In 2019 schreven we al over de drie gemeenten die het containertuintje aan het testen waren. De tuintjes in Den Haag, Den Bosch en Assen bleken een hit en inmiddels vind je ze al in 23 Nederlandse gemeenten. En ook over de grens begint de interesse te groeien, zo heeft Genève ook al 8 containertuintjes geplaatst.

De containertuintjes zijn bedacht en ontwikkeld door vrienden Henk-Jan Room en Martin van Diggelen. Productontwerper Henk-Jan was bezig met een opdracht voor de gemeente Den Haag toen hij in de wandelgangen hoorde over het probleem van 'bijplaatsingen'. Zo wordt afval genoemd dat náást een afvalcontainer wordt gezet, zoals een vuilniszak of een oude bank. Samen met Martin, creatief in de reclamewereld, bedacht hij de CityGard containertuintjes. Een kant-en-klaar minituintje dat over een ondergrondse vuilcontainer geplaatst wordt.

Martin & Henk-Jan bij het door hen bedachte containertuintje.

En de tuintjes werken, uit eerste onderzoeken blijkt dat bij containers met CityGard containertuintjes het bijplaatsen van afval flink vermindert! En ook de omwonenden zijn positief, de tuintjes maken van een ietwat kille, vieze plek nu juist een aantrekkelijke groene plek. Zo dragen de tuintjes niet alleen bij aan het verminderen van zwerfafval en vervuiling op straat maar ook aan het vergroenen van onze steden.

Meer groen in de stad is belangrijk omdat het hittestress tegen gaat, wateroverlast van piekbuien vermindert en omdat het goed is voor de biodiversiteit. Oftewel, met meer groen in de stad zijn ook de bijen, vogels en vlinders erg blij.

Deze bewoners van de Amsterdamse Eerste Atjehstraat zijn heel tevreden met hun containertuintjes.

Containertuintjes zélf ook duurzaam

De containertuintjes worden gemaakt van gerecycled plastic afval en geprint in Dordrecht door een van de grootste 3D printers van Nederland. In 2021 worden in Oosterhout zelfs drie tuintjes geplaatst die voor een deel zijn gemaakt van plastic dat door de omwonenden zélf is ingezameld.

Martin en Henk-Jan leveren de tuintjes het liefst met planten en al. Zo vergroenen ze de container meteen vanaf de plaatsing en wordt er geen rommel in de plantenbak gegooid. De tuintjes vragen wel om een speciaal soort beplanting. Zo moeten de planten niet giftig zijn, tegen een stootje kunnen, makkelijk te onderhouden zijn en het liefst het hele jaar mooi zijn. Daarom worden de tuintjes nu onder meer vaak beplant met rozemarijn, dwergvlinderstruiken en wild kattenkruid.

Hoewel de planten nu nog niet biologisch gekweekt zijn streven de ondernemers ernaar om de tuintjes op den duur te beplanten met zo veel mogelijk biologische, inheemse planten. Zo kunnen de tuintjes een nog grotere bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de stad.

De containertuintjes worden gemaakt van gerecycled plastic en geprint met een 3D printer.

Oplossingen voor meer natuur in de stad

Henk-Jan en Martin vinden het leuk om originele en positieve oplossingen te bedenken voor dit soort problemen. Martin: "We geloven in een positieve manier van gedragsverandering. Met het containertuintje laten we mensen met andere ogen naar een plek kijken, waardoor hun interactie met die plek verandert. Als je omgeving er mooi uit ziet, ben je minder geneigd om deze zelf vies te maken. En studies laten zien dat deze positieve aanpak, ook op de langere termijn, vaak meer effect heeft dan alleen werken met boetes of verboden."

Het containertuintje is het eerste product van CityGard, de onderneming die Martin en Henk-Jan nu samen runnen. Samen willen ze de positieve impact van natuur terug de stad in brengen. Zo zijn ze nu aan het nadenken over 3D geprinte wormenhotels. Martin: "We willen stadsbewoners weer in contact brengen met de natuur om hen heen. Daarom vinden we het extra leuk dat een aantal van onze containertuintjes ook door omwonenden wordt verzorgd."

Dat gebeurt al in Amersfoort, Den Bosch, Zaandam en Alkmaar. Zo onderhouden twee inwoners uit Zaandam maar liefst 5 tuintjes en helpen leerlingen van een lokale basisschool in Amersfoort om de tuintjes te verzorgen.

Een aantal containertuintjes wordt door omwonenden zelf onderhouden. Foto: Linda Bouritius - Colenbrander

Ook een (container)tuintje in de straat?

Wil jij ook meer groen in je straat? Op de website van CityGard kun je aangeven dat je graag een containertuin wil. Overigens beslist de gemeente daar uiteindelijk over dus het kan geen kwaad om ook die eens een email te sturen.

Of maak een mini-tuin rondom een boom bij jou in de buurt, gemeenten zijn vaak op zoek naar mensen die de saaie boomspiegels van wat meer leven willen voorzien. En Rotterdammers gaf afgelopen zomer al het goede voorbeeld met hun ruim 900 nieuwe geveltuinen: leg zelf ook een geveltuin aan voor je huis!

En laten we net als in Utrecht, ook de daken van onze bushaltes tot groene oase omtoveren. Heerlen en Apeldoorn hebben hier al vergevorderde plannen voor. Met al deze initiatieven samen kunnen we onze grijze steden écht een heel stuk groener maken.