De beste manier om de aarde af te koelen is om heel veel bomen te planten. Ze slaan niet alleen CO₂ op, ze zorgen ook voor meer biodiversiteit en een betere waterkwaliteit. In Nederland wordt een belangrijke, eerste stap gezet: milieuorganisaties en betrokken burgers gaan deze winter 1 miljoen extra bomen planten in ons land.

Van november 2020 tot en met maart 2021 worden in heel Nederland oogst- en plantdagen georganiseerd. Help jij mee door een boom te adopteren en te planten? Een groenere start van het nieuwe jaar bestaat niet!

Bomen planten de beste manier om aarde af te koelen

Vorige zomer haalden Zwitserse onderzoekers het nieuws met een verrassend plan: "De beste manier om de opwarming van de aarde tegen te gaan is door 1 miljard (1.000.000.000) hectare bomen te planten." Na het bekijken van ruim 80.000 satellietfoto's concludeerde het onderzoeksteam dat dit de maximale ruimte die nog op aarde beschikbaar is voor bebossing.

Het wordt nog een hele klus om al die bomen, een gebied ter grootte van de Verenigde Staten, aan te planten. De meeste bomen zullen moeten worden geplant in Australië, Brazilië, China en de Oeral: op deze plekken is er nog het meeste ruimte over. Als het plan slaagt, dan maken we een goede kans om de opwarming van de aarde in 2050 tot 1,5 °C te beperken. Met dit "megabos" kunnen we namelijk tweederde van de CO₂ die we sinds de jaren 1800 hebben uitgestoten uit de atmosfeer halen.

De bossen slaan niet alleen enorme hoeveelheden aan uitstoot op, ze verminderen ook bodemerosie, verbeteren de waterkwaliteit en herstellen de achteruithollende biodiversiteit. En misschien wel het meest effectieve argument: bebossing is de goedkoopste manier om de opwarming te vertragen. Aan het plan hangt een prijskaartje van "slechts" €250 miljard. Ter vergelijking: dit bedrag is ongeveer gelijk aan de bouwkosten van 25 nieuwe kerncentrales.

Al met al spelen bomen dus een sleutelrol in het koel houden van onze planeet. In Nederland wordt nu een belangrijke, eerste stap gezet: er komen deze winter 1 miljoen extra bomen bij. En dat voor helemaal niets!

Het planten van 1.000.000.000 hectare bomen is de beste manier om de opwarming van de aarde tegen te gaan volgens onderzoekers. | Foto: Spencer Watson via Unsplash

1 miljoen gratis extra bomen, hoe zit dat?

De actiegroep Meer Bomen Nu gaat deze winter 1 miljoen gratis bomen en struiken (ver)planten in akkers, bedrijventerreinen, achtertuinen en bermen. De actie is een initiatief van Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda.

Je zult misschien denken "1 miljoen gratis bomen, hoe zit dat?". Het werkt als volgt: bomen en struiken planten zich ieder jaar voort, sommige soorten met wel duizenden tegelijk. Maar lang niet alle boompjes en struikjes houden het vol. Ze worden opgegeten, sterven af of worden verwijderd door natuurbeheerders. Door het jonge aanwas te verpoten krijgen ze een tweede kans om uit te groeien tot volwassen boom. Het is gratis, ecologisch verantwoord en goed voor de biodiversiteit.

Stichting MEERGroen houdt zich al 13 jaar bezig met het verplanten van Hollandse zaailingen: "Het enige wat je nodig hebt, zijn kundige terreinbeheerders of ecologen die vrijwilligers kunnen aanwijzen wat de juiste planten zijn en hoe ze geoogst en geplant moeten worden. En vervolgens te zorgen dat bij het uitplanten wordt gekozen voor een diverse mix met vroegbloeiers en laatbloeiers, snelle en langzame groeiers en fruit dragende soorten zoals vlierbessen, vogelkers etc. voor maximaal profijt voor insecten en vogels."

