Elke dag werken er mensen aan positieve verandering. Van wetgeving tot natuurherstel en technologische ontwikkelingen. In dit artikel houden we het beste duurzame nieuws van 2024 (tot nu toe!) bij. Voor een flinke dosis positiviteit!
September
Megabatterij Groningen gaat stroomnet helpen
In Delfzijl komt een megabatterij die de krapte op het stroomnet gaat verminderen. De batterij genaamd Leopard krijgt in 2026 een opslagcapaciteit van 200.000 thuisbatterijen (van 6 kWh).
Ozonlaag op koers voor volledig herstel
Het gat in de ozonlaag is zichzelf aan het herstellen. Dat voorspellen wetenschappers in een recent rapport van het World Meteorological Organization. Het gat werd zo’n 50 jaar geleden ontdekt en is sinds de invoering van een verbod op bepaalde gassen sterk verminderd.
Gouden Awards voor harten van goud
Zaterdag 21 september werden, de winnaars van de ASN Gouden Eekhoorn Awards bekend gemaakt. Tijdens een feestelijk show kregen zij elk een cheque van €1.000. Gefeliciteerd Arna, Koos, Ton, Ilse, Eva Keesje en Emma Mae met jullie ASN Gouden Eekhoorn Award! We zijn trots dat jullie (grote en kleine) mensen helpen en je buurt vergroenen.
Ilse, Eva Keesje en Emma Mae nemen hun ASN Gouden Eekhoorn Award in ontvangst.
We verspillen minder voedsel dan enkele jaren geleden
Volgens Eurostat, het Europese statistiekbureau, werd er in 2022 gemiddeld 129 kilogram voedsel per persoon verspild. Dat klinkt misschien veel, maar het is 20 procent minder dan twee jaar geleden. Een stap in de goede richting!
Bulkautomaat voor statiegeld geopend in Amsterdam
In een keer een vuilniszak met plastic flesjes of blikjes bij de statiegeldautomaat droppen. Dat kan bij recyclingwinkel Droppie in Amsterdam. Het is nog niet bekend of deze bulkautomaat in meer steden komt te staan.
'Bomenbevrijdingsleger' geeft bomen ademruimte in Mexico-stad
Een leger dat zich inzet voor het welzijn van bomen. In Mexico-stad hebben ze er één. Oprichter Arturo Hernandez plant en beschermt bomen in het stadsbos. ‘Als we niet eens voor de boom naast ons huis kunnen zorgen, hoe kunnen we dan het Amazonebos redden?’
Augustus
Groene parkeerplaatsen in opkomst
Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om groene parkeerplaatsen aan te leggen met tegels waar grassen en kruiden tussendoor kunnen groeien. Je vindt al groene parkeerplaatsen in bijvoorbeeld Amersfoort en Rotterdam. Op een groene parkeerplek is het koeler en wordt regenwater beter afgevoerd.
Duurzame kleding voor dokters
In de operatiekamers van het Ikazia Ziekenhuis dragen de zorghelden de nieuwe duurzame OK-pakken van kledingproducent Sarco. Deze pakken zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen. En het productieproces is zo ontworpen dat snijafval tot een minimum wordt beperkt.
De groenten van HAK worden biologisch
HAK gaat volledig over op biologische teelt. Tegen 2027 moeten alle groenten en peulvruchten die voor HAK in Nederland worden geteeld, biologisch zijn.
Warmtepompen stukken goedkoper
Warmtepompen worden snel honderden euro's goedkoper. Aangezien de apparaten niet langer verplicht zijn, moeten bedrijven hun best doen om ze nog te verkopen.
Vega-optie steeds populairder
De populariteit van vleesvervangers neemt na een daling weer toe, zowel in supermarkten als op bedrijfsborrels. Ongeveer een kwart van alle bitterballen die aan bedrijfscateraars worden geleverd, is al vegetarisch, blijkt uit een analyse van ProVeg Nederland.
Juli 2024
Aantal wilde tijgers neemt toe in Thailand
Dankzij beschermingsinspanningen van de afgelopen jaren is de populatie tijgers in Thailand is tussen 2007 en 2023 verdrievoudigd! Dit biedt hoop voor de regio, waar de meeste tijgerpopulaties zijn afgenomen of helemaal zijn verdwenen.
