Zie jij je buurman alleen als je een pakketje op komt halen? Zonde! Want het kan flink wat voordeel opleveren als je samen met je buren groene projecten zoals een groen dak of geveltuintje oppakt. Veel gemeenten en organisaties geven korting of extra subsidies als je samenwerkt met je buren. En je band met de buurt wordt ook nog eens beter. Dus trommel de buren op en go for it!
Beter een groene buur…
…dan een verre vriend. Een goede band met de buren is zo gemaakt. Zéker als je samen iets concreets te doen hebt. Er zijn heel veel projecten om samen met je straat te doen. En in verschillende gemeenten heb je al buurtcollectieven die met vergroenen aan de slag zijn! Zoals Groene Buur in Almere, waar al meer dan honderd buren projecten oppakken. Of de Tuinrangers, die in verschillende plaatsen in België en Nederland vrijwillig tuinadvies geven. Check de subsidies per stad of vul de Groene Subsidiewijzer van Milieu Centraal in om te zien waar je extra voordelig mee aan de slag kunt.
Van saaie schuurtjes naar groene daken
Woon je in een straat met geschakelde schuurtjes? Dan word je vast niet blij als je op al dat grijs uitkijkt. Ga samen met je buren voor een groen dak! Een groen dak helpt om regenwater op te vangen, zorgt voor extra isolatie en is goed voor de biodiversiteit. Samen een groen dak aanleggen is goedkoper dan wanneer je dit alleen doet. Bij Het Groene Loket krijg je korting als je samen met de wijk aan de slag gaat. Ga voor inspiratie eens langs bij de Rotterdamse Dakendagen.
Gezelligheid met geveltuintjes
Stel je voor: je loopt je straat in en het eerste wat je ziet zijn bloemen, bijen en vlinders. Daar word je toch blij van? En je hebt er niet eens grote voortuinen voor nodig. Samen met je buren kun je geveltuinen aanleggen langs de straat. Dit zorgt voor minder steen en meer groen, wat helpt tegen hittestress en zorgt voor meer vlinders en bijen. In Gent is de Geveltuinbrigade al een groot succes, en ook in Rotterdam, Utrecht, Groningen en Woerden kun je geveltuintjes aanleggen. In Lelystad kun je je met je hele straat opgeven voor een Groene Straatmakeover. Dan ga je samen aan de slag en heb je binnen één dag resultaat. Wat doet jouw gemeente allemaal?
Lekker wonen in een leefstraat
Ken je het concept van groene leefstraten al? In een leefstraat staan niet de auto’s, maar de mensen centraal. Bewoners in Utrecht pakten het nog iets groter aan: zij maakten een Klimaatstraat, met groene daken, geveltuinen, extra bomen en minder auto’s. Je kunt ook kleinschaliger beginnen; bijvoorbeeld door collectief regentonnen in te kopen met korting. Of, zoals de buren van buurtcollectief De Groene Regentes in Den Haag, door regenpijpen los te koppelen van het riool.
Voedsel voor iedereen
Samen voedsel verbouwen met de buren, dat klinkt toch te gek? In Amsterdam doen ze het al; bij Voedseltuin IJplein bijvoorbeeld. Elke dinsdag-, woensdag- en zaterdagochtend werken buren hier samen in de tuin. En als je geen zin hebt om mee te werken, ben je óók welkom voor een gezellig praatje of bakje koffie. Dé plek om inspiratie op te doen voor stadslandbouw is Arnhem. Daar vind je allerlei inspirerende buurtinitiatieven; van voedselbos tot pluktuin.
Begin met kleine concrete stappen
Je buurtproject hoeft helemaal niet groots en meeslepend te zijn. Een WhatsAppgroep waarin je elkaar op de hoogte houdt van leuke natuurprojecten is zo gemaakt. Wil je wel wat meer aan de slag? Kom dan met concrete voorstellen. Veel buren vinden het makkelijker om zich aan te sluiten als ze weten wat er van ze verwacht wordt. Werk dus bijvoorbeeld een plan uit voor een wadi op het gezamenlijke grasveld in de straat. Dat is een soort kuil die regenwater op kan vangen. Of kijk samen met je VVE of jullie groene parkeerplaatsen kunnen aanleggen. In plaats van standaard tegels gebruik je dan waterdoorlatende tegels, waar ook wat groen doorheen kan groeien.
Aan de slag met je buurt
Inspiratie gekregen? Mooi, tijd voor actie! Begin met een simpel gesprek in je straat of start een WhatsAppgroep. Check even bij je gemeente wat de (financiële) mogelijkheden zijn en maak met een groepje enthousiaste buren een concreet plan. Voor je het weet heb je iets op poten gezet en kunnen jullie écht aan de slag!