Van november tot en met maart, wanneer de bomen in rust zijn, worden door het hele land oogst- en plantdagen georganiseerd. Hierbij worden jonge bomen en struiken verzameld in natuurgebieden en stadsparken, onder toeziend oog van een natuurbeheerder. De opbrengst wordt vervolgens verdeeld en gratis weggegeven aan iedereen die belooft er goed voor te zorgen. De actie eindigt op Nationale Boomfeestdag, woensdag 17 maart 2021, met het uitdelen van de overgebleven bomen aan burgers.

Tip van de redactie: wil je meehelpen om coronaproof de bomen te oogsten of te planten? Klik hier om je aan te melden bij een locatie bij jou in de buurt.

Help mee om 1 miljoen gratis bomen en struiken te oogsten en te planten. | Foto: Stichting MeerBomenNu.

Iedereen helpt een handje mee

Het oogsten en planten van de miljoen bomen kost een hoop werk. Gelukkig hebben al veel mensen zich via de website aangemeld om te komen helpen. Ook kwam er begin dit jaar hulp uit een onverwachte hoek: Enkele kwekers doneerden 150.000 peren- en appelbomen die ze vanwege de coronacrisis niet konden verkopen. In plaats van de stekjes te versnipperen, besloten de telers om ze aan de campagne te doneren.

Je kunt jezelf ook aanmelden om een boom te ontvangen. Een betere, goedkopere manier om jouw tegeltuin om te toveren tot groen paradijs bestaat haast niet! En nee, hiervoor hoef je niet een dag te hebben staan zwoegen en zweten in een stadspark of bos. Als je liever wél de handen uit de mouwen steekt, dan kun je je natuurlijk altijd aanmelden als vrijwilliger.

Hub je mee? Je kunt deze winter ook een bomenhub beginnen. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Foto: Stichting MeerBomenNu.

Alleen bomen planten blijft dweilen met de kraan open

Hoewel we dit een geweldige actie vinden, en alle beetjes helpen, is het enkel planten van bomen niet voldoende. Eerder legden wij al uit waarom CO2-compensatie het klimaat niet gaat redden. Ook zal alleen bomen planten helaas onvoldoende zijn.

Hoewel bomen erg geschikt zijn om de opwarming van de aarde te vertragen, vormt het geen oplossing voor het klimaatprobleem. Dit heeft te maken met twee dingen: de manier waarop bomen CO₂ uit de lucht halen en dat ze de energietransitie niet versnellen.

Niet elke boom neemt evenveel uitstoot op: het hangt af van de soort, de plek en de leeftijd. Jonge bomen groeien hard en vangen daardoor veel koolstof uit de lucht. Maar dit gaat niet tot in de eeuwigheid door. Volwassen bomen zijn namelijk CO₂-neutraal. Door het verrotten van bladeren en afgebroken takken komt er ongeveer net zoveel vrij als dat een volgroeide boom opneemt. Daarnaast vormen bomen slechts een tijdelijke opslagplek voor CO₂: wanneer de boom sterft komt het opgeslagen koolstof grotendeels weer in de atmosfeer terecht.

Verder pakken bomen niet de kern van het probleem aan: de omschakeling van vervuilende naar duurzame energiebronnen. Zonder energietransitie blijft de aarde opwarmen en gaan we de klimaatdoelen nooit halen. De échte uitdaging bij het oplossen van het klimaatprobleem is daarom om schone energie veilig, goedkoop en beschikbaar voor iedereen te maken. Alleen bomen planten blijft dweilen met de kraan open.

Als we niet snel omschakelen naar duurzame energiebronnen, blijven we dweilen met de kraan open. | Foto: Priscilla Du Preez via Unsplash

Begin het nieuwe jaar goed: open een rekening bij ASN Bank

Daarom doet ASN Bank meer dan alleen bomen planten in het Bentwoud. We willen al in 2030 de eerste klimaatpositieve bank ter wereld zijn. Om dit doel te behalen investeren we niet in fossiele brandstoffen maar juist wel in zonne-energie en windparken. Zo dragen wij bij aan het versnellen van de energietransitie.

Met je bankzaken kun je dus ook iets goeds doen voor het klimaat. Dus wil je snel veel impact maken? Open dan een rekening bij ASN Bank. Een makkelijkere manier om duurzaam het jaar te beginnen bestaat niet!