Nieuwe rotorzeil kan vrachtschepen tot 90% brandstof besparen
Flettnerschepen zijn niet nieuw. De grote cilinders (rotorzeilen) op het schip 'vangen' de wind en zet het om in een voorwaartse beweging. Een Amerikaanse start-up, CoFlow, heeft deze techniek doorontwikkeld. Zij beloven dat vrachtschepen met hun innovatie tot 90% brandstof kunnen besparen.
Spar en Picnic gaan minder vlees verkopen
Er wordt steeds minder vlees gekocht in de supermarkt. Supermarkt Spar en online supermarkt Picnic hebben dit ook gemerkt. Zij gaan zich inzetten om meer plantaardige producten te verkopen en hebben het doel van Wakker Dier omarmd. Dat houdt in dat vanaf 2025 het aandeel verkochte plantaardige eiwitten moet zijn gegroeid naar 50% en naar 60% in 2030.
Meer vakantiegangers reizen met een elektrische auto
Snellaadbedrijf Fastned ziet dat meer vakantiegangers elektrisch rijden deze zomer. In juli maakten 46% meer Nederlanders gebruik van hun laadstations ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze zomer worden daarom ook 3 nieuwe stations langs populaire vakantieroutes geopend.
EU-landen wekken meer stroom op uit zon en wind dan uit fossiele brandstoffen
Uit een rapport van Ember blijkt dat er in de eerste helft van het jaar meer energie is opgewekt uit wind en zon, dan uit fossiele brandstoffen. Hiermee steeg het aandeel groene energie dat in de Europese Unie is opgewekt naar 30%.
Snoepmaker Cloetta zet in op plantaardig voor CO2-vermindering
Snoepmaker Cloetta (o.a. Red Band, Veco, Sportlife) heeft de doelstelling om haar CO₂-uitstoot met 46% te verminderen in 2030. Naast een nieuwe energieneutrale productielocatie in Roosendaal, wordt flink ingezet op plantaardig. De switch naar plantaardige ingrediënten moet een CO₂-vermindering van 12% opleveren.
Juni 2024
Herintroductie bizon zorgt voor extra CO2-opvang
Uitgezette bizons in Roemenië zorgen voor extra CO2 opname, blijkt uit een nieuw rekenmodel.
Wetenschappers maken gezondere én duurzamere chocolade
Zwitserse wetenschappers hebben een recept ontwikkeld waarbij suiker wordt vervangen door plantresten.
Nieuwe statiegeldbak voor 'blikjesjagers'
Kunstenaars Atonius Janssen en Pablo Cantatore ontworpen de ‘statiegeldbak’. Een knalgele bak voor statiegeld blikjes die verzamelaars er via een laatje aan de onderkant uit kunnen halen. Statiegeld Nederland heeft de eerste 27 bakken in Amsterdam geplaatst.
Reizen naar Nederland, Duitsland en België zónder over te stappen
De Drielandentrein rijdt voor het eerst rechtstreeks vanuit Aken. De langverwachte verbinding tussen Duitsland, Nederland en België is al meermaals uitgesteld, meldt de NOS. Reizigers kunnen nu één keer per uur de Drielandentrein pakken.
WUR en G-Star maken eerste spijkerbroek van nederkatoen
Wageningen University & Research en kledingproducent G-Star hebben de eerste spijkerbroek van nederkatoen gemaakt. Dankzij hergebruik van (regen)water kan 95% minder water worden gebruikt.
Przewalskipaard na 200 jaar terug in Kazachstan
Na ruim 200 jaar is het wilde przewalskipaard terug in Kazachstan. Begin juni zijn er 7 paarden van de bedreigde soort vrijgelaten. Het przewalskipaard wordt gezien als de laatste wilde paardensoort.
