toch!
Een petitie tekenen kost je 1 minuut, en kan overal
Maak impact met je geld
Een petitie ondertekenen is gratis, dus makkelijk gedaan. Maar is je karmalevel nog niet helemaal op het punt waar je het wilt? Ga dan iets verder en maak verschil met je geld. Bijvoorbeeld door te doneren aan een goed doel. Dan kun je zélfs ‘meedoen’ met een demonstratie, zonder dat je je huis uit hoeft. Jouw donatie kan helpen bij de organisatiekosten, lobbyen of het aankopen van een natuurgebied. Money matters!
Elke euro die je uitgeeft, is een stem voor het soort wereld waarin je wilt leven. Kies dus voor producten die eerlijk zijn gemaakt of die goed zijn voor de wereld. Zo’n duurzamere keuze is vaak nog goedkoper ook. Dat betekent echt niet dat je je hele kledingkast moet verduurzamen (mag wel hè, just saying). Maar ga bijvoorbeeld eens voor onderweg-naar-slaafvrije chocola. Mooi meegenomen: het is dan écht niet erg dat je een hele reep naar binnen werkt, want hé, je steunt een eerlijke behandeling van cacaoboeren!
Ook door te kiezen voor een duurzame bank maak je verschil. Zo werkt je geld voor jou aan een betere wereld terwijl jij op de bank ligt met die reep chocola. Fijn toch?
Saving the planet, one bite at the time
Bemoei je ermee!
Doe je dit allemaal al láng en heb je zin om nog een stapje verder te gaan? Probeer eens om je overal (vriendelijk) tegenaan te bemoeien. Lokale politiek klinkt misschien saai, maar hier kun je vaak de grootste impact maken. Gemeenteraadsvergaderingen zijn open voor publiek en bieden de perfecte gelegenheid om je stem te laten horen over onderwerpen die jou raken. Of het nu gaat om het planten van meer bomen in je buurt of het rolstoeltoegankelijk maken van de horeca; je kunt echt een verschil maken. Dit kun je overigens ook perfect doen op verjaardagen, buurtbarbecues en andere plekken die even opgeschud moeten worden. Maar let wel op dat je niet irritant en drammend wordt, want dan zit je al snel in de irritatiezone.
Spreek je uit
In plaats daarvan kun je beter gewoon ‘een goed gesprek’ aangaan. En dat hoeft echt niet meteen te escaleren in een confrontatie met iemand die anders denkt dan jij. Verdiep je in onderwerpen waar je je hard voor wil maken, want met feiten kom je verder dan fake news. Of reageer eens als je het ergens niet mee eens bent (neehee Hans, het ís niet moeilijk om iemand met ‘hen’ aan te spreken), in plaats van dat je denkt dat het geen zin heeft. ‘If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor’, aldus Desmond Tutu.
Vaak staan mensen best wel open voor verandering, maar weten ze gewoon niet wat ze moeten doen. Op een feestje eens praten over genderneutraliteit in plaats van standaard gespreksonderwerpen kan anderen al inspireren en nieuwe inzichten geven. En grote kans dat jij op dat moment zegt wat héél veel mensen al denken, maar niet durven roepen. Er is trouwens genoeg hulp en inspiratie om zo’n gesprek te starten.
Dé activist bestaat niet
Activisme heeft de kracht om werelden te veranderen. Van de studentenprotesten in de jaren 60 tot de wereldwijde klimaatstakingen van vandaag: activisme is de motor achter sociale verandering. Maar laten we eerlijk zijn, het beeld wat hierbij de boventoon voert zijn spandoeken op straat en mensen die zich vastketenen aan een boom. Zelfs in de love-peace-and-happiness-community van wereldverbeteraars is er soms een strijd over wanneer je ‘activist’ bent. En dat is zonde. Want wat maakt het uit hóé iemand zich inzet voor een betere wereld? Het gaat erom dat iedereen iets kan doen. Hoe klein ook. Of, om in de wijze woorden van Alice Walker te spreken: ‘The most common way people give up their power is by thinking that they don’t have any’.
Doe je ding
Kortom: vriendelijk activisme is een manier om een positieve verandering teweeg te brengen zonder destructief te zijn of je anders voor te doen dan je bent. Of je nu petities tekent, ethisch consumeert, betrokken raakt bij de lokale politiek, doneert of gewoon een goed gesprek voert, je acties hebben impact. De wereld verbeteren hoeft niet altijd luid en radicaal te zijn. Lekkere gedachte toch?