Snacks mee, podcastje aan en instappen maar! Hoe heerlijk is het om met de trein te reizen? Je hoeft niet urenlang in de rij voor de douane te staan en geniet onderweg van de mooiste uitzichten. Met deze kortingsacties voor jongeren (en een paar voor 30+) wordt reizen met de trein nóg aantrekkelijker. Dus: route uitstippelen en instappen maar!

Budget friendly België voor maar € 6 per reis 

Voor mooie natuur en leuke steden hoef je echt niet de hele wereld over te vliegen. Onze zuiderburen in België hebben eigenlijk alles: bos, toffe stadjes én strand. Zin in een tour langs de highlights? Met een Youth Ticket reizen jongeren tot en met 25 jaar voor maar € 7,50 op een traject naar keuze in België. Ja, dat geldt dus voor alle bestemmingen. Er is ook een Youth Multi-ticket waarmee je 10 ritten kunt afnemen vanaf € 6 per reis. Of neem een Youth Holidays-ticket en ga onbeperkt reizen tijdens de schoolvakantie. 

Voordelig treinen door Europa and beyond met Interrail

Dit is je kans! Ben jij op de startdatum van je reis niet ouder dan 27 jaar en heb je zin om heel Europa (of doe eens gek, de wereld!) door te treinen? Bestel dan een Interrail Jeugdpas. Je krijgt dan tot 25% korting op je treintickets. Je kunt kiezen voor de jongerenversie van een Interrail Global Pass voor 2 of meer landen of een Interrail One Country Pass voor 1 land. Zo’n Global Pass - met 7 reisdagen binnen een maand - heb je voor jongeren al vanaf € 286. En daar kun je prima 6 tot 8 bestemmingen mee bezoeken binnen een maand. 

Íetsje ouder dan 27? Niet getreurd! Deze Interrail passen zijn ook voor volwassenen heel gunstig. Je hebt opties tussen de 4 en 15 reisdagen. Interrail heeft ook gezinskorting (gratis reizen voor kids t/m 11 jaar) en seniorenkorting (10% korting voor reizigers boven de 60 jaar). 

Ontdek Europa met de Eurostar

Ben je jonger dan 26? Geniet dan van de beste prijzen, óók als je plannen last-minute wijzigen. Met het speciale jongerentarief van Eurostar (voorheen Thalys) reis je al vanaf € 19 naar Brussel of € 30 naar Parijs. Dit speciale tarief is helaas (nog) niet geldig voor de trein naar Londen. 

Ben je al ouder, maar wil je toch voordelig met de Eurostar reizen? Boek dan lang van tevoren voor de beste prijs. De tickets zijn omboekbaar, dus je kunt altijd je datum later nog wijzigen. Zorg ook dat je jouw reisje doordeweeks plant, dan zijn de tickets het goedkoopst. En schrijf je in voor de nieuwsbrief, want dan ben je als eerste op de hoogte van speciale aanbiedingen.

Vive la France! Reis deze zomer voor € 49 door Frankrijk

Stokbroden, terrasjes, croissants, zee, zon, lavendel… Frankrijk is een walhalla voor vakantiegangers. En jij profiteert als jongere onder de 27 jaar van de allerbeste korting. In juli en augustus 2024 kun je voor € 49 per maand onbeperkt door Frankrijk reizen. Dit is een initiatief van de Franse regering, geïnspireerd op een soortgelijke actie in Duitsland (zie hieronder meer). Je kunt gebruik maken van alle treinen in het regionale netwerk (de TER-treinen) en intercitynetwerk. Voor de Eurostar moet je dus het ticket dat we eerder noemden kiezen. Maar goed… voor dat bedrag blijf je graag wat langer zitten om van het uitzicht te genieten, toch? 

Tickets boek je op de Franse site SNCF. Hier kun je trouwens nog veel meer toffe acties vinden. Met de Carte Avantage reis je bijvoorbeeld het hele jaar met 30% korting, en jawel: die is er ook voor volwassenen!

Goedkoop met een groep naar Duitsland of Denemarken

Een goede tip voor als je met je vrienden op stap wilt:zowel in Duitsland als Denemarken heb je een speciaal groepstarief. Vanaf 6 personen reis je in Duitsland al vanaf € 8,90 met het voordelige groepstarief binnen Duitsland, en vanaf € 13,90 binnen Europa. Ook leuk: het Quer-Durchs-Land-Ticket, waarmee je met het regionaal vervoer een dag lang met max 5 personen (én 3 kinderen) door heel Duitsland kunt reizen vanaf € 46. In Denemarken kun je vanaf 8 personen tot 50% besparen met een Group Ticket. Dit ticket kun je al 6 maanden van tevoren boeken. 

Lekker gratis reizen in Luxemburg 

Ja, echt waar: in Luxemburg is sinds 2020 al het openbaar vervoer GRATIS. Let us say that again: Gra-tis. Niks, noppes, nada. Dat is pas besparen! Dus pak die citytrip in Luxemburg Stad, en ga daarna op ontdekkingstocht in de prachtige natuur dat het kleine landje te bieden heeft. Omdat het zowel aan België, als Duitsland en Frankrijk grenst kun je heel gemakkelijk overstappen naar internationale treinnetwerken. Dit land is dus perfect te combineren met een van bovenstaande kortingskaarten! 

Ontdek Europese steden met de trein

Korting klappen in Italië

Ijsco’s, pizza’s en pasta: zie je het al voor je? Met het speciale tarief van Trenitalia ontvang je als jongere onder de 30 jaar tot wel 70% korting op je treinkaartje. Tickets kun je tot 3 dagen voor vertrek kopen. Er zijn meer mooie acties: met Italo Family reizen kinderen tot 14 jaar gratis en met Italo Friends (groep van 3 tot 10 personen) of Senior kun je tot 60% korting ontvangen. 

Goedkoop reizen door Groot-Brittannië met de Railcard

Jongeren tussen de 16 en 25 jaar kunnen een speciale 16-35 Student Train Discount Railcard kopen voor de Britse treinen. Daarmee betaal je gemiddeld maar een derde van de oorspronkelijke ritprijs. Extra fijn: er is geen limiet aan hoe vaak je je railcard kunt gebruiken. Kies voor 30 pond een Railcard voor een jaar of bespaar extra door een 3-jaarkaart aan te schaffen voor 70 pond. Dat heb je er zó uit!

Dus… genoeg keuze en korting voor een geweldige treinreis! En mocht je je afvragen of reizen met de trein nou wel zo duurzaam is, check dan even dit artikel. Weet jij al waar je naartoe gaat? Pak je een wintersportvakantie met de trein, of ga je liever met je studenten-ov de Nederlandse natuur in? Wat je bestemming ook is, die korting is natuurlijk mooi meegenomen.