Energieverbruik van Nederland was in 2023 17% lager dan in 2020
In 2023 was het totale energieverbruik van Nederland 17% lager dan in 2000. Dat meldt het CBS. Het aandeel fossiele brandstoffen zoals kolen, aardgas en olie daalde met 26%. Hernieuwbare energiebronnen zijn een grotere rol gaan spelen: het verbruik van hernieuwbare energie (zoals zonne- en windenergie) is in de periode 2000-2023 met meer dan 500 procent toegenomen.
Britse rockband Coldplay maakt LP's van rivierplastic
Gedumpt plastic uit de Rio Las Vacas rivier in Guatemala is omgevormd tot LP’s van Coldplay. De LP Moon Music bestaat voor 70% uit rivierplastic en 30% uit gerecyclede flessen. Samen met The ocean Cleanup zorgen ze ervoor dat het opgevangen plastic nooit meer in het mariene milieu terecht komt.
Supermarkt Jumbo vervangt gelatine voor plantaardig alternatief in gebak
Jumbo is de eerste supermarkt die alle gelatine in het vers gebakssassortiment heeft vervangen door een plantaardig alternatief. Ze verminderen hiermee naar eigen zeggen 13.000 kg gelatine per jaar. Jumbo zet op verschillende vlakken grote stappen in de eitwittransitie.
Europese natuurherstelwet gaat er tóch komen
Het was even spannend, maar de wet is er toch door! Met de Europese natuurherstelwet wil de Europese Commissie de natuurgebieden in Europa herstellen.
Mei 2024
Het was een natte maand maar ondanks de vele regen bleven we zonnig dankzij dit positieve nieuws.
Natuur wordt officiële Spotify artiest
Spotify en andere streamingplatforms hebben de natuur erkent als officiële artiest. Maar wat houdt dat in? Artiesten die bijvoorbeeld een opname van fluitende vogeltjes verwerken in hun muziek kunnen de natuur aanwijzen als co-schrijver. De opbrengsten die worden toegekend aan deze co-schrijver gaan naar natuur- en milieuorganisaties.
Australië gaat export van levende schapen verbieden
Australië wil de export van levende schapen per schip verbieden. Er is de afgelopen jaren veel kritiek geweest op de export van levende schapen over zee. Onder meer vanwege de hoge temperaturen. Vanaf 2019 werd er al een verbod ingesteld voor de zomermaanden. Het algehele verbod moet in 2028 ingaan.
Voetbalclub plaatst 11.000 zonnepanelen
Voetbalclub Manchester City gaat duurzame energie opwekken! De club wil zo'n 11.000 zonnepanelen plaatsen op verschillende gebouwen, waaronder het Academy Stadium. Met deze stap komt de ambitie van de voetbalclub om in 2030 helemaal CO2 uitstootvrij te zijn een stukje dichterbij.
Zonne-energie om staal te smelten
Zwitserse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om zonne-energie om te zetten in temperaturen tot 1050 graden Celsius. Voor de staal- en cementindustrie is dit hoopvol nieuws. Om cement en staal te produceren zijn enorm hoge tempraturen nodig die nu worden bereikt met de verbranding van fossiele brandstoffen.
Einde aan stierengevechten in Colombia
Het Colombiaanse parlement heeft ingestemd met een wetsvoorstel om stierenvechten te verbieden. De omstreden traditie werd de laatste jaren in steeds meer plaatsen uitgebannen. Nu wordt het nog in 20 gemeenten georganiseerd. Vanaf 2028 moet het helemaal afgelopen zijn met stierenvechten in Colombia.
April
Europese Unie investeert 3,5 miljard in oceanen
De EU heeft op de Our Ocean Conference beloofd dit jaar 3,5 miljard euro te investeren in de bescherming van de oceaan. Het is de grootste toezegging van de EU sinds de start van de conferentie tien jaar geleden.
Fiets populairder dan auto in Parijs
Van 3% in 2010 naar 11,2% nu. Het aandeel Parijzenaars dat de fiets pakt voor verplaatsingen in het centrum is flink gestegen. Slechts 4,3% pakt het liefst de auto. Dat blijkt uit een studie van Institut Paris Region, een bureau voor stadsplanning. Overigens zijn wandelen (53,3%) en openbaar vervoer (30%) gelukkig nóg populairder.
Stadsbussen in 2035 uitstootvrij
Het Europees Parlement stemde in met een wet die de CO2-emissies van stadsbussen en vrachtwagens flink moet beperken. Nu dragen ze voor 6 procent bij aan de totale CO2-uitstoot van Europa. Volgens ingewijden heeft de wet tot gevolg dat producenten zich meer moeten focussen op de ontwikkeling en verkoop van emissievrije modellen.
72% van Nederlandse stroom groen
Maar liefst 72% van alle opgewekte elektriciteit was hernieuwbaar. In april vorig jaar was dat nog 52%. En dat terwijl in april de zon flink minder scheen (168 uur) ten opzichte van normaal (196). Dat blijkt uit maandcijfers van energieopwek.nl.
Zwitserse oma's winnen klimaatzaak
Voor het eerst is door een Europese rechtbank vastgesteld dat de opwarming van de aarde kan leiden tot schending van de mensenrechten. Door de overwinning van deze groep oudere vrouwen moet Zwitserland een steviger klimaatbeleid voeren. Het is een vonnis dat ook in andere landen een grote impact zal hebben.
Maart
7 fabrikanten halen vlees en vis uit helft van hun recepten
Op verzoek van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier passen Conimex, Knorr, Jumbo, Plus, Fairtrade Original, Koh Tai en Patak’s binnenkort hun verpakkingen aan.
Zweeds bedrijf van start met hoogste van hout gemaakte windmolen: 150m
De Zweedse start-up Modvion heeft sinds kort zijn houten windturbine in gebruik genomen. De windturbine voorziet 400 woningen van stroom.
Griekenland bouwt oud vliegveld om tot enorm kunstpark
Griekenland bouwt een oud vliegveld om tot groots kustpark van 242 hectare met inheemse bomen & planten.
Seepje lanceert hervulbare flessen voor shampoo en douchegel
Seepje breidt het assortiment uit met hervulbare shampoo- en douchegel. De hervulbare shampoo, douchegel en handzeep van Seepje zijn onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn, Etos en via de website van Seepje zelf.
Nederlandse CO2-uitstoot in 2023 flink gedaald door meer groene stroom
Er gingen vorig jaar 6% minder broeikasgassen de lucht in dan in 2022. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. De totale uitstoot lag 34 procent lager dan in 1990.
Pakistan heeft mangrovebossen verdriedubbeld in afgelopen 30 jaar
Pakistan heeft de hoeveelheid mangrovebos in 30 jaar verdriedubbeld. Van 48.000 hectare in 1986 naar 144.000 hectaren in 2020.
Closing the loop redt 15 miljoen afgedankte telefoons van Afrikaanse vuilstort
Closing the Loop heeft voor Vodafone 1,5 miljoen afgedankte telefoons die bestemd waren voor de vuilstort in Ghana ingezameld en gerecycled. Samen willen ze komende tijd nog eens 1,2 miljoen afgedankte telefoons inzamelen.
7 supermarkten doen toezegging minder vlees en meer plantaardig te verkopen
Er zijn inmiddels 7 supermarkten die veel minder vlees en veel meer plantaardige producten willen verkopen. In maart deden Dirk, Aldi en Plus een toezegging aan actiegroep WakkerDier.
Februari
Albert Heijn verkoopt ananas zonder kroon en bespaart 30% op CO2-uitstoot
De overgebleven kronen worden herplant óf als compost gebruikt. Dat gebeurt op de plantage zelf, aan het begin van de keten. @albertheijn rekende uit dat deze invoering 130.000 kg CO2 per jaar moet gaan besparen.
Europees Parlement legt plasticexport aan banden
Het Europees Parlement stemt in met strengere regels voor de export van plastic afval naar landen buiten de EU. Het verschepen van plastic naar het overgrote merendeel van die landen moet binnen tweeënhalf jaar zelfs helemaal zijn afgelopen. Alleen als landen kunnen bewijzen dat ze het afval duurzaam kunnen verwerken of recyclen kan er een uitzondering worden gemaakt.
Warmtepompen bespaarden 100 miljoen kuub gas
Het groeiend aantal warmtepompen begint vruchten af te werpen. In de koude januarimaand leverden ze 30% meer groene warmte dan vorig jaar, goed voor een besparing van 100 miljoen kuub gas.
Onderzoek toont aan: hoe meer groen rond school, hoe gelukkiger kinderen
9 jaar lang volgden Spaanse onderzoekers honderden kinderen rond Barcelona. Die bleken zich gelukkiger te voelen als er veel groen was rond hun school. Kinderen die opgroeien met veel groen rond hun school, ervaren minder angst en zorgen dan kinderen die tussen het beton leven.
Nederlanders doen steeds langer met telefoon
We wachten steeds langer met het kopen van een nieuwe telefoon. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoekers Telecompaper en GfK. Waar ongeveer een derde van de Nederlanders in 2020 nog een smartphone van drie jaar of ouder had, is dat aandeel in de tweede helft van vorig jaar gegroeid naar 41 procent.
EU sluit akkoord voor verbetering luchtkwaliteit
Nu.nl meldt dat de Europese Unie een akkoord heeft gesloten over de aanpak van luchtvervuiling. De EU wil strengere regels voor lidstaten, zodat er in 2050 geen giftige stoffen meer in de lucht zitten. Door de deal worden de normen voor de uitstoot van vervuilende stoffen strenger, waardoor de luchtkwaliteit dichter bij de richtlijnen van gezondheidsorganisatie WHO komt. Het gaat dan om stoffen als stikstofdioxide, fijnstof, zwaveldioxide, lood en nikkel.
België erkent ecocide in strafrecht
Vanaf nu is ecocide opgenomen in de strafwet, net zoals misdaden tegen de mensheid en genocide. De ecocidewet maakt het mogelijk om ernstige, grootschalige en onomkeerbare misdrijven tegen de natuur te veroordelen en te bestraffen met 20 jaar cel en een boete van 1.6 miljoen euro.
Januari
Nederland produceert meeste zonne-energie per inwoner wereldwijd
In 2023 kwam er in Nederland 4,8 gigawatt aan vermogen uit zonne-energie bij. In totaal produceerden wij 24,4 gigawatt. Dat is zo'n 3,5 zonnepanelen per inwoner, het hoogste van de hele wereld. Wereldwijd was er een recordgroei. De doelen die landen hebben afgesproken op de klimaattop in Dubai zijn daardoor in zicht.
Europese productie sojabonen, veldbonen en linzen blijft stijgen
De afgelopen 10 jaar groeide het aandeel sojabonen in Europa gemiddeld zo’n 8,6 procent per jaar. Andere peulvruchten zoals kikkererwten groeiden met 5,1 procent. De voorspelling is dat het areaal sojabonen jaarlijks met twee procent zal gaan toenemen tot 2035.
Oostenrijkse stelt erfenis van 25 miljoen euro beschikbaar aan samenleving
De 31-jarige Marlene Engelhorn erfde flink wat geld als nazaat van de oprichter van het Duitse chemieconcern BASF. Zij stelt het grootste deel van haar erfenis beschikbaar voor de samenleving. Een speciale commissie beslist hoe dit geld verdeeld wordt. De commissie bestaat uit 50 mensen die samen een afspiegeling van de Oostenrijkse samenleving moeten zijn. Marlene gaat zich zelf niet bemoeien met de verdeling.
Uitgezette oesters tussen Zeeuwse windmolens op zee doen het goed
Oesters die ruim 3 jaar geleden werden uitgezet aan de voet van windmolens, doen het goed. Dit is onderdeel van De Rijke Noordzee, een samenwerkingsproject tussen milieuorganisaties Natuur & Milieu en Stichting de Noordzee. Zij zetten 2.400 oesters uit in 2020. Ruim 3 jaar later is 70 procent daarvan nog in leven. 88 procent daarvan is klaar om zich voort te planten. Met een startkapitaal én de expertise van ASN Bank werd dit programma gelanceerd.
Vertienvoudiging van registraties elektrische trucks in Nederland
Over 2023 werden er 1.148 elektrische zware bedrijfswagens op naam gezet. Dat is een vertienvoudiging in vergelijking met 2022. Toen bleef het aantal steken op 116.